Magyar újságírókat, üzletembereket, politikusokat figyeltek meg egy izraeli kémszoftverrel

  • narancs.hu
  • 2021. július 18.

Külpol

A kormány állítja, nincs tudomása az adatgyűjtésről. 

Magyar újságíróikat, üzletembereket figyeltek meg az NSO izraeli cég Pegasus nevű kémprogramjával – számolt be a Direkt36 a Telexen megjelent cikkében.  

Az oknyomozást egy bizonyos Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesy International (AI) jogvédő szervezettel közösen hozzájutott az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz: több mint 50 ezer olyan telefonszámot találtak, melyek az izraeli cég ügyfelei megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országában. 

A Pegasus az okostelefonokon futó szoftverek hiábit használja ki, észrevétlenül: ezeken a réseken jut be a készülékekbe, hozzájutva az emailekhez, egyéb üzenetekhez, képekhez és videókhoz. A Direkt36-at a 300 magyarországi célpont közül négy újságírót – köztük a lap két munkatársát, valamint a hvg.hu egyik korábbi újságíróját –, egy fotóst, Varga Zoltánt, a 24.hu-t is kiadó Central Médiacsoport tulajdonosát, Chikán Attila közgazdászt, Simicska Lajos egykori oligarcha fiát és a CEU egyik külföldi diákját, Adrien Beauduint azonosította. Továbbá a célpontok között van egy ismert ügyvéd, valamint egy ellenzéki városvezető is. 

A tényfeltáró újságírók birtokába jutott adatokból egyértelműen nem lehet megállapítani, hogy ki vetette be a kémszoftvert, de  a cég azt állítja, csak kormányoknak és állami szerveknek adja el a szolgáltatását. A Direkt36 megkereste a kormányt, ahonnan azt a választ kapta, hogy „nincs tudomásunk a megkeresésben szereplő állítólagos adatgyűjtésről”, továbbá Magyarország „jogállam, és így minden egyén esetében mindig a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el”.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk