Újból megtiltotta a kormány az önkormányzatoknak, hogy emeljék a helyi adókat

  • narancs.hu
  • 2021. november 26.

Belpol

A 2022-es adócsomagban is megmarad iparűzési adó megfelezése.

A tavalyi évhez hasonlóan a kormány idén is úgy döntött, megtiltja az önkormányzatoknak, hogy emeljék a helyi adókat. A csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg az rendelet, mely szerint 2021-ben és a 2022-ben végződő adóévekben a helyi adó és a települési adó mértéke nem lehet magasabb, mint tavaly decemberben, amikor az előző korlátozást bevezették.

A rendelet szerint az önkormányzatnak a 2020. december 2-án hatályos adórendelete szerinti adómentességet, adókedvezményt a 2021. évben végződő adóévben, valamint a 2022. évben végződő adóévben is biztosítania kell. Valamint a települési önkormányzat a 2021-re és a 2022-re új helyi adót, új települési adót nem jogosult bevezetni.

Természetesen idén sem ez az egyetlen intézkedés, amivel a kormány korlátozza az önkormányzatok bevételeit: a 2022-es adócsomagban is szerepel iparűzési adó megfelezése, ami körülbelül 150 milliárd forintot von el az önkormányzatoktól.

 (Magyar Közlöny)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk