Tiszavárkonyban a korábban ismeretlen jelölt is megverte a Fidesz helyi emberét

Belpol

Ellenzéki városokban viszont nyert a kormánypárt, Újszentivánon két fideszes versengett a polgármesterségért.

Vasárnap folytatódtak a koronavírus-járvány miatt feltorlódott időközi önkormányzati választások. Ahogy előzetesünkben megírtuk, több településen éles küzdelemre lehetett számítani a fideszes és a független jelöltek között, de akadtak olyan települések, városok, ahol a Fidesz civilnek álcázott jelölteket indított.

Jászárokszálláson meglepetésre Antal Péterné Szerző Ildikó lett a polgármester. Második helyre szorult a korábbi városvezető, a most is függetlenként indult Gergely Zoltán, aki 1998-tól irányította a települést. Antalné, aki korábban képviselő volt, függetlenként indult, de a Jászság fideszes országgyűlési képviselője, Pócs János vezetésével a Fidesz leplezetlenül és erőteljesen támogatta. Nem véletlen, hogy Pócs örömmel jelentette be aspiránsa győzelmét. Antalné a szavazatok több mint 40, Gergely pedig több mint a 37 százalékát kapta. Harmadik lett Kis-Simonné Goda Éva, aki szintén függetlenként indult.

A városban új képviselő-testületet is választottak. Mindenki független, egy fideszes kivételével. Hárman jutottak be Gergely Zoltán öttagú "csapatából", többen pedig korábban is testületi tagok voltak. Nem jutott mandátumhoz a párbeszédes és a DK-s jelölt, aki amúgy csúnyán leszerepelt, a legkevesebb szavazatot kapta. 

Tiszavárkonyban ellenben hatalmasat bukott a Fidesz, ugyanis nem lett jelöltje, Bognárné Szabó Melinda lett a polgármester. Ez óriási kudarc a térségi Fidesznek, amely pedig erőteljes kampányt folytatott a jelöltje mellett. A település vezetőjévé a korábbi polgármestert, Hegedűs Istvánt választitták, aki a szavazatok 40 százalékát kapta. Még az eddig ismeretlen Kuklics Erika is megverte a Fidesz jelöltjét. Kuklics a második lett a voksok 35, míg csak a harmadik Bognárné a szavazatok közel 25 százalékával.

Tiszavárkonyban képviselő-testületet is választottak, az alaposan kicserélődött képviselők többsége független, ugyanakkor ketten fideszesek, egyikük éppen Bognárné, aki egyben a helyi Fidesz elnöke is.

Újszentivánon, ahol a negyedik ciklusát töltő Putnik Lázár polgármestert áprilisban őrizetbe vette a NAV költségvetési csalás gyanújával, alaposan eldurvult a kampány.

Öten indultak a polgármesterségért, köztük a helyi Fidesz által jelölt Bodó Imre, illetve a párt vezérkara által támogatott Ulbert Mónika. Rajtuk kívül három másik jelölt is próbálkozott. A település vezetője Bodó Imre lett, Ulbert Mónikát ráadásul az egyik független jelölt is elverte. A képviselő-testületbe sem került be fideszes.

Az ellenzéki vezetésű Dunaújvárosban viszont a kormánypárti jelölt nyert az időközi helyi képviselői választáson: Lőrinczi Konrád 485 szavazatot kapott, míg az összellenzéki Rajta Újváros! Egyesület jelöltje, Novák Istvánné 379-et. Az ellenzéki többség ettől még megmaradt a testületben.

A szintén ellenzéki vezetésű Budaörsön a civilként induló Török Istváné lett az a képviselői hely, aminek megszerzéséért haláleset miatt írtak ki időközi választást. Török hivatalosan a Kamaraerdőért Egyesület jelöltje volt, viszont korábban fideszes jelöltként indult, mint ahogy a megyei önkormányzat közgyűlésének is fideszes képviselőként a tagja. Győzelme ellenére ellenzéki többségű marad a helyi testület.

(Címlapképünk illusztráció)

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk