Lemez

A követendő példa

Suede: Night Thoughts

Zene

2013-ban pont akkor tért vissza a Suede (jó évtizedes szünet után), mint David Bowie, és az idei album érdekes módon ismét a nemrég elhunyt popsztárhoz igazodik.

Az egybeeséshez nem kell konspirációs elméleteket gyártani, még úgy sem, hogy Brett Anderson frontembernél kevesen merítettek többet Bowie-tól. Ráadásul ezúttal – némileg váratlan módon – inkább a Pink Floydhoz nyúlt ihletért

az Amerikában jogi okok miatt The London Suede-ként ismert zenekar. Mivel a kislemezipar már nem kedvez a rockelőadóknak, Andersonék most legyártottak egy összefüggő, egybefolyó kvázi konceptalbumot, készíttettek hozzá egy filmet, és a koncertjeiken úgy adják elő az új anyagot, hogy a zene szinkronban megy a vetítéssel. Ezenkívül a dalokban is felbukkannak párhuzamok David Gilmourékkal – na de erről majd egy kicsit később.

Három éve a Bloodsports remek visszatérés volt, és a Suede szerencsére megmaradt a megfelelő vágányon a jól bevált producerrel, Ed Bullerrel. Akkor azt írtuk ezeken a hasábokon, hogy maximum egy erős sláger hiányzik – és ezt most végre meg is kapjuk. A Coming Up album himnuszait idéző No Tomorrow húsz évvel ezelőtt egyértelműen befért volna a brit top 5-be, ma már a zeneipari változások miatt azonban biztos nem fog, viszont ettől még az egyik legjobb dal, amit ez a zenekar valaha elkövetett. És itt az újabb Floyd-párhuzam: Richard Oakes riffje masszívan merít a Run Like Hell és a Sheep című örökzöldek gitártémáiból, illetve hangzásából. De még csak nem is ez az egyetlen slágergyanús darab a Night Thoughtson: a gyerekkórussal (à la Ano­ther Brick In The Wall) záruló Like Kids lehetne egy párhuzamos old-school univerzumban a második kislemez. (Ha már itt tartunk: az album a korosodás, a szülő-gyerek kapcsolat és a fiatalkori emlékek körül forog.)

A lemezen többnyire rockos és balladisztikus felvételek váltják egymást; Anderson több dalban is az apjával való kapcsolatát boncolgatja, és ami kifejezetten jó ebben az albumban, hogy a frontember két zenei alkotótársa is nagyszerű teljesítményt nyújt. Az már régóta egyértelmű, hogy a Suede zenei mindenese, a megnövesztett haja miatt most 40 éves Kurt Cobainnek kinéző Neil Codling mennyire fontos figura, viszont meg kell emelnünk a kalapunkat Richard Oakes előtt is, aki ezen az albumon avanzsál végleg a korábbi gitáros, Bernard Butler méltó utódjává. A Night Thoughts egy középkorú zenekar csúcsteljesítménye, a Suede pedig követendő példa lehet minden kreatív válságba kerülő negyvenes zenész számára.

Suede Ltd./Neon Music, 2016

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Elsüllyedt Budapest

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Búcsú a gonosztól

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.