Kettős mérce! Szegény Orbán Viktort lehagyták erről a tekintélyes listáról

  • narancs.hu
  • 2016. január 30.

Fekete Lyuk

A Transparency remek projektjében a legkorruptabbakra lehet szavazni, és később a büntetésüket is mi szabhatjuk meg. Azért van rajta ismerős név.

Az Unmask the Corrupt nevű akció az ún. „grand corruption” mintapéldányait keresi, vagyis olyan eseteket, amikor a politika, az államigazgatás, a gazdasági élet és a többi rendszerszintű, szervezett módon segíti a lopást és a felelősségre vonás elkerülését.

Az első körben bárki jelölhetett korrupt embereket és szervezeteket. A Transparency International szakértői ezekből választották ki azt a 15-öt, amely leginkább megfelelt a „grand corruption” kritériumainak, de fontos szempont volt az is, hogy az elkövetők büntetlenül és nemzetközi szinten tevékenykedjenek.

Az igen érdekes listán csupán két európai szereplő van: a volt ukrán elnök, Janukovics, illetve a portugál Banco Espírito Santo (vagyis Szentlélek Bank – stílusos). Valamiért inkább a munkájukat feladni kényszerülő diktátorokat részesíti előnyben a rangsor: kimaradt például a korrupció állócsillaga, Putyin elnök, szerepel viszont Hoszni Mubarak volt egyiptomi és Ben-Ali volt tunéziai enyves vezető. (Ehhez lásd cikkünket arról, mi lesz a bukott diktátorok pénzével.)

Ben-Ali és Mubarak képei egy 2011-es tüntetésen

Ben-Ali és Mubarak képei egy 2011-es tüntetésen

Fotó: MTI/AP

A listán szerepel Isabel dos Santos, az angolai elnök lánya, Afrika leggazdagabb asszonya is. Róla nemrég írtunk, és az Átlátszónak hála azt is tudjuk, hogy a világ egyik legkorruptabb családjának tartott Dos Santos-klán már megtalálta az utat az Orbánhoz oly nagyon közel álló Garancsi István felé is (lásd még erről e heti lapszámunk címlapsztoriját).

Ezen az oldalon lehet szavazni a legkorruptabbakra, február 10-étől kezdve pedig már arra, hogy milyen büntetést érdemelnének.

Figyelmébe ajánljuk