"Ismeretlen tettes ellen nyomoznak" - mondta az esperessé választott zsadányi lelkész

Kis-Magyarország

Néhány hónappal ezelőtt a Békés megyei reformátusok első számú vallási vezetőjévé választották Demeter Ottó zsadányi lelkészt, noha tudták, hogy az általa vezetett egyházközségben költségvetési csalás gyanúja miatt eljárás folyik. Demeter megválasztása előtt nem bontotta ki a valóság minden szeletét.

„A mintegy fél évvel ezelőtt, amikor Katona Gyula esperes helyére új vezetőt választottunk a Békési Református Egyházmegye élére, akkor Demeter Ottó beszédében megnyugtatásul azt mondta, bár valóban zajlik valamiféle vizsgálat a zsadányi református egyházközség intézményeinél, ám azt a hatóság ismeretlen tettes ellen folytatja” – mondta a Narancs.hu-nak egy, a választáson részt vevő, de neve mellőzését kérő beszélgetőpartnerünk. Hozzátette, valamilyen ügyről tudtak a viharsarki reformátusok, de érezhetően megnyugtatta őket, hogy az nem Demeter Ottó vagy a felesége ellen zajlik. Ennek az is lett az eredménye, ha nem is meggyőző fölénnyel, de hat évre, egészen 2027-ig megválasztották Demetert a békési reformátusok első számú vezetőjévé.

A Demeter házaspár 18 éve szolgál a megye északkeleti csücskében lévő községben, Zsadányban. Még a múlt év elején megírtuk, hogy ismeretlen tettes ellen költségvetési csalás gyanúja miatt a NAV eljárást folytat Zsadányban a helyi református egyházközség fenntartásában lévő intézményekben. A történet Móricz Zsigmond tollára kívánkozna, és nem csak azért, mert az Isten háta mögött vagyunk. Az alig 1600 lakosú településen 2020 januárjában megjelentek a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának és az adóhatóság Békés megyei igazgatóságának nyomozói és munkatársai. Egy korábbi feljelentés alapján szállták meg a helyi református egyházközség fenntartásában lévő intézményeket. Információink szerint a parókián is jártak. Iratokat, dokumentumokat, számlákat, kimutatásokat, füzeteket és dossziékat foglaltak le és vittek magukkal, minderről jegyzőkönyvet vettek fel. 

A Demeter házaspár 2004-es lelkészi beiktatásán jelen volt Bölcskei Gusztáv, a Tiszántúli Református Egyházkerület akkori püspöke is, aki egyben Demeter Ottóné keresztapja. Demeter Ottó testvére, Demeter Zoltán pedig 2010 óta a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselője (civilben szintén református lelkész), mindannyiszor Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik egyéni körzetéből jutott be a törvényhozásba.

„Adomány Isten dicsőségére”

A mögöttünk hagyott önkormányzati ciklusokban mindeközben a sok hátránnyal küzdő zsadányi önkormányzat intézményeinek java részét átadta a helyi református egyházközségnek. Önkormányzati fenntartásban mára mindössze egy óvoda, a konyha és a temető maradt. A község polgármestere, Dudás Árpád és a lelkészházaspár a helyiek elmondása szerint teljes egyetértésben volt egymással. A 2019-es őszi önkormányzati választáson is érezhette Dudás, hogy újraválasztása nem lett volna a helyi református lelkész ellenére. Mindennek dacára Dudás, ha roppant élés versenyben is, de veszített. A helyére választott Marton Sándor néhány hónap után lemondott, s az időközi voksoláson ismét Dudás lett a falu vezetője.

2019 novemberében született meg az a feljelentés, amely költségvetési csalást gyanít a helyi egyházi intézményeknél folyó munkában,

s erről beszélt, ha visszafogottan is, esperessé választása előtt Demeter Ottó néhány hónappal ezelőtt.

Korábbi cikkünkben a feljelentés alapján megírtuk, hogy az egyik, 35 férőhelyre engedélyezett idősek otthona évek óta úgy működik, hogy 10 emberrel többet látnak el. A Magyar Államkincstár munkatársai többször jártak az intézményben, de a feljelentésben foglaltak szerint ellenőrzéseik formálisak voltak, addig sem jutottak el, hogy az ágyakat megszámolják. Sem működési engedély, sem pluszfinanszírozás nem volt a létszámon felüli idősekre, de tőlük ugyanúgy havonta pénzt szedtek be – állítják a feljelentők. Mégpedig fejenként 84 ezer forintot, amit úgy „könyveltek el”, hogy ez az összeg „adomány Isten dicsőségére”. Az adomány a gyanú szerint valójában a nem legális térítési díj volt. Hasonló volt a helyzet a Zsadányi Református Egyházközség Diakóniai Központban, a helyiek által csak „kis szociális otthonnak” nevezett intézményében. A létszám feletti ellátottak állítólag itt havi 78 ezer forint térítési díjat róttak le. Ám ezt is „adomány Isten dicsőségére” címen tüntették fel. E pénzügyi műveleteket értesüléseink szerint a „kis átadó füzetben” vezették és tartották számon.

A „kis szociális otthonban” tilos volt főzni, de főztek; mentálhigiénés szakembert kellett volna alkalmazni, de nem alkalmaztak. Nem foglalkoztatták az ellátottakat, csak a tévénézés maradt programnak és mindennap húsz perc áhítat. Közben a pályázatokhoz rendszeres időközönként fotókat készítettek az idősekről, mintha valódi programokon vennének részt, jelenléti íveket is aláírattak velük – csak éppen valódi rendezvények, foglalkozások nem voltak. Előfordult az is, hogy az egyházközség tagjai és családjaik kirándulni mentek, és egy balatonlellei adventista üdülőben szálltak meg. Ilyenkor a feljelentés szerint a tiszteletesék 25 ezer forintot kértek azoktól, akik templomba járnak, 36 ezer forintot azoktól, akiket nem látni az istentiszteleteken. A pénz átadásáról senki nem kapott igazolást. Az érintettek egy része utólag tudta meg, hogy pályázati pénz tette lehetővé az egyházközség szervezte nyaralást, és mivel a kirándulás 100 százalékban támogatott volt, senkinek nem kellett volna fizetnie semmit.

 
Az idősek otthona Zsadányban
Fotó: A szerző felvétele

Húsz hónapja nyomoznak

A 2019. novemberi ügyben született feljelentés, az azt követő kihallgatások, lapunk tavaly februári cikke és a fél évvel ezelőtti esperes-választás után arról érdeklődtünk a NAV Békés Megyei Igazgatóságánál, hol állnak a nyomozással, mikorra várható az ügy felderítése. „Folyamatban lévő ügyről a NAV nem hozhat nyilvánosságra részleteket” – kaptuk a választ, ami rövidsége és érdemi válasz hiánya ellenére is informatív. Ugyanis nem jelent kevesebbet, hogy az ügyben immár közel 20 hónapja folytat eljárást az adóhatóság.

Nem rendeltek el benne feljelentés-kiegészítést, nem utasították el és nem szüntették meg a nyomozást. Ebből úgy tűnik, van, de legalábbis lehet alapja a feljelentésnek.

Demeter Ottó pedig az esperesválasztáson azért nem bontotta ki a valóság minden szeletét a voksolásra jogosultak előtt, mert az ilyen nyomozások a bevett protokoll szerint mindig ismeretlen tettes ellen indulnak. Ám amennyiben a gyanú beigazolódik, a hatóság meggyanúsíthatja a lehetséges érintetteket. Ha a zsadányi református egyházközség fenntartásában lévő intézmények esetében beigazolódik a gyanú, az visszahathat az esperes megválasztására is. Bár igaz, hogy az érintett intézmények tényleges vezetője Demeter Ottóné volt, de aligha mondhatná majd adott esetben azt a zsadányi lelkész és immár Békés megyei esperes, hogy nem tudott semmiről. Lelkésztársáról és feleségéről van szó, illetve ő a vezetője a zsadányi reformátusoknak.

 
Demeter Ottó és felesége
Forrás: ttre.hu

„Azt viszont sejteni lehet, hogy az ügy mögött politikai indítékú, ártó szándék áll, ami végtelenül sajnálatos, mivel egy olyan házaspárról van szó, akik 17 éve azon dolgoznak, hogy a településen élők életét élhetőbbé, tartalmasabbá tegyék” – nyilatkozta 2020 elején a Narancs.hu-nak Katona Gyula akkori esperes, mintegy hitet téve a lelkészházaspár mellett.

Másik feljelentés

A zsadányi helyzetet még színesebbé teszi, hogy született egy másik feljelentés is, igaz, ebben csak érintőlegesen van benne az egyház. E szerint még tavaly februárban nyomozást rendelt el a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság a zsadányi önkormányzatnál túlzott gázolaj-felhasználás miatti hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt. A Dudás-féle faluvezetés több éven keresztül sok millió forint értékben szabálytalanul támogathatta a helyi református egyházközséget. Ennek eredményeképpen több tízezer szalmabálát adott az önkormányzat a helyi egyházi intézmények fűtésére.

„Mi soha nem kaptunk ingyen semmit” – mondta tavaly nyáron lapunknak Demeter Ottó lelkész. Azt elismerte, hogy 2020. január végén bement Marton Sándor polgármesterhez, mert „hallotta, hogy probléma van a gázolaj-elszámolással”. Hangsúlyozta, az önkormányzati bálázó egyik alkatrészének cseréjét közel félmillió forintért az egyház állta. Végül azt mondta, „amíg az önkormányzat nem ad számlát, addig az egyház sem tud fizetni”. A feljelentésben foglaltakat Dudás Árpád polgármester is tagadja. Az ügyben még mindig nyomoz a rendőrség.

(Címlapképünkön: Demeter Ottó és felesége. Forrás: ttre.hu)

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet. De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?