Isten pénze

  • 2017. január 9.

Snoblesse

Dickens nem forog a sírjában…
false

Szigoráról híres kritikusunk sietett megnyugtatni a hardcore Dickens-rajongókat és Christmas Carol-fanokat:

„Nem, Charles Dickens nem forog a sírjában: Dickens mesélő kísértetté vált a Karácsonyi énekből adaptált húszéves magyar musicalben. Azazhogy ő a történetmesélő és egyúttal a fukar Ebenezer Scrooge régen elhalt üzlettársának szelleme is, aki Tolcsvay László meg a Müller és fia cég által jegyzett Isten pénzében egy személyben tölti be az elmúlt, a jelen és a jövendő karácsonyok szellemének tisztét is.”

Mi több, egy személyes vallomásra is sor kerül a Narancs kritikájában:

„Talán nem csupán a korral együtt járó szentimentális ellágyulás és nem is a közelítő karácsony hangulata tette, de az Isten pénze több ponton is megindította a kritikust, amire amúgy vajmi ritkán van eset.”

László Ferenc írása itt olvasható, a megindító Dickens-musical pedig január 16-tól 20-ig naponta megidézi a Karácsonyi ének közkedvelt szellemeit.

P. S. Aki ennyivel sem tud betelni, feltétlenül szerezze be a Karácsonyi ének 1984-es filmváltozatát, melyben George C. Scott adja – de hogy adja! – Scrooge-ot. Mert Scrooge-ok jönnek-mennek, de a Scott-féle Scrooge örök!

false

P. S. 2: És persze kedvenc brit karakterszínészünk, a nagy Jim Broadbent is magára öltötte Ebenezer hálósipkáját, mint ahogy azt a mellékelt ábra is bizonyítja.

false

A nagy jellemszínész 2015-ben scrooge-osodott el a londoni West Enden, a Noel Coward Theatre színpadán.

Figyelmébe ajánljuk