Orbán sajtófőnöke a magyar-angol meccsen történtekről: "Szijjártó videóját ajánlom figyelmükbe"

Belpol

Ennyi mondanivalója van a kormányfőnek a hazai drukkerek okozta nemzetközi botrányról.

„Szijjártó Péternek a témában közzétett közösségi média bejegyzését ajánljuk szíves figyelmébe” – válaszolta a Narancs.hu megkeresésére Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke. 

A miniszterelnök hivatalát több kérdéssel is megkerestük a csütörtöki Magyarország-Anglia mérkőzéssel kapcsolatban. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan vélekedik a miniszterelnök a 0-4-es vereségünkkel végződött találkozón történt szurkolói megnyilvánulásokról. Mint ismeretes, az angol válogatott játékosok letérdeltek a kezdőrúgás előtt, amiért a magyar drukkerek kifütyülték őket; ezenkívül a brit ITV és a Sky Sports televízió riporterei elmondták: láttak és hallottak olyan szurkolókat, akik majomhangok utánzásával gúnyolták a Manchester City csatárát, Raheem Sterlinget és a Borussia Dortmund középpályását, Jude Bellinghamet. E mellett Sterlinget gólöröme közben poharak tucatjaival dobálták a lelátóról

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) a történtek után a nemzetközi szövetséghez (FIFA) fordult, és maga Boris Johnson brit miniszterelnök is elfogadhatatlannak minősítette a magyar szurkolók viselkedését. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pedig közölte, feljelentést tesz azok ellen a játékosok ellen, akik poharakat dobáltak be a pályára. (Az MLSZ ugyanakkor a rasszista megnyilvánulásokról nem ejtett szót közleményében.)

Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán egy olyan videót osztott meg, amin az látszik, ahogyan angol szurkolók kifütyülik az olasz himnuszt a nyári labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében – erre hivatkozott Havasi Bertalan megkeresésünkre adott válaszában. „Az angol játékosok panaszkodnak a tegnapi »ellenséges budapesti hangulat miatt«. Az alábbi felvétel a Wembley-ben készült az EB-döntő előtt. Az olasz himnusz alig hallható az angol szurkolók füttykoncertje közepette. Akkor is nyilatkoztak vajon hasonlókat???” – írta Szijjártó a megosztott videójához. 

Nem ez az első alkalom, hogy a magyar szurkolók botrányt okoznak nemzetközi mérkőzésen. Korábban az UEFA három zárt kapus mérkőzéssel és 100 ezer eurós büntetéssel sújtotta az MLSZ-t a hazai drukkerek rasszista megnyilvánulásai miatt. A nyári Eb-n a magyar-portugál és a magyar-francia meccsen történtek ilyenek.

Orbán Viktort most azért kerestük meg kérdéseinkkel, mert még júliusban, a Magyarország–Írország felkészülési mérkőzés után - amelyen a magyar szurkolók ugyancsak kifütyülték az ír válogatottat, amiért a játékosok letérdeltek a kezdőrúgás előtt -, azt nyilatkozta, a szurkolókkal ért egyet. „A térdelősdivel nem szimpatizálok, semmi helye a sportban, a sport másról szól (...) Ha vendég vagy egy országba, ha vendégségbe jössz, ne provokáld a helyieket, a házigazdát. Ez provokáció, érthetetlen dolog, amire a szurkolók reagáltak” – mondta akkor Orbán. Továbbá kijelentette,

„a szurkolókkal értek egyet; a magyar csapat harcoljon, és ha kell, állva haljon meg”. 

FRISSÍTÉS

Szijjártó Péter Facebook-oldalára közben kikerült egy újabb olyan poszt, ami a magyar-angol meccsel foglalkozik. Ebben a külügyminiszter egyrészt ismét szóba hozza az olasz himnusz kifütyülését az Eb-döntőn, másrészt Boris Johnson brit kormányfő szavaira reagál. "A kettős mérce alkalmazása se a politikában, se a sportban nem helyes" - mondja Szijjártó. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

 

 

 

 

Neked ajánljuk

Amatőr, archív

A borító tipográfiája és grafikai megoldásai édes-vegyes emlékeket ébreszthetnek az ötven fölötti hallgatókban. A Magyar Hanglemezgyártó Vállalat az 1970-es évek végétől jelentetett meg hasonló kiszerelésű válogatásalbumokat olyan zenekaroktól, amelyeknek addigra 4–5 nagylemezük volt.

Mögötte fájdalom

A fiatalon eltávozó művész (1879–1920) minikiállítását a Magyar Nemzeti Galéria a halálának 100. évfordulóján készült bemutatni, a tárlatot nagyrészt egy magángyűjtő adományára, illetve új vásárlásokra alapozták. 

Prüntyögés és pátosz

Egyre több a kortárs magyar dráma, legalábbis a függetleneknél és a budapesti main­stream színházak stúdiói­ban, és egyre látványosabb az a tendencia, hogy a szerzők, dramaturgok, rendezők a színház, és nem az irodalom felől érkeznek (ami nem jelenti azt, hogy adott esetben a darabjaik ne lehetnének esztétikailag is értékesek). Ez a pezsgés jót tesz a szcénának: kitermel egyfajta eszköztárat, módszertant, és hosszú távon a középszer színvonalát is emelheti.

Túl a szeméthegyen

A háttérben szemetes zsákokban rengeteg PET-palack. Megjelenik kék estélyiben a műsorközlő, és szájbarágós-hajlongós-negédes modorban felkonferálja Bellinitől a La sonnambulát, amelyet, ahogy ő mondja, egy nagyszerű énekesnő fog előadni. Harmad­éles a cím, aki tud olaszul, annak sérti a fülét a rossz hangsúly. 

Ismeretlen vizeken

A 19. század végén két nő egymásba szeret, aztán több mint öt évtizeden át élet- és üzlettársakként egy hajótársaság élén állnak: ez a történet fikcióként is izgalmas lenne. De Bertha Torgersen és Hanna Brummenæs valóban léteztek. A szerzőnek ez a harmadik magyarul megjelent regénye, a fordítás az előző kettőhöz (Lélegezz, Anyám ajándékai) hasonlóan Petrikovics Edit munkája. A szöveg nőtörténeti és LMBTQ-történeti szempontból egy­aránt kiemelt jelentőségű.

Politikai konstrukció

Az 1950-es évek Magyarországa és a Rákosi-rendszer kapcsán rögtön a mindent elborító Rákosi-képek ugranak be, közöttük az, amelyiken a hős egy búzamezőn kalászokat fogdos, meg persze az, hogy „Sztálin legjobb magyar tanítványához” köthető az ötvenes évek Magyarországán a „személyi kultusz időszaka”. Szinte halljuk az „éljen Rákosi” skandálást az ütemes tapssal.

Három majom egyszerre

„Nem tudom, nem emlékszem, hogy mi volt, nagyon távoli ez nekem már, ködös” – mondotta a tisztelt bíróságnak Berec Zsolt Fidesz-tag, valamikori Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlési alelnök Boldog István Fidesz-tag, volt fideszes országgyűlési képviselő tárgyalásán. Boldogot és társait korrupcióval vádolják, a volt képviselőre hatéves börtönbüntetés kiszabását kéri az ügyészség.

Köhög, fullad

Az Orbán-rezsim szellemi, adminisztratív és morális leépülésének és kormányzóképtelenségének immár minden áldott nap megnyilvánuló tünete az a felülről gerjesztett káosz, amely az oktatásban és az egészségügyben eluralkodott. Mindkét, az ország jólétét és hosszú távú sikerességét meghatározó ágazat túljutott a válság 24. óráján, és mindkettőben a még fellelhető szakszerű működés kizárólag a benne résztvevők elhivatottságán, s még inkább a tűrőképességén múlik.

Hűséges hátország

A magyar kormány kilenc, vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással büntetett orosz oligarchát szeretne leszedetni az Európai Unió szankciós jegyzékéről. Az orosz elnök legbelsőbb körének tagjairól van szó, akiknek fontos szerepük van Putyin háborújának finanszírozásában.

Az erő nem velünk van

Orbán Viktor országstratégiáját nemrég Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója vázolta fel „Nem a szétbontásra, igen az összekapcsolásra – ez Orbán stratégiája a következő évtizedre!” címmel. Az írás egy tavaly év végén, zárt körben elhangzott Orbán Viktor-beszéd összefoglalójaként jelent meg, először a Mandiner.hu-n, majd minimális változtatással és a kormányfőre utalás nélkül a nyomtatott Mandiner hetilapban is.

Mesél az erdő

Guberálók kutatják át a déli határkerítésnél Magyar­országra bejutott ázsiai, afrikai emberek hátrahagyott holmiját, pénzt, telefont, powerbankot keresve. Az elfogott embercsempészek autóit bandák bontják szét. Az önkormányzatok hiába szerveznek rendszeres begyűjtést, nem győzik elvinni a szemetet.