Gémesi György az ipa-elvonásról: "Sérülés nélkül nem fog menni"

Belpol

November végén jelentette be a kormány, hogy jövőre is csak a helyi iparűzési adó felével kalkulálhatnak az önkormányzatok. Ennek negatív következményeiről és Márki-Zay Péterrel közös terveiről kérdeztük Gémesi Györgyöt, Gödöllő polgármesterét. 

magyarnarancs.hu: A kormány nemrég meghosszabbította azt a rendelkezést, miszerint a kis- és középvállalkozásoknak csupán a helyi iparűzési adót (ipa) kell befizetniük 2022-ben. A múlt év végén arról volt szó, hogy csak 2021-ben felezik meg az ipát. Mennyire érte váratlanul az önkormányzatokat a kormány döntése? 

Gémesi György: Májusban volt egy egyeztetés a 2022-es költségvetéssel kapcsolatban az országos önkormányzati szövetségekkel, köztük a Megyei Jogú Városok Szövetségével, aminek egyébként fideszes elnöke van (Szita Károly), de jelen volt a pénzügyminisztérium képviselete is. A megbeszélésen

egyértelműen rákérdeztünk arra, hogy tervezi-e a kormány 2022-re is az ipa megfelezését, amire azt a választ kaptuk, hogy nem.

Ehhez képest meglepetésként ért minket a döntés. Azonban amikor Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke arról kezdett nyilvánosan beszélni, hogy támogatja az ipa csökkentésére vonatkozó 2022-es hosszabbítást, akkor már gyanakodtunk arra, hogy ez meg is fog valósulni. Később Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter az egyik kormányinfón arról beszélt, hogy ő személy szerint szimpatizál az ötlettel, de a végső döntést a kormány hozza meg, ugyanakkor az is elhangzott, hogy kompenzálni kell az önkormányzatokat. Látszott, hogy ez felépített kommunikációs folyamat volt. 

Egyébként nemcsak az ipa megfelezése jelent problémát, hanem az, hogy minden egyéb díjat befagyasztott a kormány és nem lehet új adókat sem bevezetni. Egy jól menő étterem teraszbérleti díját sem szedhetjük be, de nem eszközölhetünk pusztán inflációkövető díjemeléseket sem. Érthetetlen ez a döntés, miközben folyamatosan emelkednek az élelmiszerárak, az építőanyagárak, itt van a vártnál jóval nagyobb infláció, ami már most nagyon megrázza a költségvetéseket. Végül pedig – nagyon helyesen – emelkedik a minimálbér, azonban ennek bérfelhajtó hatása van, amit az önkormányzatok nem tudnak lekövetni, erre semmiféle forrást nem kapunk. Összességében a kiadási oldal brutálisan növekedett, a bevételi oldal az állam részéről pedig nem inflációkövető, tehát akkor sem lenne ideális a helyzet, ha nem nyúltak volna az ipához. Most nagyon szenvedünk a költségvetés előkészítésével és sajnos azt kell mondanom, hogy ez sérülés nélkül nem fog menni.  

magyarnarancs.hu: Milyen sérülésekre lehet számítani? 

GGy: A saját mozgásteremet tekintve azt tudom mondani, hogy

az út- és járdaépítést jövőre el kell felejteni, illetve kénytelenek leszünk a parkfenntartásra szánt forrásokat is csökkenteni.

Ugyanakkor bízom benne, hogy létszámleépítésre nem kerül sor, mert tavaly ezzel kapcsolatban elmentünk a falig, nem tudjuk kevesebb emberrel végezni a feladatainkat.  

magyarnarancs.hu: Mi a helyzet a többi önkormányzattal, ők honnan tudnak még lefaragni? 

GGy: Sehonnan. Az várható, hogy a fideszes önkormányzatok egy részét valahogy majd kompenzálja a kormány, de azt, hogy a többiekkel mi lesz, azt nem tudom. Tavaly még volt szó róla, hogy az érintett önkormányzatokat kompenzálják, de például mi nem kaptunk semmit. A kormány csak a 25 ezer fő alatti településeket kompenzálta teljes mértékben, az ennél nagyobb önkormányzatoknál pedig nagyon szelektíven járt el.  

magyarnarancs.hu: Visszatekintve a 2021-es évre, hogyan élte túl Gödöllő az ipa-kiesést?  

GGy: Nehezen, sok fájdalmas döntéssel. A cafeteriát is el kellett vonnunk, a fejlesztéseket visszafogtuk, a kulturális- és sporttámogatásokat minimálisra csökkentettük, illetve a nem kötelező feladatok közül pedig szinte semmit nem vállaltunk. Így tudtunk csak túlélni.  

magyarnarancs.hu: Amíg úgy tudták, hogy jövőre visszaállítják az ipát az eredeti mértékére, addig önök terveztek egy adóátrendezést is, amit most nem fognak tudni megvalósítani.  

GGy: Igen, azt terveztük, hogy csökkentjük a lakosság terheit és kevesebb kommunális adót kellett volna fizetni, illetve ingyenessé tettük volna az ötven négyzetméternél kisebb üzlethelyiségek építményadóját. Ennek finanszírozására emeltük volna a nagyobb cégek adóterheit, hiszen ott jóval nagyobb a terhelhetőség mértéke, mint a lakosságnál. A kormány döntése értelmében azonban erre most nem lesz lehetőségük. Persze a rendelet azt nem tiltja, hogy adót engedjünk el, de ha nem tudjuk miből kompenzálni, akkor ezt sem tudjuk meglépni.  

Azt nem szabad elfelejteni, hogy a forráselvonásoknak olyan hatása is lesz, amely nehezen érinti majd a kkv-szektort is, hiszen ha az önkormányzatoknak nincsen pénze, akkor nem fognak tudni megrendelni bizonyos szolgáltatásokat.  

magyarnarancs.hu: Gulyás Gergely nemrég utalt arra, hogy a kormány kompenzálni fogja az önkormányzatokat, ezzel kapcsolatban kereste már önöket valaki a kormány részéről? 

GGy: Egyelőre semmi konkrétumot nem tudunk, nem kerestek minket a kormány részéről. A Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökeként kezdeményeztem egy miniszteri tájékoztató találkozást két héttel ezelőtt, amelyen a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium képviseltette magát, ott pedig

elhangzott, hogy az ipacsökkentés kompenzációját illetően mindent az idei év mintájára kívánnak megvalósítani.

Jól láttuk, mit gondol kompenzáció címszó alatt a kormány. Az úgynevezett kompenzációs tárgyalásokon meghallgattak minket a szakemberek, de nem történt semmi, a költségvetésünket szerintem el sem olvasták, sőt hiteleket ajánlottak, egy vicc volt az egész.  

magyarnarancs.hu: Néhány héttel ezelőtt Márki-Zay Péter, az ellenzék miniszterelnök-jelöltje úgy nyilatkozott, hogy keresi az európai jobboldallal a kapcsolatot és úgy látja, hogy Magyarország újra képviseltetheti majd magát az Európai Néppárton belül, ezt pedig Pálinkás József vezette Új Világ Néppárton vagy az ön által alapított Új Kezdet párton keresztül tartja elképzelhetőnek. Mit lehet tudni az ezzel kapcsolatos egyeztetésekről? 

GGy: Ez egy nagyon bonyolult és hosszú folyamat, aminek még az elején vannak. Az Európai Néppártba való bekerülésnek két feltétele van, az egyik az, hogy az adott országból már bent lévő pártnak – jelen esetben a KDNP-nek – egyet kell értenie az újabb magyar párt néppárti tagságával, illetve itthon meg kell méretnünk magunkat az országgyűlési választásokon.  

Márki-Zay Péterrel folyamatosan egyeztetünk,

de nem a lista és a pozíciók tekintetében, hanem kizárólag azon dolgozunk, milyen önkormányzati program készüljön el, ami megvalósításra kerül egy esetleges új kormánnyal együttműködve.  

Kedves Olvasónk! 

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért! 

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. 

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. 

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk