Kishantosnak jogerősen igaza van!

  • narancs.hu
  • 2016. április 12.

Villámnarancs

A Kúria ma kimondta: a Nemzeti Földalapkezelő törvényt sértett a kishantosi földek pályáztatásakor 2013-ban, amikor szerződést kötött az egyik „új bérlővel”, a Mező Vidék Bt.-vel - tájékoztatta lapunkat a Greenpeace.

Kishantos több mint 20 éven át folytatott biogazdálkodást az államtól bérelt földeken. 2013-ban a Nemzeti Földalapkezelő azonban törvénysértő módon „új bérlőknek” adta a földeket. A nyertesek között volt a Mező Vidék Bt., amely a pályázást megelőzően nem is végzett mezőgazdasági tevékenységet, holott ez feltétel volt.

A bíróság most a legfelsőbb szinten is megerősítette, hogy a Nemzeti Földalapkezelő törvénysértő módon pályáztatta meg a kishantosi földeket.

false

 

Fotó: Greenpeace

A Greenpeace szerinte az ítélet precedensértékű. "Azt mutatja, hogy a bíróságok ténylegesen számon kérhetik a NFA-n a jogszabályok betartását. Bízunk abban, hogy ez az ítélet bátorítást, erőt ad minden olyan gazdálkodónak, aki hasonló helyzetbe került az állami földbérleti pályázatok szabálytalan elbírálása során – illetve áttételesen azoknak is, akik az állami földek eladása során kerültek hasonló helyzetbe. Reméljük, hogy a jog eszközével a magyar termőföld jó kezekbe kerülhet, és minél több tisztességes gazdálkodó számára nyílik lehetőség az ökológiai gazdálkodás folytatására, Kishantos mellett más területeken is" - írják közleményükben.

Kishantos kálváriájáról szóló írásainkat itt és itt meg itt és itt olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk