Pintér: "Eddig ismeretlen szervezet" gerjeszti a Pegasus-botrányt

  • narancs.hu
  • 2021. július 21.

Belpol

Írásbeli kérdésekre válaszolt Pintér Sándor, már kezd kirajzolódni a nagy nemzetközi összeesküvés.  

Több ellenzéki képviselő is írásbeli kérdéssel fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez az izraeli Pegasus kémszoftverrel történt megfigyelési botránnyal kapcsolatban. Egy nemzetközi újságírócsapat munkája nyomán ugyanis kiderült, magyar újságírókat, üzletembereket, kormánykritikus közéleti szereplőket figyelhettek meg a Pegasus programmal, amelyet a gyártó cég kizárólag kormányoknak ad el. 

Szél Bernadett arra volt kíváncsi, hogy magyar részről ki vásárolta meg a szoftvert, és mely belügyi, vagy nemzetbiztonsági szervek vettek részt az illegális megfigyelésekben; Mesterházy Attila MSZP-s képviselő pedig azt kérdezte, hogy Pintér tudott-e erről. 

Pintér mindkettejüknek ugyanazt a kormányzati sablonválaszt írta

"Magyarország demokratikus jogállam, s mint ilyen, minden személy esetében minden időben a hatályos jogszabályoknak megfelelően járt és jár el. Magyarországon a leplezett eszközök alkalmazására feljogosított állami szerveket kormányzati és kormányzattól független intézmények rendszeresen ellenőrzik. Kijelentem: 2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak. Kiijelentésem a lefolytatott ellenőrzések eredményei alátámasztják."

Emellett nekik is azt ajánlotta, hogy a konkrét kérdéseket kész az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának zárt ülésén megválaszolni, ami azért külön vicces, mert a Fidesz-frakció már előre közölte, hogy nem tartja ezt indokoltnak, és nem kíván rajta részt venni, magyarul az ülés határozatképtelen lenne.  

Az LMP-s Hohn Krisztinának és Ungár Péternek viszont Pintér még egy bekezdéssel megtoldotta a válaszát. A képviselők azt kérdezték, hogy kivizsgálják-e, hogy milyen szervezetek kémkednek a magyar politikusok és közéleti szereplők után, Pintér pedig erre azt írta: 

"A Belügyminisztérium a jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján egy - eddig ismeretlen szervezet által - nemzetközileg gerjesztett botrányt feltételez, melynek középpontjában nem Magyarország titkosszolgálatai állnak."

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?