Tizenegy platánfát vágnak ki a Bartók Béla úton

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 14.

Lokál

Elsőként a balesetveszélyessé vált fákat távolítják el.

Megkezdődik a fővárosban az őszi faápolási program, több helyen gallyaznak és fákat is kivágnak majd, elsőként a balesetveszélyessé vált platánokat távolítják el a XI. kerületben a Bartók Béla úton - közölte a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. kedden az MTI-vel.

A társaság közleménye szerint véget ért a költési és a fő vegetációs időszak is, így megkezdődhetnek a Főkert szokásos őszi faápolási munkálatai. Több helyszínen lesznek gallyazások, sebkezelések, kivágások. Elsőként balesetveszélyessé vált fákat távolít el, és telepít majd helyettük újakat a Főkert a XI. kerületben. A Bartók Béla úton lévő kiemelt fasor tizenegy fája vált oly mértékben veszélyessé, hogy azokat már nem lehet megtartó kezeléssel tovább fenntartani – írták.

A fákat szerda és csütörtök napközben vágják ki, forgalomkorlátozás nem lesz, de átmeneti parkolási korlátozásra számítani kell a környéken. A kivágott fák helyére a következő tavaszi ültetési szezonban ültetnek majd új fákat - közölték.

 
Forrás: Facebook/Főkert Nonprofit Zrt.

Bardóczi Sándorral, Budapest főtájépítészével márciusban interjúztunk, aki a következőket ajánlja:

„Tudom, hogy ma az a szexi, hogy ültessünk fákat, de én inkább arra biztatok mindenkit, tisztelje a meglévőket. Ha csak annyit tesz, hogy nem támasztja hozzá a biciklit, nem pisilteti mellé a kutyát, nem dobja alá a csikket, nem parkol rá, nem sózza agyon a járdáját konyhasóval – ami egyébként tilos! –, a nyári melegben pedig megkínálja egy-két vödör vízzel a fiatalabb fákat a lakása előtt, komposztál és nem viteti el a kertjéből a zöldhulladékot, akkor már előrébb leszünk. Úgyhogy az én üzenetem az, hogy vegyék észre és tiszteljék a fákat, a meglévő zöldfelületeinket. „Műveljük kertjeinket” – abból baj nem lehet.”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk