Szájer mégse mondott le Orbán és Kövér alapítványának kuratóriumi tagságáról

Belpol

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítványa újabb kérdéseinkre elárulta, a volt fideszes EP-képviselő mégsem küldte el kurátorságáról lemondó nyilatkozatát, holott korábban azt állították, decemberben megtette. Ha így lett volna, Orbán Viktor és Kövér László, az alapítvány alapítói jogainak gyakorlói 10-900 ezer forint közötti bírságra számíthattak volna, mert határidőre nem jelezték a kuratóriumi tagcserét a bíróságon.

Szájer József valójában nem mondott le a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítványában (NGYSZA) viselt kuratóriumi tagságáról – tudtuk meg az alapítvány legutóbbi kérdéseinkre küldött válaszából.

Mint január végén megírtuk, az NGYSZA akkor azt közölte, Szájer decemberben lemondott 1999 óta betöltött tisztségéről. Rákérdeztünk még akkor, mikor és milyen hatállyal tette meg, erre azonban már nem érkezett reakció.

Az NGYSZA legfrissebb, sorrendben harmadik, február 25-i válasza azonban feloldotta hallgatásuk okát. Az alapítvány ugyanis azt tudtatta, hogy a Fidesz volt Európa parlamenti képviselője valójában hivatalosan még nem mondott le. "Dr. Szájer József úr a mai napig nem küldte meg a bírósági bejelentéshez szükséges, és a bíróság által megkövetelt »teljes bizonyítás erejű magánokiratba foglalt« formában lemondó nyilatkozatát."

A tények sorolásában meg kell említenünk azt is, hogy egy nappal korábban, február 24-én az alapítvány még az első januári válaszához tartotta magát, miszerint Szájer decemberben lemondott tagságáról, amit az NGYSZA tudomásul vett. Arról tájékoztatták a Narancs.hu-t, hogy emiatt nincs is semmi tennivalójuk. "Mint ahogy januárban is közöltük, Szájer József 2020. decemberében lemondott. Lemondását tudomásul vettük. Lemondással kapcsolatban semmiféle kezdeményezésre nincs szükség. Nyilván a következő hónapokban új kuratóriumi tagot választunk." Erre küldött viszontválaszunkban emlékeztettük az alapítványt, hogy a civil törvény szerint alapítványoknál az alapító jogok gyakorlójának, aki az NGYSZA-nál Kövér László és Orbán Viktor, kell kezdeményezni a tagcserét, amit december óta sem tettek meg a bíróságon. E figyelmeztetésünkre reagálva tudatták egy nap múltán, hogy

Szájer lemondásának nem volt jogkövetkezménye, mivel meg sem történt, vagyis nem mondott le - jóllehet heteken át ezt állították.

Kérdéseink nyomán az NGYSZA álláspontjában további változás is történt egy nap alatt: belátták, hogy a semmiféle intézkedés helyett lépéseket is kell tenniük a nyilvántartásukat gondozó bíróságon. "Fenti okirat megküldésére Dr. Szájer József urat megkértük. Ha az okirat megérkezik, akkor a törvényes előírások és határidők betartásával kezdeményezni fogjuk a bíróságnál a módosítást."

Ha igaz lett volna Szájer decemberi lemondása, akkor az alapítványnak sürgősen lépnie kellett volna, a törvény ugyanis 60 napot engedélyez a változásbejegyzés bejelentéséhez. Ha Szájer, ahogy azt az NGYSZA január közepétől február közepéig állította, decemberben lemondott volna, a bíróságot értesíteni kellett volna az erről szóló változásról. Ami azonban nem történt meg február végéig, aminek az okát az alapítvány is elismerte: azért nem tájékoztatták a bíróságot, mert Szájer lemondó nyilatkozatának hiányában nincs mit megküldeniük. Kínos helyzetbe is sodorta volna az NGYSZA alapító jogainak gyakorlóit, Kövér Lászlót és Orbán Viktort miniszterelnököt, ha még decemberben megtörtént volna Szájer távozása a kuratóriumból. Amennyiben ugyanis elmulasztják határidőn belül bejelenteni a kuratórium tagságban történt változást,

a bíróság a házelnököt és a miniszterelnököt 10 és 900 ezer forint közötti bírsággal sújthatta volna.

Szájer József november 29-én mondott le európa parlamenti képviselőségéről, arra hivatkozva, hogy a napi politikai küzdelemben való részvétel egyre nagyobb lelki megterhelést jelent számára. Két nappal később elismerte, hogy november 27-én részt vett a belga járványügyi szabályokat megszegő brüsszeli szexpartin, amelynek a rendőrség vetett véget. A képviselő hátizsákjában kábítószert foglaltak le, amiről Szájernek, állítása szerint, nem volt tudomása és nem is fogyasztott belőle.

Az azt követő napokban gyorsan szabadult meg közéleti, tudományos tisztségeitől. Elsőként a Fideszből lépett ki a botrány negyedik napján, majd soproni díszpolgári címétől vált meg, ezt követte a Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgató által képviselt Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kuratóriumi tagságáról való lemondása. A civil szervezetek nyilvántartása szerint azonban ez még itt sem történt még, Szájer még itt is kurátor, pedig – állítólag - több mint 60 napja mondott le.

Szájer a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanári címéről december 7-én mondott le – tudtuk meg az egyetemtől. 

 

 

Figyelmébe ajánljuk

A hazai próféta

  • - turcsányi -

Van egy jelenet James Clavell 1975-ben publikált regényének tévéváltozatában: a nagyúr táncol.

Apád, anyád idejöjjön!

Amikor 1976-ban megjelent az eredeti Ómen-film (az azóta tetemes hosszúságúra nyúlt széria első installációja), az mind témaválasztását, mind megvalósítását tekintve tisztes elismerést és közben jeles közönségsikert aratott.

Faunok a méhesben

Harci kakasok, üzekedő katicák, tekergőző hernyók, túlérett gyümölcsök, kergetődző és táncoló faunok. Isteni lényekről leváló szárnytollak, méhrajzás és csonkolt kecskeláb – közel harminc művet, festményeket és szobrokat láthatunk a művészeti galériának is otthont adó régi villa első emeletén.