Orbán szerint közel a jó megállapodás az EU-csúcson

  • narancs.hu
  • 2020. december 10.

Külpol

"A józan ész győzelméért küzdünk" - értékelt a kormányfő.

„Véleményem szerint nagyon-nagyon közel vagyunk ahhoz, hogy jó megállapodást kössünk az Európai Unió egysége érdekében. Tehát ma a közös földrészünk egységéért küzdünk. És ami még fontosabb: nem csak az Európai Unió győzelméért, hanem a józan ész győzelméért is. Mert nyilvánvaló, hogy amikor a nemzeteink és milliók szorulnak rá a járvány és a gazdasági következményei miatt, akkor észszerűen kell viselkednünk.” Ezt mondta az csütörtökön kezdődő brüsszeli EU-csúcs előtt tett rövid, angol nyelvű nyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök a 444.hu cikke szerint.

A kormányfő egy korábbi videójában úgy nyilatkozott az EU-s költségvetés elfogadásával kapcsolatban, hogy "a nyerő lapok a mi kezünkben vannak". Van is miért bizakodnia, ugyanis a magyar-lengyel vétó elkerülése érdekében olyan kompromiszum körvonalazódik, amely szerint maradna a két ország által eddig hevesen ellenzett jogállamisági mechanizmus, de alkalmazását eltolják, késleltetve vezetik be.

A Politico híre szerint közben Mark Rutte holland miniszterelnök garanciákat vár a jogállamisági mechanizmus alkalmazására. Többek között kíváncsi az Európai Parlament véleményére, és várja az Európai Tanács jogi szolgálatának álláspontját. Ursula von Leyentől, az Európai Bizottság elnökétől pedig azt kéri, hogy visszamenőlegesen is szankcionálni lehessen a jogállamisági jogsértéseket.

 

Figyelmébe ajánljuk