Az MLSZ feljelentést tesz a poharakat bedobáló szurkolók ellen

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 3.

Sport

Akár két évre is kitilthatják őket a sportrendezvényekről.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) a nemzetközi szövetséghez (FIFA) fordul a csütörtök esti magyar-angol (0-4) világbajnoki selejtezőn tapasztalt rasszista szurkolói incidensek miatt. A FIFA úgy reagált, hogy megteszi a megfelelő lépéseket.

Erre a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) is kiadott egy közleményt, ahol kiemelik: a Puskás Arénába kilátogató 60 ezer szurkoló döntő többsége sportszerűen, a magyar válogatottat biztatva drukkolt még akkor is, amikor már vesztésre állt a csapat.

Éppen az ő védelmükben van szükség a rendbontók beazonosítására és szigorú megbüntetésére. A pályára lépő, a fénygránátot és a poharakat bedobó szurkolók azonosítása zajlik. Ellenük megteszi a rendőrségi feljelentést az MLSZ

- írják a szövetség honlapján.

A közlemény szerint az esetleges pénzbüntetést polgári peres eljárás keretében az MLSZ az elkövetőkre hárítja, emellett a sportrendezvényekről történő kétéves kizárásra számíthatnak az eljárás végén. Az MLSZ közleménye ugyanakkor nem szól arról, hogy a lelátókon rasszista megnyilvánulások történtek, amelyek miatt az angol szövetség a FIFA-hoz fordult.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az egész ügyet úgy kommentálta, hogy a közösségi oldalán megosztott egy videófelvételt, amely akkor készült, amikor az angol szurkolók kifütyülték az olasz himnuszt a Londonban rendezett júliusi Európa-bajnoki döntő előtt. Mint írja:

"Az angol játékosok panaszkodnak a tegnapi ellenséges budapesti hangulat miatt. Az alábbi felvétel a Wembleyben készült az Eb-döntő előtt. Az olasz himnusz alig hallható az angol szurkolók füttykoncertje közepette. Akkor is nyilatkoztak vajon hasonlókat?"

Szijjártó később egy nyilatkozatot is közzé tett Facebook-oldalán. Ebben arról beszél az előző posztjában látható videóra és Boris Johnson brit miniszterelnök kijelentésére utalva, hogy "a kettős mérce alkalmazása se a politikában, se a sportban nem helyes".

Az incidensről megkérdeztük Orbán Viktor hivatalát, a Miniszterelnökséget és a Külügyminisztériumot is; ha kérdéseinkre válaszolnak, frissítjük cikkünket. A miniszterelnök sajtófőnöke időközben válaszolt, ezt ebben a cikkben írtuk meg:

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk