Termelési rekord a lignitbányában – Mit remélhet Orbán Viktor a sztálinista propagandától?

  • narancs.hu
  • 2015. december 5.

Narancsblog

A kerületi lap után az MTI is a Szabad Nép stílusát szedte elő. Ahogy az utóbbi időben sokan mások is – egyre többen.

Miközben tegnap a Tizenhetedik online fantasztikus tudósítása, a halk szavú Búz Sándorné hőstette dobogtatta meg szívünket, egy MTI-tudósítás is a daliás ötvenes éveket idézte fel:

„Új, 21 264 tonnás napi termelési rekord született csütörtökön a Mátrai Erőmű Zrt. bükkábrányi lignitbányájában. (…) Az erőmű teljesíti idei termelési és értékesítési célját: villamosenergia-termelése meghaladja a 6000 gigawattórát, a visontai és a bükkábrányi bányák együttes lignittermelése pedig eléri a 9 millió tonnát” – írták.

Megáll az eszünk?

Ugyan már! Ez a hangnem már régóta nemcsak a Szabad Nép megsárgult hasábjairól lehet ismerős. Mennyivel különb ennél a kormány permanens sikerpropagandája? És a köztévé, a közrádió? De olvassuk csak el azoknak az ún. jobboldali véleményformálóknak a dolgozatait, akik már attól is CIA-ügynököket haluznak, ha három ún. civil megiszik egy kávét a Kazinczy utcában? Nos, mindebből a napnál is világosabb: a kormány- és kormányközeli kommunikáció egy fikarcnyival sem különb, mint amilyen Révai Józseféké volt 1949–1953 között.

false

De miért nem lehet ezt modernizálni, miért ebben a szánalmas segéd-házfelügyelői stílben kell gyártani a hazugságot, amikor minden bizonnyal lennének ennél sokkal kifinomultabb eszközök a manipulációt illetően? Ennyire tehetségtelenek, dilettánsok, beszariak lennének? Meglehet. De egyvalamiről azért ne feledkezzünk meg!

Szorgalmas magyarok = dolgozó nép

Egészen pontosan arról, hogy az ötvenes évek elején nemcsak ÁVH-nk volt meg Recskünk, meg csengőfrászunk…

Volt egy világra szóló futballcsapatunk is! Oh, az a sok szép gól! Na és ki volt az, aki a média átalakításának szükségességét ecsetelte, és ennek azóta számos tanújele is akad? Ki az, aki a propagandaminisztériumot megálmodta? Ki az, aki egyre csak munkaalapú társadalmat, szorgalmas magyarokat (munkásosztály, dolgozó nép) emleget? Na, ugye!

Mi lenne, ha valaki mégiscsak szólna Orbán Viktornak: nem azért nyertünk 6:3-ra a Wembleyben, mert az összes újság a párt és a kormány dicsőségét zengte, de még csak nem is azért, mert a Vörös Csillag Érdemrenddel kitüntetett Vorosilov bányában hétről hétre termelési rekord született.

Figyelmébe ajánljuk