Angela Merkel a kémszoftverek felhasználásának szigorúbb ellenőrzését sürgette

  • narancs.hu
  • 2021. július 22.

Külpol

Nagyon fontos, hogy ezek az eszközök ne kerüljenek rossz kezekbe – fogalmazott Merkel a Pegasus-ügy kapcsán csütörtöki sajtótájékoztatóján Berlinben.

A német kancellár az MTI beszámolója szerint a sajtó képviselői előtt csütörtökön a nemzetközi szinten egyre duzzadó megfigyelési botrány kapcsán elmondta: nem lenne szabad, hogy olyan országok is hozzáférjenek az ilyen típusú szoftverekhez, ahol nem biztosított, hogy az igazságügyi hatóságok ellenőrzik azok felhasználását.

Merkel arra a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette vizsgálatra reagált, amelyből kiderült, hogy az izraeli NSO vállalat által gyártott Pegasus kémprogramot számos esetben használták sikerrel újságírók, politikusok és aktivisták megfigyelésére globális szinten.

A nyomozásban résztvevő magyar Direkt36 300 magyarországi célpont közül négy újságírót – köztük a lap két munkatársát, valamint a hvg.hu egyik korábbi újságíróját –, egy fotóst, Varga Zoltánt, a 24.hu-t is kiadó Central Médiacsoport tulajdonosát, Chikán Attila közgazdászt, Simicska Lajos egykori oligarcha fiát és a CEU egyik külföldi diákját, Adrien Beauduint azonosította. Továbbá a célpontok között van egy ismert ügyvéd, valamint egy ellenzéki városvezető is.

A Pegasus az okostelefonokon futó szoftverek hiábit használja ki észrevétlenül: ezeken a réseken jut be a készülékekbe, hozzájutva az emailekhez, egyéb üzenetekhez, képekhez és videókhoz.

A magyar kormány egyelőre hárítani igyekszik az egyre terebélyesedő botrányt, Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón egyenesen úgy fogalmazott: nem volt szó a kormányülésen a megfigyelési botrányról, mert azt nem tartják elég fajsúlyosnak. Pintér Sándor belügyminiszter idegen szervezetek tevékenységét véli felfedezni az ügyben, a megfigyelési engedélyek kiadásáért felelős Varga Judit igazságügyi miniszter államtitkárára próbálja áttolni a megfigyelések jóváhagyásával járó felelősséget, Orbán Viktor pedig a reagálás helyett inkább egy úgynevezett gyermekvédelmi népszavazás bejelentésével volt elfoglalva az elmúlt napokban.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk