Megvan az első Fidesz vezette város, amely lefújta az augusztus 20-i tűzijátékot

Belpol

Az ellenzéki Salgótarján, Szentes, Siófok és Pécs után a Veszprém megyei Sümeg mondta vissza az augusztus 20-i tűzijátékot. Az eset érdekessége, hogy a váráról ismert kisvárosban kormánypárti többségű a testület, és itt polgármester a botrányairól elhíresült Végh László (Fidesz-KDNP).

Elsőként a sümegi ellenzék, élén Kovács Mihály önkormányzati képviselővel vetette fel, hogy ne rendezzék meg augusztus 20-án a hagyományos tűzijátékot. Szerda délben a képviselő ezt írta ki Facebook-oldalára: „Dr. Szalai Mária, Oszkó Zoltán és dr. Vattay Péter önkormányzati képviselőkkel egyeztetve a helyi emberek többségének egyetértésével úgy foglaltunk állást, hogy Sümeg városa, tekintettel a szomszédos országban dúló háborúra és a jelenlegi és várható pénzügyi és gazdasági megszorításokra nincs szükség most ilyen pénzszórásra.” Majd egyetértésének adott hangot, amiért város fideszes vezetése is belátta, hogy ez a helyes döntés.

Ahogy arról a Narancs.hu beszámolt az elmúlt napokban, előbb Salgótarján, majd Szentes, Siófok és Pécs is lemondott az államalapítási ünnepen szokásos tűzijátékról. Az így megtakarított pénzt, egyebek között a katásoknak és a rezsikárosultaknak, az emelkedő óvodai étkeztetés támogatására, valamint klímavédelemre ajánlották fel. Nagy különbség azonban, hogy a felsorolt ellenzéki vezetésű városokkal szemben Sümegen kormánypárti a polgármester és fideszes többségű a képviselő-testület. (Hogy az utóbbi időben a saját és élettársa botrányairól elhíresült Végh László kormánypárti polgármester mindezért a NER-univerzumban politikai értelemben megüti-e a bokáját, vagy az első a sorban és több fideszes település követi-e a példáját, esetleg csak meghallotta a helyiek többségének véleményét, egyelőre nem tudni.)

Végh László közéleti Facebook-oldalán jelentette be szerda kora délután, hogy lefújják az idei sümegi tűzijátékot. Indoklása szerint: „ (…) most különleges helyzet állt elő. A kormány a nemzetközi események miatt, melyek az energiapiacon brutális drágulást okoznak, kénytelen változtatni a rezsicsökkentés rendszerén.

Már most látszik, ez a háztartások nagy részénél jelentős rezsiköltség emelkedést okoz majd.

Mindenki, egész Európa, köztük Magyarország is aggódva várja az őszt és a telet. Ezért úgy döntöttünk, hogy Sümegen 2022. augusztus 20-án az államalapítást nem tűzijátékkal ünnepeljük.” 

Ezt követően azonban egyszerre politikai hűségnyilatkozatot is tett, amikor nagybetűkkel azt írta: „NEM A KORMÁNY LÉPÉSE ELLEN IRÁNYUL A DÖNTÉSÜNK. NEM BEFOLYÁSOL, HOGY BUDAPESTEN MEKKORA TŰZIJÁTÉK LESZ AUGUSZTUS 20-ÁN.” Hozzátette, reméli, jövőre lehet tűzijáték Sümegen, a most megtakarított pénzt pedig egy elkülönített számlára kerül és a legrászorultabbak kapjákmeg.

A teljes képhez hozzátartozik, hogy Budapesten – a többi honi településsel ellentétben – nem az önkormányzat, hanem a kormány rendezi a tűzijátékot. Gigantikus méretekben, elképesztő összegért. Amit még ráadásul titkosítottak is. Már közel 150 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben azt követelik, hogy a fővárosban se legyen az államlapítás napján tűzijáték. 

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk