13 éves magyar hekkert kapcsoltak le a rendőrök

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 14.

Bűn

„A nyomozás során alighanem számos tizenéves kerülhet a rendőrség látókörébe”.

Egy 13 éves kisvárdai fiú beismerte a rendőröknek, hogy adathalászprogramot készített, és bár fizettek volna neki, hogy terheléses támadásokat indítson, ilyet végül nem tett.

A hekker elfogásának történetét Facebook-oldalán részletezte a rendőrség. 

Eszerint egy esztergomi iskola diákjának édesanyja feljelentést tett áprilisban, mert észrevette, hogy valaki az ő jelszavával lépett be a Kréta elektronikus ügyintéző rendszerbe, az ő email-fiókjába, illetve egy VanityEmpire nevű játékhoz is próbáltak csatlakozni a nevében. 

Az információs rendszer vagy adat megsértésének gyanújával indított nyomozásban a rendőrök eljutottak egy diákig, aki azt mondta, hogy a Discord közösségi platformon kapcsolatba került valakivel, aki Lil AdaM néven jelentkezett, küldött egy AutoClicker fájlt, amely játékprogram, de adathalász fájl volt  benne, ami a felhasználó gépére került, mihelyt megnyitotta a játékot. Így Lil AdaM megszerezte a diák számítógépén lévő összes felhasználónevet, így tudott belépni a Kréta-rendszerbe. Az emailbe és a VanityEmpire játékba nem jutott be, mert azoknak erősebb a védelmük.

A rendőrök az Instagramon eljutottak Lil AdaM-hoz, majd egy kisvárdai családhoz. A kihallgatáson a 13 éves fiú elismerte, hogy ő ismerkedett meg Lil AdaM-mal, a képeit felhasználva álprofilt készített magának, letöltött a netről egy nyílt forráskódú programot, amelynek a második felét már ő írta. Így lett adathalászprogramja, amellyel – Lil AdaM nevében – információkat szerzett. 

A rendőrök lefoglalták a srác SSD-kártyáját, mobiltelefonját. Így kiderült, hogy bankkártyaadatokhoz is hozzájutott, és más adatokat felhasználva is „tevékenykedett a világhálón”.

A rendőrök szerint előfordulhat, hogy más tizenévesekhez is eljuthatnak a most zajló nyomozás keretében. 

A rendőrségi poszt mellett közölt fényképről a kommentek tanúsága szerint akadt, aki azt gondolta, a gyanúsítottat ábrázolja, de nem, hanem az egyik nyomozót.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.