Juncker visszaírt Orbánnak, hogy gyorsan gondolja meg, mikor kér pénzt legközelebb

  • narancs.hu
  • 2017. szeptember 5.

Külpol

Így aligha kap pénzt Orbán a kerítésre.

Válaszolt Orbán Viktor levelére Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Orbán még augusztus 31-én írt Junckernek, méghozzá azért, hogy pénzt kérjen a kerítésre. „Az európai határok védelme és az európai szolidaritás ügyében fordulok Önhöz. Mint azt Ön is jól tudja, Magyarország a migrációs válság kezdetétől tartja magát a külső határok védelmét előíró schengeni szabályokhoz. A kerítés megépítésével, háromezer határvadász kiképzésével és szolgálatba állításával hazánk nemcsak saját magát, hanem Európát is védi az illegális bevándorlók áradatával szemben.” És közölte, az EU fizesse ki a 270 milliárd forintos költség felét, tudniillik „Európa biztonságát a magyar adófizetők finanszírozták”.

Orbán pénzt kért, helyette pofont kapott Brüsszelből

A határvédelmünket eddig is támogatták, de kerítéseket nem finanszíroznak – szól az üzenet. Orbán Viktor tegnap levelet írt Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnöknek, amelyben pénzt kért a kerítésre. „Az európai határok védelme és az európai szolidaritás ügyében fordulok Önhöz. Mint azt Ön is jól tudja, Magyarország a migrációs válság kezdetétől tartja magát a külső határok védelmét előíró schengeni szabályokhoz.”

Juncker erre felsorolta a magyar miniszterelnöknek, mennyi mindent visszautasított már, például azért, mert nem volt hajlandó részt venni a menekültek újraelosztásában, és ezért majdnem 4 millió eurónyi támogatást fizetett vissza az uniónak. Ahogy három olyan – összesen több mint 6 millió eurós – támogatás is rendelkezésére állt Magyarországnak, amelyhez nem jutott hozzá, mert elmulasztotta elkészíteni a szükséges adminisztratív papírmunkát. Hozzátette: az egyéb uniós források, melyeket Magyarország minden évben megkap, az ország GDP-jének három százalékát teszik ki, ami magasabb az összes uniós tagállaménál.

A levél végén Juncker azt ajánlja Orbánnak, mindennek fényében gyorsan vizsgálja felül további igényét az uniós támogatásokkal kapcsolatban, és amúgy a szolidaritás kétirányú dolog.

(Politico)

Figyelmébe ajánljuk