Megvan a csodafegyver a migráció ellen: az EU lecsapna a líbiai gumicsónakexportra

  • narancs.hu
  • 2017. július 18.

Külpol

Ezt határozták el az uniós külügyminiszterek.

Az EU 28 külügyminiszterének tagnapi találkozóján döntés született a felfújható gumicsónakok és a hajókra szerelhető motorok Líbiába irányuló exportjának korlátozásáról – írja az euractiv.com.

A zárónyilatkozat szerint a tagállamok megakadályozhatják majd ezen javak kivitelét, amennyiben okkal feltételezik, hogy azok Észak-Afrikában embercsempészek vagy emberkereskedők kezébe jutnának. Ez a lehetőség a nem Európában gyártott csónakokra és motorokra is áll, amennyiben Líbiába érkezésük előtt áthaladnak az EU területén.

Az újabb lépés illeszkedik abba az intézkedéssorozatba, amellyel az uniós vezetők a Líbia és Olaszország közötti migrációt igyekeznek korlátozni. Civil szervezetek korábban bírálták az uniós törekvéseket: szerintük az, hogy az EU tengeri missziója megsemmisíti az embercsempészek komolyabb hajóit, egyenesen vezetett a jóval veszélyesebb gumicsónakok használatához. Kérdés, ha csónakból is kevesebb lesz, az elrettenti vagy még kockázatosabb módszerek felé tereli-e a menekülőket.

Az olasz hatóságok az év első hat hónapjában több mint 85 ezer menedékkérőt regisztráltak, és kétezer fölött van a tengerbe fulladt menekülők száma is.

Figyelmébe ajánljuk