Európai Filmdíjat nyert Borbély Alexandra Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjéért

  • narancs.hu
  • 2017. december 9.

Film

Ruben Östlund filmje, A négyzet mindent vitt.

Négy díjra jelölte az Európai Filmakadémia Enyedi Ildikó Testről és lélekről filmjét. A szombati díjátadón a legjobb film, legjobb rendező, legjobb forgatókönyv és Borbély Alexandra a legjobb színésznő díjáért lehetett izgulni.

Érdemes élni és szeretni – Enyedi Ildikó szerelmes filmje tarolt a Berlinalén

„Félelmetesen abszurd országban élünk, mégis folyamatosan készülnek a színvonalas alkotások” – mondta Enyedi. De mit mond a filmje? Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről nyerte a 67. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjának fődíját, az Arany Medvét. Ilyen sikert magyar film utoljára 1975-ben aratott: Mészáros Márta Örökbefogadása.

Enyedi Ildikó filmjével a 30. Európai Filmdíj gálán a legjobb európai színésznőnek járó díját nyerte el Borbély Alexandra.

Enyedi Ildikó a Narancsnak adott interjújában azt mondta, legjobban arra vágyik, hogy a film jelölései közül a Testről és lélekről főszereplője, a Máriát alakító Borbély Alexandra lenne az, akit díjaznak.

Így is lett.

Borbély Alexandra a könnyeivel küszködve próbálta meg elmondani köszönőbeszédét. „Nem tudok beszélni, pedig mindent felírtam. De felolvasni sem tudom” – mondta a színésznő folyamatosan el-elcsukló hangon. „Kaptam már díjat színházi alakításért, de filmszínészként ez a legelső díjam” – szabadkozott sírva. A színésznő, miután úgy tűnt, összeszedte magát, megköszönte a díjat Enyedi Ildikónak is. „És köszönöm a családomnak is, amiért mindig támogattak. Ó, istenem…” – nyugtázta, hogy újra elcsuklik a hangja. Majd rövidre zárta: „Köszönöm mindenkinek!”

European Film Awards on Twitter

Alexandra Borbély is European Actress 2017 for ON BODY AND SOUL! #efa2017 https://t.co/j2y6bpStHQ

false

 

Fotó: Twitter/European Film Awards

„Így lettem szervál” – Borbély Alexandra színésznő

Enyedi Ildikó Arany Medvét nyert filmjének hősnőjét sokan a legjobb női alakítás díjára is méltónak tartották már Berlinben is.

A Testről és lélekről legfőbb kihívója Ruben Östlund filmje volt. A négyzet öt jelölést kapott. Ezek közül a legjobb forgatókönyv, a legjobb rendező, a legjobb vígjáték, valamint Claes Bang a legjobb férfi színész, de még a legjobb film díját is bezsebelte.

„Levágtuk a svéd király szobrának fejét, de az újságírók még csak említést sem tettek róla”

Ismerős valahonnan? Ruben Östlund, az idei Arany Pálma nyertese nagyon érdekeseket mondott lapunknak. A családi válsághelyzetet boncolgató Lavina után Ruben Östlund kíméletlen szatírában támadja a felszínessé és anyagiassá váló kortárs múzeumi közeget.

Az e heti Narancsban Kling József interjújából tudhatnak meg még többet a rendezőről, a Testről és lélekről készítéséről és sikereiről, na meg Enyedi következő filmjéről.

Enyedi Ildikó: „Ez nem a kormány, nem Andy Vajna pénze”

Már csak kettőt kell aludni, és szombaton kiderül, kap-e Európai Filmdíjat Enyedi Ildikó filmje, a Testről és lélekről. Az e heti Narancs megjelenéséig viszont már egyet sem kell aludni: ma megjelent lapszámunkban Enyedi Ildikóval olvashatnak nagyinterjút, akit Andy Vajna ízlésvilágáról, A feleségem története filmváltozatának előkészületeiről és a szexuális zaklatásokról is kérdeztünk.

Figyelmébe ajánljuk