Orbán sajtófőnöke a magyar-angol meccsen történtekről: "Szijjártó videóját ajánlom figyelmükbe"

Belpol

Ennyi mondanivalója van a kormányfőnek a hazai drukkerek okozta nemzetközi botrányról.

„Szijjártó Péternek a témában közzétett közösségi média bejegyzését ajánljuk szíves figyelmébe” – válaszolta a Narancs.hu megkeresésére Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke. 

A miniszterelnök hivatalát több kérdéssel is megkerestük a csütörtöki Magyarország-Anglia mérkőzéssel kapcsolatban. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan vélekedik a miniszterelnök a 0-4-es vereségünkkel végződött találkozón történt szurkolói megnyilvánulásokról. Mint ismeretes, az angol válogatott játékosok letérdeltek a kezdőrúgás előtt, amiért a magyar drukkerek kifütyülték őket; ezenkívül a brit ITV és a Sky Sports televízió riporterei elmondták: láttak és hallottak olyan szurkolókat, akik majomhangok utánzásával gúnyolták a Manchester City csatárát, Raheem Sterlinget és a Borussia Dortmund középpályását, Jude Bellinghamet. E mellett Sterlinget gólöröme közben poharak tucatjaival dobálták a lelátóról

Az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) a történtek után a nemzetközi szövetséghez (FIFA) fordult, és maga Boris Johnson brit miniszterelnök is elfogadhatatlannak minősítette a magyar szurkolók viselkedését. A Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) pedig közölte, feljelentést tesz azok ellen a játékosok ellen, akik poharakat dobáltak be a pályára. (Az MLSZ ugyanakkor a rasszista megnyilvánulásokról nem ejtett szót közleményében.)

Szijjártó Péter külügyminiszter a Facebook-oldalán egy olyan videót osztott meg, amin az látszik, ahogyan angol szurkolók kifütyülik az olasz himnuszt a nyári labdarúgó Európa-bajnokság döntőjében – erre hivatkozott Havasi Bertalan megkeresésünkre adott válaszában. „Az angol játékosok panaszkodnak a tegnapi »ellenséges budapesti hangulat miatt«. Az alábbi felvétel a Wembley-ben készült az EB-döntő előtt. Az olasz himnusz alig hallható az angol szurkolók füttykoncertje közepette. Akkor is nyilatkoztak vajon hasonlókat???” – írta Szijjártó a megosztott videójához. 

Nem ez az első alkalom, hogy a magyar szurkolók botrányt okoznak nemzetközi mérkőzésen. Korábban az UEFA három zárt kapus mérkőzéssel és 100 ezer eurós büntetéssel sújtotta az MLSZ-t a hazai drukkerek rasszista megnyilvánulásai miatt. A nyári Eb-n a magyar-portugál és a magyar-francia meccsen történtek ilyenek.

Orbán Viktort most azért kerestük meg kérdéseinkkel, mert még júliusban, a Magyarország–Írország felkészülési mérkőzés után - amelyen a magyar szurkolók ugyancsak kifütyülték az ír válogatottat, amiért a játékosok letérdeltek a kezdőrúgás előtt -, azt nyilatkozta, a szurkolókkal ért egyet. „A térdelősdivel nem szimpatizálok, semmi helye a sportban, a sport másról szól (...) Ha vendég vagy egy országba, ha vendégségbe jössz, ne provokáld a helyieket, a házigazdát. Ez provokáció, érthetetlen dolog, amire a szurkolók reagáltak” – mondta akkor Orbán. Továbbá kijelentette,

„a szurkolókkal értek egyet; a magyar csapat harcoljon, és ha kell, állva haljon meg”. 

FRISSÍTÉS

Szijjártó Péter Facebook-oldalára közben kikerült egy újabb olyan poszt, ami a magyar-angol meccsel foglalkozik. Ebben a külügyminiszter egyrészt ismét szóba hozza az olasz himnusz kifütyülését az Eb-döntőn, másrészt Boris Johnson brit kormányfő szavaira reagál. "A kettős mérce alkalmazása se a politikában, se a sportban nem helyes" - mondja Szijjártó. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

 

 

 

 

Neked ajánljuk

Sorsod Texas

  • Uitz Renáta

A kormányerők őszi politikai évadnyitása igazán eseménydúsra sikeredett: az ellenzéki előválasztás kismiska abban a politikai térben, ahol a katolikus egyház feje – és globális médiasztárja – celebrál szentmisét az eucharisztikus világkongresszus margóján.

Nem családi ügy

  • Hüttl Tivadar
  • Pásztor Emese

Az európai uniós források korrupt felhasználásáról szóló hírek ma már ritkán keltenek elsöprő közérdeklődést: az elmúlt 11 év eltompította a felháborodásért felelős idegpályákat.

„Szergej, megírtad?”

Az 1962-es novocserkasszki vérengzésről készített filmje, a Kedves elvtársak! a héten kerül a mozikba. Andrej Koncsalovszkij orosz rendezővel Tarkovszkijról, Stallonéról, a szovjet és az orosz himnuszról és a filmjeinek milliárdos finanszírozójáról beszélgettünk.

A belső zsarnok

  • TPP

Tiltakozó tömeg gyűlik a térre a nyomorúságos életfeltételek, az egyre romló munkakörülmények miatt. Vörös zászlókat lengetnek, Marx és Lenin képét emelik a magasba.

„Ez inkább szolgálat”

  • Soós Tamás

Több mint harminc éve próbálta filmre vinni Füst Milán híres regényét, ami a Testről és lélekről Oscar-jelölése után végre össze is jött neki. A feleségem történetéről, a „gonosz” cannes-i kritikákról, a Freeszfe keretein belül zajló oktatásról, és a férfilét vonzó és mérgező oldalairól is beszélgettünk vele.

Az utolsó békeharcos

A görög kormány háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, ravatalánál százezrek álltak sorba. A 96 éves korában elhunyt görög zeneszerző hosszú élete szó szerint annak a szabadságeszménynek megtestesülése volt, amelyet általában a Mediterráneummal kapcsolatban szokás elképzelni.

A szabadságot vették el

Hogy hol jött szembe a parameter.sk nevű, olvasásra egyébként meglehetősen érdemes szlovákiai magyar híroldal podcast­sorozatának linkje, már meg nem mondjuk. Alapvetően a keresési szokásainkról árulkodik a dolog, de talán ez sem ilyen egyszerű. Megfigyel a rendszer, de kiismerni egészen sosem fog, talán ennyivel biztathatjuk magunkat.

Az erőteljes közelség

  • Domsa Zsófia

Az önéletrajzi regényfolyam hatodik (záró) kötetét a magyar közönség szinte pontosan tíz évvel az eredeti megjelenése után veheti kézbe. A könyv egy olyan rendkívüli vállalkozás lenyomata, összegzése, amelynek a hatása azóta is érzékelhető az irodalomban, holott a regények megjelenése idején több kritikai jóslat utalt arra, hogy a Knausgård-jelenség tiszavirág-életű lesz.

Japánban

  • Kiss Annamária

A japánok sokszor már-már megszállottan törekednek a harmóniára. Ennek a kiegyensúlyozottságot hajszoló ellentmondásnak ékes bizonyítéka a 20. századi japán irodalom kiemelkedő alakjának, az alig 45 évesen rituális öngyilkosságot elkövető Misima Jukiónak e négy egyfelvonásos darabja, és sajnos az élete is.