Törvénysértő és szerencsétlen – a fenntartó is ellenzi a kaposvári kórház VIP-kártyáját

Kis-Magyarország

Nincs olyan egészségügyi szakember, aki megvédené a Kaposi Mór Kórház általunk törvényellenesnek tartott elsőbbségi kártyáját. A kórház védekezése ellentmond a helyi lakosok tapasztalatainak: köztük nem találtunk olyat, aki kapott volna a „csodakártyából”.

„Az intézmény tájékoztatása és a kórház korábbi – tudomásunk szerint Önhöz is eljuttatott – közleménye alapján úgy látjuk, hogy a kezdeményezés jó szándékú volt, ám annak kivitelezése feltehetően nem volt szerencsés” – így tájékoztatta lapunkat a kaposvári Kaposi Mór Kórház fenntartójaként működő Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), amikor a somogyi egészségügyi intézményben feltűnt elsőbbségi kártya jogszerűségéről érdeklődtünk.

false

A magyarnarancs.hu múlt heti cikkében számolt be a Kaposi Mór Kórházban kiadott kártyáról, melynek „birtokosát és családtagját a Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház betegregisztrációjánál és a járóbeteg-szakellátásokon soron kívüli ellátás illeti meg”.
Írásunkban külön kitértünk arra, hogy a hatályos egészségügyi törvény a beteg jogait felsoroló paragrafusok között nem említi, hogy bármilyen megkülönböztető kártya vagy jelzés bemutatásával egyes betegeket soron kívüli ellátás illet meg. A törvény egyik alapelve ugyanis, hogy „az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele során érvényesülnie kell az esélyegyenlőségnek”.
Cikkünk megjelenése után a kórház ugyanakkor cáfolta, hogy a kártya kiadásával sérülnének a betegek jogai.

Örömmel várnak a sorukra

Örömmel várnak a sorukra

Fotó: MTI

Csakhogy a kártya – ha akarja a kórház, ha nem – mégiscsak annak a betegnek a hátrányára érvényesül, akivel „szemben alkalmazzák”, azaz akinek ilyen hiányában előre kell engednie a betegregisztrációnál vagy a járóbeteg-ellátáson a kártya tulajdonosát. Ha valakit előreengednek, azzal valaki hátracsúszik – aligha van olyan kórház ebben az országban, ahol ez a törvényszerűség ne működne.

Egyértelműen törvénysértő
Az egészségügyi szakjogász szigorúbban látja az esetet. „Lehet törvénytelen intézkedést is jó szándékkal csinálni. Azt kell megállapítani, és ehhez nem kell különösebb erőfeszítés, hogy valami törvényes vagy sem. Ha törvényellenes, akkor a jó szándék ellenére se lehet megvalósítani, ha megtörtént, vissza kell vonni” – mondta a magyarnarancs.hu-nak Petrássy Miklós. Az egészségügyi joggal foglalkozó biztosítási és egészségügyi szakjogász, belgyógyász szakorvos szerint az elsőbbségi kártyánál egyértelműen erről van szó. Nem csak az egészségügyi törvény mondja ki a betegellátás esélyegyenlőségét – hívja fel a figyelmet Petrássy –, külön jogszabály taglalja a járóbeteg- és a fekvőbeteg-ellátás, a betegfogadás feltételeit. A járó betegek esetében alapszabály, hogy a bejelentkezés sorrendje alapján kell ellátni őket. Elsőbbséget csak a sürgősségi esetek, illetve azok a betegek élvezhetnek, akik táppénzen vannak és ellátásuk a táppénzes állományba vételt indokló betegséggel függ össze. Ha egyik kategóriába se tartoznak, akkor érkezési sorrendben ki kell várniuk a sorukat. „Semmilyen egyéb indokkal nem lehet elsőbbséget biztosítani betegeknek” – jelentette ki az egészségügyi szakjogász. Ennek megfelelően a nyugdíjas dolgozóknak kiadott elsőbbségi kártya törvényellenes volt. „A kórházak meghatározott idejű járóbeteg-rendelésre szerződnek az Országos Egészségügyi Pénztárral. Ezen időszak alatt kötelesek valamennyi beteget sorrendben ellátni. Azt megteheti az intézmény, hogy a szerződésen túl, saját költségvetése terhére, külön rendelési időben fogadja saját dolgozóit. Egy ilyen kedvezmények nincs jogszabályban foglalt akadálya, de az elsőbbségi kártya nem ide tartozik” – tette hozzá. Petrássy Miklós szerint egyébként is értelmezhetetlen, hogy a kórház a kártya kedvezményezettjeiként a környéken lakókra hivatkozik, miközben kötelessége az ellátási területén az összes betegnek egyenlő esélyeket biztosítani az ellátásban.

Képünk illusztráció

Képünk illusztráció

Fotó: MTI

Egy fővárosi kórházban dolgozó orvos a magyarnarancs.hu-nak elmondta: Németországban lehet magasabb tb-t is fizetni, amiért jobb szolgáltatást kap az ember a kórházban, de az ellátás ennek ellenére ugyanaz. A kaposvári kártyáról meglepetten vett tudomást, korábban nem hallott ilyenről sem a saját kórházában, sem máshol.

A lakók semmit sem tudnak
Lapunknak megküldött korábbi reakciójában a kórház azt írta: „A kórház megközelítőleg 10 éve, több mint 600 nyugdíjasának (volt munkatársának) biztosítja, méltányossági okból, a szóban forgó, elsőbbséget biztosító kártyát. Tekintettel arra, hogy Kaposvár belvárosában, a kórház közvetlen környezetében élők sok éve kénytelenek elviselni az intézmény egymás után következő építési beruházásait, a nyugdíjaskártya került számukra kiterjesztésre. A kaposváriak türelmét és megértését számos lakossági fórumon kértük, bizalmukat ezúton is köszönjük.”

Cikkünk megjelenése után igyekeztünk megtudni a kaposvári kórházban: milyen feltételekkel és kiknek bocsátotta ki a soron kívüli járóbeteg-szakellátásra jogosító kártyákat. A kórház újabb érdeklődésünkre azonban elzárkózott a tájékoztatástól.

false

 

Fotó: MTI

Ezt követően kilenc, a kórházzal határos utcában lakó kaposvárit hívtunk fel telefonon. Öt lakossal sikerült beszélnünk: egyikük azt mondta, nekik semmilyen panaszuk nem volt a kórházban zajló munkálatok miatt, mivel a Talián Gyula utca a város 4-5. legforgalmasabb utcája, ezért sem okoz számukra kellemetlenséget az átépítés. A kártya bevezetéséről nem hallott sem ő, sem az ugyanabban az utcában élő V. S., akit szintén felhívtunk. Elértük a kórház egyik dolgozóját is, aki szomszédja az intézménynek, de őt semmilyen ajánlatról nem értesítette a kórház. Az ötödik kaposvári lakostól, B. A.-tól megtudtuk, a kórház nem kereste meg azzal sem lakóként, sem egykor ott dolgozó munkatársként, hogy igényel-e elsőbbségi kártyát. A házban nem szórólapoztak, a ház lakóit nem kereste meg az intézmény.

No comment
Nem nyilvánított véleményt a kaposvári VIP-kártyáról a Magyar Kórházszövetség elnöke. „Az érintett kérdés olyan helyi ügy, mellyel a kórházszövetség nem kíván foglalkozni. Figyelmünk az általános rendszerszerű kérdések kezelésére irányul” – közölte Velkey György. Az MKSZ elnökét ezek után arról kérdeztük, az általa vezetett Magyar Református Egyház Bethesda Gyerekkórházban létezik-e elsőbbségi ellátásra jogosító kártya, vagy tervezik-e kibocsátását, de erre nem érkezett reagálás. Rácz Jenő, a kórházszövetség előző elnöke, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója érdeklődésünkre azt mondta: saját intézményében nincs VIP-kártya forgalomban, és nem is tervezik annak bevezetését.

Egy héten át vártunk Szócska Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős szakállamtitkárának válaszaira. Az első számú egészségügyi vezetőnek elküldött kérdéseinkben arra voltunk kíváncsiak, kivizsgálja-e az elsőbbségi kártya bevezetésének körülményeit, és ha az jogszabályba ütközik, intézkedik-e a kártya visszavonásáról, illetve az intézményvezetői felelősség megállapításáról. Titkárságától még a múlt csütörtökön annyit tudtunk meg, hogy dolgoznak az ügyön. Újbóli érdeklődésünkre kiderült: ez a munka jelenleg is folyik.

A megkapott levél
Korábbi cikkünkben azt írtuk: a kártyával kapcsolatos kérdéseinkkel megkerestük „Országos Egészségbiztosítási Pénztár Somogy megyei szakigazgatási szervének vezetőjét, Kartali Klárát”, de választ – ahogy a többi megkeresett féltől – nem kaptunk. Ezzel szemben a valóság az, hogy a Somogy Megyei Kormányhivatal időben válaszolt érdeklődésünkre, és közölte, nincs hatáskörük a kártyákkal kapcsolatos vizsgálatra. Javasolták továbbá, hogy a kérdéssel keressük fel a kórházat, vagy annak fenntartóját, a GYEMSZI-t. Pontatlanságunkért ezúton is elnézést kérünk.

Figyelmébe ajánljuk