A Momentum esélyei – Mire lehet elég az aláírásgyűjtés?

szerző
Madlovics Bálint
publikálva
2017. jan. 28., 12:01
kommentek
8
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Három csapdát kell elkerülniük: az első a civil-, a második az LMP-, a harmadik pedig a Bajnai-csapda.

Hatalmas feltűnést keltett, amikor alig több mint két héttel ezelőtt egy fiatal ellenzéki csoportosulás, a Momentum Mozgalom sikerrel nyújtott be népszavazási kezdeményezést a budapesti olimpia megrendezése kapcsán. Az ellenzéki oldal hangadói szinte kivétel nélkül óvatos vagy kevésbé óvatos optimizmusuknak adtak hangot, és ezt a budapestiek közül is sokan osztják: az aláírásgyűjtés meglepően nagy iramban zajlik. Nem véletlen, hogy a 2014-es összefogás pártjai igyekeznek kivenni a részüket – a maguk bumfordi módján – a népszavazás körüli lelkesedésből.

Az optimizmus korántsem indokolatlan.

Noha az elmúlt több mint hat évben számos új ellenzéki formáció, mozgalom és párt jelent meg a hazai belpolitika színpadán, most úgy fest, hogy a Momentumnak minden esélye megvan rá, hogy ki tudja kerülni azokat a csapdákat, amikbe az elődei beleestek. Az első a civil-, a második az LMP-, a harmadik pedig a Bajnai-csapda.

A civilcsapda az egyes szakpolitikai ágazati problémák, köztük is főként az egészségügy és az oktatás helyzetének megoldására szerveződő mozgalmak sajátja volt az elmúlt években. Kezdetben a Momentumhoz hasonló lelkesedés övezte a HaHát, a Tanítanékot, a fekete ruhás nővér mozgalmat, és több hasonló, eleinte nagy sikerű tüntetéseket szervező formációt. Azonban egyikük se tudta megugrani a „civilség” és a „politikusság” közti, maga húzta határvonalat. Ezek a mozgalmak a hitelességüket a civilségükre, azaz a hivatásos politikával való szembehelyezkedésre építették, ami miatt viszont nem tudták vagy akarták elmagyarázni a támogatóiknak, hogy ha változást akarnak, akkor végül is miért kéne mégis belépniük a pártpolitikai versenybe. Nem is maradt végül számukra politikailag hatásos következő lépés, csak a tüntetések egyre lanyhuló sorozatának szervezése.

A Momentum jól szervezett, egyelőre budapesti központú, de vidékre is terjeszkedő csapata rögtön a megjelenésekor leszögezte, hogy hosszú távú célja a párttá alakulás és a ’18-as választásokon való elindulás. Narratívájuk

a politikai szféra visszafoglalásáról szól:

míg az elődeik azonosították a jelenlegi pártvilágot a „mocskos, korrupt” politikával, és ezzel szemben határozták meg magukat, a Momentum csak a jelenlegi politikai osztállyal helyezkedik szembe. Fő üzenetük, hogy rajtuk, állampolgárokon múlik, hogy megváltozik-e a politikai kultúra romlottsága, vagy sem; ebből az alapállásból pedig egyszerre tudhatják magukénak a civilek hitelességét és tehetik a támogatóik számára világossá a hivatásos politikussá válás erkölcsi kötelességét.

Hasonló attribútumokkal viszont rendelkezett már párt a magyar politikában: az LMP. A Schiffer András vezette formáció a „lehet más a politika” jelszavával az előbb kifejtett narratívára erősen hajazó érveléssel került be 2010-ben a Parlamentbe, majd ezután, a sikeren fölbuzdulva ezt a régiekkel szemben definiált negatív identitást helyezte imázsának középpontjába. Ami viszont 2010-ben a siker alapvető oka volt, az végső soron „egy ügyűvé” redukálta az LMP-t és lekorlátozta a növekedési potenciálját, alig több mint 5%-ot eredményezve a ’14-es választásokon. Ezt jelenti az LMP-csapda.

De most nem a politikai pozíció áll a kommunikáció középpontjában.

A Momentum az olimpia elleni kampányával, illetve annak lendületével hívta föl magára a figyelmet, amit rögtön össze is kötött öt másik területtel: a lakhatással, a megélhetéssel, az oktatással, az egészségüggyel, és a közlekedés, vagyis a vidéki infrastruktúra kérdésével. Ezek így persze elég tág fogalmak, és egyelőre nem is lehet tudni túl sokat a Momentum konkrét szakpolitikai elképzeléseiről. Viszont arról már nyilatkoztak, hogy mik az irányelveik: a szolidaritás, a teljesítményelvűség és az egészséges nemzetkép. Ezekre pedig fölfűzhető egy komplett kormányprogram, illetve egy olyan ellenzéki vízió az országról, amit a saját identitásválságával küzdő „baloldal” évek óta nem tud összehozni. Márpedig a Momentum sikerének a záloga nem a program részletességén múlik, hanem azon, hogy egy átlátható, mert világos elvek mentén szerveződő narratíva keretében tudják bemutatni az – LMP-vel szemben pozitív – elképzeléseiket.

Az utolsó nehézséget a Bajnai-csapda jelenti. Bajnai Gordon komoly politikai megrendelést kapott a választóktól, ami kifejeződött abban a 14%-ban, amit a Medián mért rögtön a ’12. októberi színrelépése után. Bajnai az LMP-hez hasonlóan a „korszakváltás” reményével jelentkezett, sőt neki még a támogatottsága is megvolt hozzá – viszont a választási rendszerre hivatkozva bekerült abba a politikai darálóba, amit „összefogás” néven ismerünk. Nem fenyegeti ugyanez a Momentumot is?

Gyűlnek az aláírások az olimpia ellen

Gyűlnek az aláírások az olimpia ellen

Fotó: Németh Dániel

Bajnai, illetve az Együtt kudarca nem volt eleve elrendeltetett, a hibás döntések eredménye volt. Viszont a momentumosok már világossá is tették, hogy nem akarnak szövetségre lépni az óellenzék pártjaival, és láthatóan – például a nemzettudat hangsúlyozásával, vagy a polgári körök és a Magyar Gárda érdemei elismerésével – nincsenek tekintettel az óellenzék táborának érzékenységeire, a régi idők régi ideológiák kötötte vitáira sem. A Momentum ténylegesen a pártot választani nem tudókra céloz: arra a 39%-ra, akiknek pont ezekből a vitákból lett elegük. Ezzel pedig végre nem a már meglévő táborból akarnak maguknak kihasítani egy szeletet, hanem a tábor növelésére koncentrálnak.

A kérdés rövid távon nem is az, hogy mekkorára tudnak így növekedni, hanem, hogy milyen dinamikusan, és mekkora fölhajtás közepette tudják ezt megtenni. Amennyiben ugyanis komoly potenciált tudnak fölmutatni, akkor kifejthetnek egy olyan gravitációs erőt is, amely az óellenzék enervált pártjainak szavazóit  - legalábbis egy részüket - is hozzájuk csábíthatja. Ez lehet a Bajnai-probléma megoldása; az óellenzék láthatóan nem tudja az „összefogást” sikeresen menedzselni. A jelenleg egyetlen potens szereplő Botka által szabott föltételek nagy valószínűséggel nem fognak teljesülni, vagy ha igen, akkor elmarad az ellenzék számára hitelesítő tényezőt, s ezáltal esélyt jelentő előválasztás (amelyet Botka egyébként még 2015-ben támogatott). Így pedig, ha nem képes az óellenzék semmi innovációra, akkor nyitva áll a Momentum előtt a lehetőség, hogy kívülről dominálja le őket, és végül a Jobbikot is megelőzve a legnagyobb ellenzéki párttá váljon.

szerző
Madlovics Bálint
publikálva
2017. jan. 28., 12:01
kommentek
8
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Megosztás
Cimkék:
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 8 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. január 30., hétfő 08:13
  Kedves Olti Miklós Iván!
  A vidéki emberek motiváltsága nagyon fontos, de most nem sokat ér, hiszen a népszavazási kezdeményezést kizárólag a budapestiek támogathatják az aláírásukkal.
  Én nem is annyira a népszavazásról, inkább a Momentum lehetséges jövőképéről írtam azt, hogy a vidéki ismertségük és támogatottságuk elengedhetetlen lenne ahhoz, hogy párttá alakulhassanak, de én erre nem látok esélyt, és le is beszélném őket a párttá alakulásról.
  Lehet, hogy rossz a példa, de attól, hogy biciklivel megelőzök egy szekeret, még nem vagyok az országút királya.
 2. 7
  Miklos Iván Olti
  2017. január 29., 19:58
  Kedves "tiszapolgári"! Egyértelműen el akarom oszlatni azt a téves nézetet, hogy Budapesten kívül máshol nem értesültek volna az emberek ugyanazokról a hírekről, amelyek az önök rendelkezésére állnak! Bizonyára hallott már Ön is arról, hogy manapság a távolságnak nincs jelentősége a hírek terjedésének gyorsasága tekintetében! A vidéki emberek még motiváltabbak a kérdésben, mint a fővárosiak, hiszen a kasszához nekik is oda kellene járulni, viszont a fejlesztések legtöbbike a fővárost gazdagítaná!
 3. 6
  Kenyszer Bagoly
  2017. január 29., 18:57
  Szerintem, arra amire gyűjtik :). Esély csak a tömeges mozdulásban és a nekik/nekünk felkínálandó Változás Koaliciójában van. Ha sikeres a noolimpia, a Momentum Mozgalom is belép azok körébe, akiknek történelmi felelősségük van az alkotmányos demokrácia visszaállításában. Az emberek most egy ügyért mozdulnak, az einstandolás, és az Athén-szindróma ellen.
 4. 5 rworse
  rworse
  2017. január 29., 11:27
  Örültem volna, ha az LMP valóban az marad, aminek indult volna, azaz, a végletesen és végzetesen elkurvult politikai elitet kiszorító programpártnak. 2010-ben szavaztam is rájuk, akkor először nem az MSZP-re. De persze az LMP is beleolvadt a politikai elitbe, amivel szemben meghatározta magát anno.
  Hogy a Momentumnak sikerül-e elkerülnie az LMP-csapdát ahhoz képest, hogy mint tiszapolgári is írja, már sokadik a sorban, nem tudom. Ha remélem a Momentum sikerét, akkor csak úgy, hogy a siker azt jelenti, hogy elfoglalják a jelenlegi ballib-balközép irányzatok helyét, és a balközépen ők válnak a gyűjtőpárttá, a mostaniak pedig eltűnnek a színről - ez a forgatókönyv kevéssé valószínű, az MSZP valószínűleg beágyazta már magát annyira, hogy ne legyen kiszorítható. Ezért minden új mozgalom, amely nem az MSZP belső megreformálásának versenyszámában indul, a közeljövőben csak a megosztottságot növeli, tehát a Fidesz kényelmes hatalombanmaradását eredményezi, és a lengyel helyzetet hozza, amelyben jó időre elsüllyedt a baloldal.
  Nem örülök tehát a folyamatoknak, mert az kellene, hogy kialakuljon a politikai váltógazdaság, egy-egy nagy, hagyományos jobbközép és balközép gyűjtőpárttal a középpontjában úgy, hogy mindkét gyűjtőpárt elegendő erőt képvisel ahhoz ellenzékben, hogy az éppen kormányon levő ne tehessen akármit az országgal és az ellenfeleivel.
 5. 4 tiszapolgári
  tiszapolgári
  2017. január 29., 10:02
  „Mire lehet elég az aláírásgyűjtés?”

  Elsősorban arra, hogy gyűljenek az aláírások. Másodsorban nem tudom még, hogy mire lehetne elég, érzésem szerint a Budapesten kívül élők legnagyobb részének fingja nincs róla, mi az a Momentum, a maradék részük további egy része pedig Soros-gárdistákként könyveli el őket. Ráadásul az sem valószínű, hogy az összes antiolimpiás aláíró potenciális pártként tekintene a Momentumra, az 55 ezer aláírás nem feltétlenül jelent 55 ezer szavazót. A legjobb példának itt vagyok én, gondolkodás nélkül odaadtam a lakcímkártyát és aláírtam a papírt, de ez nem jelent automatikus elköteleződést a jövőre nézve, és ha a fiatalok programja annyi, hogy mindenkit el kell söpörni az útból, akkor nem sok közünk lesz egymáshoz.
  Magyarországon egyáltalán nem az a baj, hogy ne lenne elég párt. Épp ellenkezőleg, a választások idején gyanúsan megsokasodnak a pártok, egyébként ez a jelenség általában a Fidesznek szokott kedvezni. A baj inkább az, hohgy a választásra jogosultak Fidesz- vagy Orbán- vagy korrupció- vagy Vajna- vagy olimpiarendezés-ellenes halmazát egyre kevésbé hozza tűzbe egy-egy új mozgalom létrejötte, ami részben a Milla, a Szolidaritás, a 4K! stb. lassú elsorvadásának, jelentéktelenné válásának, a széthúzásoknak, üzengetéseknek a megtapasztalásából ered. A pártok sikeressége szempontjából iszonyúan fontos vidéki választókat nemhogy megmozdítani, de elérni, megszólítani sem tudja egy akármennyire is szimpatikus célokért létrejött, de szigorúan fiatal budapesti értelmiségikből álló csoport, amely így a közélet iránt minimális szinten is, de még mindig érdeklődő vidéki szavazók nagy részét eleve hidegen hagyja.

  (Egy apró megjegyzés a szerzőnek és a szerkesztőnek: szerintem olyan szó, hogy „ledominál”, nem létezik, úgy hülyeség, ahogy van. Igaz, a befigyel, bevállal stb. szavak is elég hamar elterjedtek egy bizonyos rétegnyelvben, és szartak rá, hogy a hozzám hasonló, őskonzervatív bránerek integrálják-e őket az aktív szókincsükbe vagy sem.)
 6. 3
  Gábor Rétai
  2017. január 29., 08:59
  A Momentum bemutatkozása.
  Mit mondanak magukról?

  https://www.youtube.com/watch?v=12MBIWkprZo

 7. 2 szegedi789
  szegedi789
  2017. január 28., szombat 23:16
  Indexes cuccban biztos a magyar gárda és polg.körök érdemeiről (ááá) nyilatkoztak volna ? ? ? jól el tetszett olvasni ? ? ?
 8. 1 reuters
  reuters
  2017. január 28., szombat 15:14
  Momentum, mint a legnagyobb ellenzéki párt?
  Egyelőre elég lenne (és nagy siker lenne!), ha sikerülne összegyűjteniük elegendő érvényes aláírást.

Komment írásához vagy regisztrálj

Adatlap

Republikon Intézet

A Republikon Intézet blogján több szerzőtől jelennek meg cikkek. A megjelent írások nem feltétlenül tükrözik az Intézet álláspontját.

Republikon Intézet
Szerző adatlapja
Összes blog Itt