Várpalota

Blöffölt az igazgató – nem kerül a múzeumi negyedbe a Trianon Múzeum

  • narancs.hu
  • 2013. április 11.

Kis-Magyarország

A lapunknak megküldött államtitkársági felsorolásból kiderül: a várpalotai Trianon Múzeum nem költözik a múzeumi negyedbe. Pedig az intézmény igazgatója nemrég még azt állította, hogy új helyük ott lesz.

Szabó Pál Csaba, a Trianon Múzeum igazgatója lapunknak korábban arról beszélt, hogy a múzeum Budapestre költözik, arra a kérdésünkre pedig, hogy fővárosi helyszínét végül az új múzeumi negyed részeként lelheti-e meg, úgy reagált: feltevésünk „langyos, sőt meleg”. Végül hozzátette: „Méltó múzeumi környezetben szeretnénk otthont találni a Trianon Múzeumnak.”

 

A múzeum bejárata


A múzeum bejárata

Fotó: Rózsa Melinda

Az Emmi kulturális államtitkárságának válasza ezzel szemben mást állít: érdeklődésünkre azt írták, hogy „a kulturális érdekegyeztető tanács március 27-i ülésén Baán László kormánybiztos beszámolt a múzeumi negyed előkészítéséhez megtett intézkedésekről”. Eszerint pedig „a múzeumi negyedben a Néprajzi Múzeum, az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Fotográfia Múzeuma, a Magyar Építészeti Múzeum, valamint a Magyar Zene Háza kap helyet”, azaz a Trianon Múzeum nem. A kulturális államtitkárság válaszában arról sem tudott beszámolni, hogy a Trianon Múzeum rendszeres állami támogatottságú intézménnyé válna, pedig Szabó Pál Csaba erre is tett utalást.

Korábbi cikkünkben megírtuk: tavaly év végén a kormány 50 millió forintos plusztámogatásban részesítette a várpalotai intézményt, amelyben alapítóként a mai napig tisztséget visel Bayer Zsolt, aki kuratóriumi tagként ezért honoráriumra is jogosult.

Figyelmébe ajánljuk