Közel 30 helyen lesz időközi választás vasárnap, de alig találni ellenzéki jelöltet

Belpol

Ismét számos helyen választanak helyi képviselőket, új testületet, polgármestert az országban vasárnap, megismétlődhet a Fidesz múlt heti sikere. Mutatjuk azokat a településeket, ahol izgalmak várhatók, vagy ahol egyáltalán van ellenzéki jelölt. 

Jászárokszálláson  régóta válságban van az önkormányzati testület. A 2019-es választás utáni feszültségek nem enyhültek, a képviselőknek nem sikerült a kampányüzemmódból áttérni a „munkaüzemmódba” – ezzel indokolta Gergely Zoltán polgármester, hogy még 2020 őszén indítványozta a képviselő-testület feloszlatását, amit meg is szavaztak. Most hárman indulnak a polgármesteri posztért: Kis-Simonné Goda Éva, Antal Péterné Szerző Ildikó és a korábbi vezető, Gergely Zoltán, aki 1998 óta áll a város élén. Mindhárman független jelöltek. A nyolc képviselői helyre 23-an aspirálnak, közülük hárman fideszesek, egy-egy pedig a DK és a Párbeszéd jelöltje. 

Érdekes, hogy a függetlenként induló Antal Péterné Szerző Ildikót egy amúgy a feloszlatás ellen szavazó fideszes képviselő, Kaszab Zsolt „promózza”, sőt Pócs János, a Jászság fideszes hűbérura is együtt fotózkodott vele. Gergely Zoltán kipróbált csapattal vág neki a választásnak, Kis-Simonné Goda Éva pedig bár indult legutóbb is, akkor második lett. Szoros küzdelem várható Jászárokszálláson, ami várhatóan Gergely és Antalné között dőlhet el.

A szintén Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszavárkonyban tavaly oszlott fel a testület. Hárman indulnak a polgármesteri posztért: Kuklics Erika, Hegedűs István (ő volt eddig is a polgármester) és a fideszes Bognárné Szabó Melinda. Képviselőjelöltek tizenheten vannak a hat helyre. Tavaly négy képviselő azért javasolta a testület feloszlatását, mert azt mondták, nem tudnak együttműködni a település vezetőjével, a második ciklusát töltő Hegedűssel. Bognárné akkor a feloszlatás ellen szavazott. Azzal érvelt, hogy a falu nem azért választotta meg őket, hogy bedobják a törölközőt. Most számos lakossági fórummal, rendezvénnyel erősít a helyi választásra.

A Csongrád-Csanád megyei Újszentivánnal korábban már többször is foglalkoztunk: a negyedik ciklusát töltő Putnik Lázár polgármestert áprilisban őrizetbe vette a NAV, mert a gyanú szerint egy helyi munkásszálló építésekor 222 millió forinttal károsította meg az államot.  

Helyére öten indulnak, az öt jelöltből egyet a Fidesz–KDNP támogat, egy másik pedig egy korábbi fideszes országgyűlési képviselő, aki mellett a helyi Fidesz-szervezet áll ki. A két fideszes jelölt versengéséről itt írtunk korábban: 

 

Budaörsön egy korábbi önkormányzati képviselő, Kisfalvi Péter halála miatt tartanak időközi választást Kamaraerdőn. A helyért hárman indulnak: Hajdú László, a Budaörs Fejlődéséért Egyesület jelöltje; Török István, aki most a Kamaraerdőért Érdekvédelmi Szervezet jelöltjeként indul, de 2010 és 2014 között a Fidesz-KDNP színeiben töltötte be ugyanezt a posztot, sőt, korábban a budaörsi Fidesz elnöke is volt; harmadiknak pedig a Megoldás Mozgalom színeiben indul Bogó Dániel. A városi képviselő-testületben jelenleg a Budaörs Fejlődéséért Egyesületnek van többsége, ennek tagja a polgármester Wittinghoff Tamás is, a többséget pedig az sem fogja érinteni, ha esetleg elvesztenék a mostani választást. 

A jobbikos Pintér Tamás vezette Dunaújvárosban szintén egy képviselő, a polgármestert is a soraiban tudó Rajta Újváros! Egyesület tagja, Utassy Éva halála miatt tartanak időközi választást. Az ellenzéki egyesület Novák Istvánnét indítja a helyért, mellett kampányol a polgármester és a jobbikos országgyűlési képviselő, Kálló Gergely is. Indul azonban a posztért a Fidesz-KDNP színeiben Lőrinczi Konrád, a Mi Hazánk képviseletében Badó Péter, és két független jelölt, Gebei Bálint és Hum János is. Bár a választási vereség biztosan nem jönne jól, a polgármester és a Rajta Újváros! akkor is meg tudja tartani többségét a képviselő-testületben, ha nem Novák Istvánné nyeri a helyet.  

Több kistelepülésen is tartanak még választást: 

  • a képviselő-testület feloszlása miatt polgármester- és képviselőtestület-választás lesz még a Nógrád megyei Hugyagon, Nagylócon, a Veszprém megyei Uzsán, Kisberzsenyben, a Somogy megyei Őrtiloson,
  • haláleset miatt választanak polgármester a Baranya megyei Endrőcön, Drávasztárán, Bogdásán, Fazekasbodán, Kisdéren, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Zádorfalván, Galvácson, Szőlősardón, Igriciben, a Tolna megyei Alsónánán, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Pátrohán, a Nógrád megyei Vanyarcon,  
  • lemondás miatt tartanak polgármester-választást a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Császlón, Szamostatárfalván, Szamosújlakon, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bódvalenkén, 
  • létszámproblémák miatt önkormányzati képviselőket választanak a Zala megyei Kispáliban is.  

A kistelepülések jelöltjeit böngészve pedig látványos, hogy a számos független jelölt mellett legfeljebb csak a Fidesz pártlogójával ellátott jelöltekkel találkozni a Nemzeti Választási Iroda honlapján – az ellenzéki pártlogók gyakorlatilag eltűntek az időközi választási jelöltek közül. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk