Lengyel miniszterelnök-helyettes: Megszületett a megállapodás a vétóvitában

  • narancs.hu
  • 2020. december 9.

Gazdaság

Sajtóhírek szerint marad a jogállamisági mechanizmus, de késleltetve vezetik be. 

Megszületett az unió soros elnöki pozícióját betöltő Németországgal a megállapodás a vétóvitában - írja a Bloomberg Jaroslaw Gowin lengyel miniszterelnök-helyettesre hivatkozva. 

A lap azt írja, a megállapodás részleteit bemutatják a többi tagállamnak, pénteken pedig a tagállamok vezetőinek brüsszeli találkozója végén el is fogadhatják. 

Gowin azt mondta, egyelőre Varsó, Budapest és Berlin között született megegyezés, reméli, hogy a többi 24 ország is el fogja fogadni. 

A megállapodás tényét a lapnak egy magyar tisztviselő is megerősítette. 

A Reuters lengyel forrásokra hivatkozva azt írja, a megállapodás még csak előzetes, és jelenleg Hollandia, valamint más, szkeptikus tagállamok jóváhagyására várnak. A cél mindenesetre az, hogy a csütörtökön kezdődő EU-csúcsra meglegyen az egyezség. 

Gowin részleteket egyelőre nem közölt, csak annyit mondott, hogy az egyezség Lengyelországot megtartja szuverénnek, az EU-t pedig egységesnek.

A 444.hu beszámolója szerint a lengyel RMF rádió híroldala egy EU-s diplomatára hivatkozva arról írt, hogy az alku főbb pontjai a következők: 

  • a jogállamisági mechanizmus nevű törvénycsomag marad úgy, ahogy van, azt várhatóan a tagállamok minősített többséggel elfogadják;
  • de a mechanizmus alkalmazását befagyasztják - a lengyel és a magyar kormány megtámadhatja a törvényt az EU bíróságán, és amíg ott nincs ítélet, addig nem használják. Legkorábban 2022 közepére várható ítélet, vagyis a következő magyar parlamenti választás utánra, ez a lap információi szerint Orbán egyik követelése volt. 
  • A mechanizmus alkalmazásáról részletes kézikönyvet hagynak jóvá a tagállami vezetők a hétvégi csúcson. Ebben biztosítékot adnak, hogy csak akkor vetnek ki szankciót, ha olyan problémát látnak, amely szorosan összefügg az EU-s költségvetés védelmével. Konkrét példák is szerepelnének a kézikönyvben arról, hogy milyen ügyeket nem érinthet a jogállamisági mechanizmus - például családjogi kérdésekben, vagy migrációs témákban egyáltalán nem lehetne alkalmazni a mechanizmust. 
  • Bekerülne az is, hogy ha egy tagállamot szankcióval akarnának a többiek büntetni a mechanizmus alapján, akkor az kérheti majd, hogy a szankció élesítése előtt tartsanak politikai vitát a témában a következő EU-csúcson. 

Orbán Viktor magyar miniszterelnök kedd este lengyel médiumoknak azt nyilatkozta, hogy közel a megegyezés, Angela Merkel német kancellár szerdán délelőtt viszont még arról beszélt a Bundestagban, hogy egyelőre nincs megoldás az EU-s források körüli kérdésekre. "Keressük a megoldásokat, hogy miként lehet feloldani ezt a blokádot, természetesen a jogállamisági mechanizmus megtartása mellett. Sajnos, egyelőre nem tudom megmondani, hogy ez sikerül-e" - fogalmazott. 

Gowin korábban arról beszélt, hogy Lengyelország hajlandó feloldani a vétót, ha részletes magyarázatot fűznek az uniós források lehívását érintő jogállamisági feltételrendszerről. Akkor ezt Piotr Müller kormányszóvivő tagadta, mondván Varsó kiáll a lengyel-magyar álláspont mellett. A mostani megállapodás sajtóban megjelent tartalma ugyanakkor hasonló ahhoz, mint amit Gowin felvetett. 

Figyelmébe ajánljuk