Küszöbön a sztrájk – nincs megállapodás a Démásznál

  • Kohout Zoltán
  • 2013. október 3.

Kis-Magyarország

Akár már a napokban sztrájkot hirdethet az EDF Démászhoz tartozó dolgozói érdekvédelmi szervezet. Noha a cég a korábbinál kedvezőbb ajánlatot tett, a dolgozók továbbra is féltik állásaikat.

„Bár az EDF Démász nemrég az idei évre vonatkozóan kedvező ajánlatot tett alkalmazottai béremelésére, az ajánlat mégis elfogadhatatlan, mert az egyrészt nem a szakszervezettel egyeztetett módon született, másrészt már a közeljövőben a dolgozók helyzetének romlását okozhatja” – indokolta döntésüket a szakszervezet vezetője. Nagy Sándor szerint a Démász vezetése nem akar megállapodást. „Bár a mostani ajánlat kedvezőbb még annál is, amit a nyáron kipattant konfliktus előtt mi magunk követeltünk, valójában azért elfogadhatatlan, mert egy sor garanciát és a dolgozók jövőbeni helyzetét érintően kedvezőtlenebb, mint a szakszervezeti követelés” – tette hozzá.

Egy korábbi tüntetésen

Egy korábbi tüntetésen

Fotó: MTI

Az érdekvédelem szerint alapos okuk van rá, hogy további leépítésektől tartsanak, annak ellenére, hogy már így is komoly nehézséget okoz a munkaszervezésben a munka törvénykönyvében foglalt előírások, a munkavédelmi szabályok, a munkairányítási kérdések betartása. (Amint nemrég megírtuk, az utóbbi hónapokban csaknem kétszáz dolgozójától vált meg a dél-magyarországi áramszolgáltató, ami a szolgáltatás színvonalának romlását okozhatja.)

Bár Nagy Sándorék kaptak szóbeli ígéretet, hogy nem lesz több létszámleépítés, az alkalmazottak már nem hisznek a vezetésnek. „Idén is azt mondta a vezérigazgató egy munkavállalói fórumon, hogy nem terveznek jelentős létszámcsökkentést – abban az időben százfős leépítésről szólt a folyosói pletyka –, nem lesz tömeges racionalizálás, végül mégis több mint kétszáztíz dolgozót küldtek el. Emellett a villamosenergia-ellátás terén tapasztalatokkal nem rendelkező, más ipari ágazatból érkezett tárgyalópartnerrel kell folytatnunk az egyezkedést akár szakmai kérdésekről is. Sőt, a vállalatvezetés maga is megerősítette a minapi ultimátumában, hogy nélkülünk, egymaga fogja végrehajtani a bérintézkedéseket” – mondta a szakszervezeti vezető. Nagy Sándor hozzátette: a rendkívül lecsökkent létszám és az áramszolgáltatás biztonsága miatt nem könnyű feladat megszervezni a sztrájkot, de valószínű, hogy a bejelentést már a napokban megteszik az illetékes bíróságon.

Megkeresésünkre az EDF Démász arra hivatkozva, hogy a tárgyalások még folyamatban vannak, továbbra sem kívánta kommentálni a sztrájkfenyegetést.

Figyelmébe ajánljuk