Orbán és Kövér kezében Szájer gyermekmentős kuratóriumi tagsága

Belpol

Sem Orbán Viktor, sem Kövér László nem kezdeményezte még, hogy a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Alapítvány kuratóriumában lecseréljék Szájer Józsefet. Az alapítvány állítása szerint az Európai Parlamentből botrányosan távozó volt fideszes képviselő már lemondott tisztségéről, e változásbejegyzésnek azonban semmi nyoma a bíróságon. Még annak se, hogy a miniszterelnök vagy a házelnök közölte volna a Szájer leváltására vonatkozó szándékát.

A civil szervezetek bírósági nyilvántartása szerint Szájer József 1999 óta szakadatlanul tagja a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat (NGYSZ) alapítványa kuratóriumának. A Narancs.hu a Fővárosi Törvényszék civil szervezeteket kezelő irodájában az alapítvány valamennyi iratát áttekintette: egyik sem szólt arról, hogy Szájer, illetve a szervezet bejelentette volna a volt fideszes EP-képviselő kuratóriumból való kilépését, illetve, hogy utódját bejegyezték volna. Szájerrel kapcsolatos változásbejegyzési eljárásról nem keletkezett hivatalos irat, legutóbb 2014-ben érkezett a bíróság által iktatott dokumentum az alapítványtól. Szájer cseréjére az alapítvány alapítói jogok gyakorlójának egyike sem vállalkozott: se Orbán Viktor, se Kövér László.

Az NGYSZ arról tájékoztatta lapunkat, hogy Szájer még decemberben lemondott tisztségéről. Ezt követő kérdésünkre, amelyben arról érdeklődtünk, hogy mely napon és milyen hatállyal mondott le, két hete nem kapunk választ. Amennyiben a lemondás megtörtént, arról az NGYSZ elektronikus formában sem értesítette a bíróságot.

Szájer a civil szervezetek online elérhető nyilvántartásában is kuratóriumi tagként szerepel, ahogyan az NGYSZ honlapján jelenleg is feltünteti az alapítvány testületében.

A Nemzetközi Gyermekmentő Alapítvány a Fidesz önálló rendszerváltozáskori civil projektje. A Fiatal Demokraták Szövetsége és az 1990-ben Fodor Gábor képviseletével bejegyzett Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Egyesület (NGYSZME) alapította a párt Lendvay utca székházában 1991 júliusában. Az egyesületet Fodor Gábor, a Fideszt mások mellett Deutsch Tamás képviselte, a kuratóriumba Fodoron kívül Orbán Viktor, Kövér László, Princz Gábor néhai Postabank-vezér és Edvi Péter alapító, kuratóriumi elnök került. Az alapítás egyik tanúja Orbán felesége, az akkor ügyvédként praktizáló Lévai Anikó volt.

Fodor Gábor a kezdetekre úgy emlékezett vissza, a Hannoverben élő állatorvos, Edvi Péter kereste meg őket, aki a számára szimpatikus fiatal demokrata politikusokban látta meg a segítő erőt az NGYSZ elindításához. Romániai gyermekotthonokban szörnyű körülmények között élő gyerekeken segítettek először.

Kezdődik! - Orbán Viktor, Szájer József és Darák Péter a Kúria elnöke

 
Orbán Viktor Szájer József mellett a parlamentben
Fotó: MTI/Kovács Tamás  

Fodor 1993-ban már azelőtt lemondott az egyesület elnökléséről, hogy a Fideszben Kövér vezetésével megkezdődött a kiszorítása. Kövér az egyesület elnöke lett, 1998 nyarán azonban, a Fidesz választási győzelmét követően Orbánnal együtt lemondott kuratóriumi tagságáról. Távozásuk nyitotta meg az utat Szájer előtt, akinek 1999. márciusban vette kezdetét mai napig tartó kuratóriumi tevékenysége. Időközben Princz Gábor is kikerült a csapatból, bekerült viszont Kövér László volt titkára, a Médiatanácsba 9 évre bebetonozott Szadai Károly, illetve Madarász László, a Magyar Nemzeti Bank felügyelő bizottságának egyik fideszes potentátja. A kuratóriumban azóta egy személycsere történt: Csák Jánost az 1998-tól fideszes országgyűlési képviselő, Bánki Erik váltotta. Kuncze Gábor, az NGYSZME egyik alelnöke a lapunk megkeresésére nem tudott felidézni olyan NGYSZ-rendezvényt, amelyen találkozott volna Szájerrel.

Kövérnek és Orbánnak kiválásuk ellenére sem szűnt meg a kapcsolata az alapítvánnyal, az alapítói jogok gyakorlóiként felelnek az NGYSZ működéséért. 2013-ban Kövér az NGYSZME, Orbán pedig a Fidesz elnökeként jegyezte aláírásával az NGYSZ alapítványának egyik iratát. A civil szervezetek működéséről szóló törvény az alapítványoknál előírja, hogy a kuratóriumi tagcsere esetében a változásbejegyzést az alapítói jogok gyakorlójának kell kezdeményeznie, vagyis Kövér Lászlónak és Orbán Viktornak.

A kellemetlen beavatkozást még nem végezték el, márpedig ehhez Szájer lemondása nem lesz elég, mindenképpen érintettek lesznek - ha lecserélik, arról nem hagyható el a Fidesz két legfontosabb vezetőjének kézjegye.

Szájer József november 29-én mondott le Európa parlamenti képviselőségéről, arra hivatkozva, hogy a napi politikai küzdelemben való részvétel egyre nagyobb lelki megterhelést jelent számára. Két nappal később elismerte, hogy november 27-én részt vett a belga járványügyi szabályokat megszegő brüsszeli szexpartin, amelynek a rendőrség vetett véget. A képviselő hátizsákjában kábítószert foglaltak le, amiről Szájernek, állítása szerint, nem volt tudomása és nem is fogyasztott belőle.

Szájer gyorsan szabadult meg közéleti, tudományos tisztségeitől. Elsőként a Fideszből lépett ki a botrány negyedik napján, majd soproni díszpolgári címétől vált meg, ezt követte a Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgató által képviselt Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítványa kuratóriumi tagságáról való lemondása.

Ennek a bejegyzése sem történt meg,

a civil szervezetek online nyilvántartása jelenleg is az alapítvány egyik, határozatlan időre kinevezett kurátoraként tünteti fel Szájert.

Szájernek volt még egy fontos stalluma a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanáraként. Erről december 6-án azt nyilatkozta az intézmény, a szenátus még nem döntött a visszavonásáról. Lapunk kérdésére az NKE azt közölte, december 7-én Szájer maga mondott le címzetes egyetemi tanári kinevezéséről.

Neked ajánljuk