Márki-Zay az európai néppárti tagságról tárgyalt egy bajor politikussal

  • narancs.hu
  • 2021. november 9.

Belpol

Szeretné, ha a Fidesz után lenne magyar tagja a konzervatív pártcsaládnak. 

Bernd Posselt, a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) választmányának tagja nemrég Hódmezőváráshelyen tárgyalt Márki-Zay Péterrel – írja az Azonnali. A lap úgy tudja, Posselt még októberben járt Hódmezővásárhelyen, ezt Márki-Zay Péter meg is erősítette a lapnak. 

Márki-Zay azt is elmondta, hogy egy ebéd keretében tárgyalt Posselttel, a megbeszélés legfontosabb témája pedig az volt, hogy

a Fidesz – kizárást megelőző – kilépése után hogyan pótolják az európai konzervatív pártcsaládban a magyar tagságot.

„A Néppártban és a CSU-ban már a magyar választás utáni helyzetre készülnek. Bernd Posselt a CSU »Közép-Európa-felelőse« komoly befolyással a pártban. Egyébként éppen a megbeszéléseink közben hívta fel Manfred Weber, akivel találkozni fogok majd” – mondta Márki-Zay, aki a héten Kész Zoltánnal, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagjával utazott a héten Brüsszelbe, itt fognak Weberrel is tárgyalni, valamint uniós biztosokkal, európai parlamenti frakcióvezetőkkel is.

Posselttel ugyanakkor a hódmezővásárhelyi polgármester szerint „klasszikus ismerkedés” zajlott, sok mindenről beszéltek, de a két fő téma a magyar belpolitikai helyzet és egy lehetséges néppárti tagság volt, bár mint azt Mázki-Zay elmondta, az erről zajló beszélgetések még nagyon az elején járnak.

Márki-Zay ugyanakkor elmondta, ő elsősorban még mindig

a Pálinkás József vezette Új Világ Demokrata Néppárton vagy Gémesi György Új Kezdet pártján keresztül látná megvalósíthatónak a néppárti tagságát.

„Keressük az európai jobboldallal a kapcsolatot, ez nem titok. Ha már a Fidesz egy tolvajpártként nem méltó arra, hogy az Európai Néppárt tagja legyen, akkor létezzen olyan konzervatív politikai erő Magyarországon, melynek tagjai nem a személyes meggazdagodásukat, hanem a valódi keresztény értékek képviseletét tekintsék politikai céljuknak. Ehhez egy új jobboldali blokkra lenne szükség, akár a már meglévő politikai pártok egyesítésével” – mondta Márki-Zay.

Jelenleg a KDNP-s Hölvényi György az egyetlen magyar tagja maradt az Európai Parlamentben a Néppárt frakciójának, ugyanakkor a KDNP még mindig tagja a Néppárt pártcsaládjának, így Márki-Zayék esetleges csatlakozását blokkolhatjk is a vétójogukkal.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk