Áder lovag lett

  • narancs.hu
  • 2016. május 25.

Hírnarancs

Áder János lovagi címet kapott, Lázár vádaskodott, Simicska befolyása gyengült. Orbánnak pedig a Sándor-palota is kell. Hírek szerdán.

Köztársasági elnökünk a minap Londonban járt, és ha már ott volt, bezsebelt egy lovagi címet. A Konstantini Szent György Lovagrend nagykeresztje kitüntetést vehette át az ősi angol rend által adott díszvacsorán. Áder az eseményen elmondta, hogy olyan nemzetet képvisel, amely az angolokhoz hasonlóan büszke a hagyományaira, és meggyőződéssel hisz abban, hogy a múltja nemcsak a történelemkönyvek lapjaira tartozik, hanem képességeiben, vágyaiban, céljaiban él tovább. „Ennek jegyében hatvan évvel ezelőtt, 1956-ban éppen a magyarok verték az első szöget a kommunista diktatúra koporsójába, a világtörténelem egyik leggyilkosabb gépezete ellenében próbálva megvédeni Európa egyik legősibb értékét, a szabadságot” – mondta Áder, majd hozzátette, hogy az egyenlőtlenek harcában a magyar nemzet nem győzhetett, de tragikusan szép példáját adta annak, hogy jó ügy érdekében olykor a reménytelen harcot is vállalni kell.

Ez is egy lovag

Ez is egy lovag

 

Lázár minden titkok tudója

Lázár ismét elővette a Soros-kártyát. A múlt heti kormányinfón, ha emlékszünk, azzal jött, hogy Soros Györgynek köszönhető az, hogy a hazai civilek a valós erejüknél nagyobb befolyásra tesznek szert a magyar társadalomban. „A migránskérdésről elhangzó demokrata megszólalások mögött is Sorost halljuk, hiszen a legfőbb szponzora annak a politikai oldalnak. Ő így harcol a meggyőződéséért, mi a magunk módján” – idézi Lázárt az index. Az ATV kíváncsi volt arra, hogy ezt Lázár mivel indokolja, amire meg is érkezett a frappáns válasz: vannak olyan titkosszolgálati jelentések, amelyek alapján ez bizonyítható, azonban ezek a dokumentumok titkosak, tehát sajnos Lázárnak nem áll módjában részletesen bizonyítani állítását. Ha csak úgy nem!

Gyengült Simicska befolyása

A Manager Magazin összegyűjtötte a magyar gazdaság legbefolyásosabb embereit. A listán többek között szerepel Bogsch Erik, a Richter vezetője, Csányi Sándor és Spéder Zoltán is (róla lásd portrécikkeinket itt és itt). De az elmúlt néhány év kemény munkájával sikerült felkerülnie a listára Habony Árpádnak, Andy Vajnának és Mészáros Lőrincnek is. Friss név a listán továbbá Matolcsy György. A 101 nevet tartalmazó lista Simicska gyengüléséről tanúskodik, üzlettársa, Fonyó Károly pedig ki is esett a névsorból.

Az oroszoknak is építenénk stadiont

Mivel stadionépítésben jobbak vagyunk, mint fociban, miért ne kamatoztathatná a magyar nép ezen tudását külföldön is? Ha már az orosz–magyar barátság jegyében szépül a hármas metró, akkor nem árthat a jó viszony ápolása céljából egy stadiont is felhúzni Oroszországban. Szijjártó a „kölcsönösen kedvező gazdasági kapcsolatok megőrzéséről és továbbfejlesztéséről” tárgyalt a Budapestre látogató Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel. Szijjártó szerint azért is fontosak az orosz kapcsolatok, mert az oroszországi erőforrások és a fejlett európai technológia vezet majd az EU gazdasági megerősödéséhez, továbbá a globális konfliktusok hatékony kezelését sem látja megvalósíthatónak az oroszok nélkül. Újságírói kérdésre pedig azt lebegtette meg, hogy a további tárgyalások során arról is megállapodhatnak, hogy egy magyar magánvállalat is részt vehet az oroszországi labdarúgó-világbajnokság egyik stadionjának építésében.

Orbánnál nem lehet fotózni

Sajtóbejárással egybekötött kerekasztal-beszélgetést szerveztek a miniszterelnökségnek jövőben otthont adó Karmelita kolostor felújítása kapcsán, a bejáráson azonban nem lehetett fotózni. Az eseményen Lázár János elmondta, hogy a Vár elhanyagolt, méltatlan állapotú épületeit fel kell újítani. Nyilván a méltó állapot kialakítása nagy szerepet játszik abban, hogy Orbán Viktor hatalmas erkélyt kap a Karmelita kolostor „rehabilitációja” során. A beszélgetésen továbbá elhangzott az is, hogy idővel a miniszterelnökséget a Sándor-palota fogadná be, az átalakított kolostorba pedig más hivatalok költöznének. Zoboki Gábor, a projekt építésze szerint a Karmelita kolostor „szellemi értelemben” a főváros legmagasabb pontja, hiszen innen nyílik a legtágasabb panoráma a városra, éppen ezért van szükség a kortárs, de a történetiséget nem sértő (köhh) beavatkozásokra.

Figyelmébe ajánljuk