Varga Judit szerint nem is ő, hanem a helyettese ad engedélyt a megfigyelésekre

  • narancs.hu
  • 2021. július 21.

Belpol

Az engedélyek "ki vannak szervezve aláírásra", és az államtitkára intézi őket - mondta a miniszter. 

A szerdai kormányülésre érkező kormánytagokat próbált kérdezni a Telex a megfigyelési botrányról és arról a Pegasus szoftverről, amellyel bizonyítottan Orbán Viktor kritikusait, valamint újságírókat is célba vettek. 

A Telexnek sikerült megszólaltatnia Varga Judit igazságügyi minisztert is, akinek külön szerepe lehet az ügyben, ugyanis a magyar szabályok szerint ha a megfigyelési kérelmet nemzetbiztonsági okokból nyújtják be, nincs bírósági felügyelet, csak az igazságügyi miniszter aláírása kell a megfigyeléshez. 

Varga arra a kérdésre, hogy vásárolt-e a magyar kormány a szoftverből, kitérő választ adott: "Ezek olyan szakmai kérdések, amelyekre nekem igazságügyi miniszterként semmiféle rálátásom nincsen, én a jogszabályok betartásáért felelek" - mondta. 

Majd egy további kérdésre arról beszélt, hogy "Magyarországon alkotmányvédelem zajlik, ez azt jelenti, hogy alkotmányos rend elleni, illetve mindenféle hírszerzésgyanús eseteket, tevékenységeket kell vizsgálni, ezeknek a tevékenységeknek a vizsgálatáért a szakmai irányítás a Belügyminisztériumhoz tartozik és a szakszolgálatokhoz. Az Igazságügyi Minisztérium azért felel, hogy a jogszabályi kellékek meglegyenek, semmiféle szakmai kérdésben nekem nem áll módomban felülvizsgálni."

Pintér Sándor belügyminiszter egy meglehetősen enigmatikus választ adott, és a nemzetbiztonsági bizottsághoz irányította az őt kérdező újságírót.

Amikor azonban Varga Juditot arról kérdezték, hogy ő személy szerint adott-e engedélyt Panyi Szabolcs újságíró, Chikán Attila közgazdász és Varga Zoltán médiavállalkozó megfigyelésére, Varga azt mondta: 

"Az engedélyek ki vannak szervezve aláírásra az államtitkár úrnak, Völner Pál államtitkár úr az, aki az engedélyeket megadja vagy megtagadja, az Igazságügyi Minisztérium ebben a titkos információgyűjtésnek az alkotmányos rendjében egyedül a jogszabályok betartásáért, a jogszabályi kellékek meglévő tartalmáért felel, nem azért, hogy milyen szakmai tartalom kerül az asztalunkra."

Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára és Varga Judit helyettese, így ha ő is ír alá bármit is, nehéz elképzelni, hogy a felettese tudta nélkül tenné, illetve ugyanúgy az Igazságügyi Minisztériumhoz tartozik a dolog. 

Varga amúgy azzal kommentálta az egész ügyet, hogy "hisztériakeltéssel nem foglalkozom, menjen és kérdezze meg a francia kormányt, a német kormányt, az Egyesült Királyság kormányát, hogy hogyan zajlanak titkos információgyűjtések".   

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Az állatkert igazgatója nem fogadja el, hogy a vegánok szerint az intézmény kizsákmányolja az állatokat

Pénteken tartották az Állatkertek Éjszakáját, amivel egyidőben vegán aktivisták demonstráltak a fővárosi állatkert előtt. Egy évvel korábban is hasonló megmozdulás történt, ami mély nyomokat hagyott az intézmény igazgatójában. Az aktivisták szerint az állatkertek a fajmegőrzéssel védekeznek, valójában szórakoztatóipari egységeket működtetnek. 

Elhunyt Dobray György

  • narancs.hu
82 éves korában meghalt Dobray György Balázs Béla-díjas filmrendező, producer, operatőr, író, forgatókönyvíró.