Cigányok ki! – A vízcsapbotrány után most a Roma Központot fúrta meg Ózd

szerző
Kovács István
publikálva
2013. szept. 20., 12:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Visszavonta az ózdi képviselő-testület pénteken a Roma Kulturális és Oktatási Központ létrehozásáról hozott korábbi határozatát. Ezzel a döntéssel a fideszes többség a borsodi kohászvárosban alávetette magát a Jobbik akaratának.

Az egyhangú testületi szavazás után Fürjes Pál polgármester a pénteki rendkívüli képviselő-testületi ülésen bejelentette, hogy a 2013. május 8-án hozott határozatot – amiben a MaNDA programhoz csatolták a romaközpont 1,7 milliárdos beruházását – visszavonják. Egyúttal közölte, hogy a politikai felelősséget áthárítja azokra, akik a tiltakozást kezdeményezték. Szerinte a városban kiéleződtek a politikai ellentétek, és ezáltal tovább romlott Ózd megítélése. Az ózdi polgármester szerint a társadalmi feszültségek jelenléte miatt döntöttek a határozat visszavonása mellett. Fürjes hangsúlyozta: a „Kultúrgyár” néven ismertté vált MaNDA-projekt ettől függetlenül is folytatódik.

Ózd már a negyedik város, ahol lemondanak az 1,7 milliárd forint értékű beruházásról.

Az Új Széchenyi Terv Társadalmi Infrastruktúra Operációs Programja által támogatott projekt a 2011. évi kormányhatározat után indult el, és első körben Székesfehérvár lett volna a befutó. Az önkormányzat gazdasági bizottságának többsége meg is szavazta a központ befogadását, helyszínként a bőrgyár területét jelölték ki. A Jobbik 2012 januárjában tüntetést szervezett a roma központ fehérvári építése ellen, majd a fideszes Cser-Palkovics András polgármester vezette önkormányzat úgy határozott, mégsem adják át a területet. Ezután jött Miskolc, ahol a testületi többség először támogatóan állt a projekthez. A Jobbik azonban aláírásgyűjtésbe kezdett, és rövid időn belül 25 ezer ellenző adta a nevét ahhoz, hogy ne Miskolcon valósuljon meg a roma központ: nem is lett belőle semmi, mert a városi önkormányzat ott is visszatáncolt, ahogy később Sárospataknak sem kellett az intézmény.

Ekkor került szóba Ózd, ahol a két éve beharangozott és digitális központként ismertté vált megaberuházással akarták összekapcsolni a Nemzetiségi és Roma Kulturális és Módszertani Központ megépítését. Az egykori, ma már független jobbikos képviselők mindezt a kezdetektől ellenezték, és egykori párttársaikkal aláírásgyűjtésbe kezdtek, ami végül eredményes volt: augusztus közepén eldőlt, népszavazás lesz az ügyben. Értesüléseink szerint annak ellenére is meg kell tartani a kiírt népszavazást, hogy roma központ biztosan nem lesz Ózdon.

Sivatagi nyár

Pár hónapja épp a legnagyobb melegben korlátozta a közkutakon történő vízfogyasztást az ózdi önkormányzat a város romatelepein. Erről szóló cikkünket itt olvashatja.

szerző
Kovács István
publikálva
2013. szept. 20., 12:09
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

A gazda áldásával
Milliárdos ingatlancéget irányít Schmidt Mária
Hegymenet
Debreczeni József kritikája
Interjúk
Luc Besson, Baráth Emőke
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...