A magyar külpolitika egyik legfontosabb fórumát nyírta ki a kormány

  • narancs.hu
  • 2017. november 2.

Külpol

Orbán Viktor máris leköpi Helmut Kohl emlékét.

Huszonhat év után idén először nem rendezik meg a Magyar–Német Fórumot. A kormányt a német kritikák is zavarták, és az is, hogy Balázs Pétert nem sikerült kigolyózni a szervezők közül – adta hírül a Magyar Nemzet. Balázs Péter neve nemrég felmerült a baloldal közös miniszterelnök-jelöltsége kapcsán is. Nyilván ez zavarta a kormányt.

A Magyar–Német Fórumot még Antall József és Helmut Kohl alapította 1992-ben, s az elmúlt 26 év legfontosabb színtere volt a magyar–német politikai, gazdasági, tudományos, kulturális együttműködésnek. Az együttműködés fontosságát is bizonyítja, hogy hasonló jellegű fórumokat Németország csak stratégiai jelentőségű partnerekkel tart fenn. Az, hogy Magyarország esetében létrejöhetett, alapvetően a határnyitással kivívott német szimpátiának volt köszönhető.

Az utóbbi időben több, a kormánynak kínos ügy is napirendre került az egyeztetéseken.

Ilyen volt például

– a médiatörvény,

– a kormányzati térfoglalás a médiában,

– a civilek elleni lejárató kampány,

– a CEU ellehetetlenítésére tett kísérlet,

– de a teljes Brüsszel- és EU-ellenes retorikát sem nézték jó szemmel Berlinben.

A kormány nem bírta túl jól a kritikát, így kezdetben csak igyekeztek elérni, hogy rendre Berlinben ülésezzen a fórum, ezzel elkerülve a nagyobb médiafigyelmet, majd idénre sikerült elérni, hogy ne is rendezzék meg.

Sebaj, majd összebútorozunk az oroszokkal.

Figyelmébe ajánljuk