Megfeneklett két milliárdos nagyberuházás is Szolnokon, nem látni a végüket

Kis-Magyarország

Két nagyberuházás is jelentős késésben van Szolnokon. Az egyik a színház, a másik a tiszaligeti strand felújítása. A színháznak tavaly kellett volna, a strandnak idén ősszel kellene elkészülnie, de egyikből sem lesz semmi, csak jövőre.

Bizakodva jelentette ki még augusztus végén Szalay Ferenc, hogy az évad egy pontján visszaköltözik régi helyére a szolnoki Szigligeti Színház. Ám ez még eléggé kétségesnek tűnik. A szolnoki polgármesterből Barabás Botond új igazgató bemutatkozásakor szólt a szirének hangja. Az biztos, hogy az évadot ismét ideiglenes helyén, az Aba-Novák Kulurális Központban kezdi meg a társulat, pedig már egy éve a régi épületében kellene játszania.

A szolnoki Szigligeti Színház felújítása 2019 óta tart, a beruházást már rég el kellett volna felejteni, tavaly ilyenkor el kellett volna készülni vele

Ám a munkák vége még mindig nem akar látszani. Nagyon úgy néz ki, elég csehül áll a színház beruházása. Információink szerint nincs olyan része az épület belső tereinek, ami készen lenne. A felújítás alatt gyakran előfodult, hogy valamihez nem készültek tervek, ezeket utólag kell hamarjában elkészíteni, engedélyeztetni.

 
A Szigligeti Színház felállványozott homlokzata
Fotó: A szerző felvétele

Az épület csak kívül van nagyjából kész, a felújított tetőzeten már fent vannak a napkollektorok. Ugyanakkor állítólag a megfelelő energiaellátással is voltak gondok, csak nemrégiben épült egy új trafó a színháznál. Úgy tudjuk, a forgószínpad váza készen van, de padlózat még nincs rajta, a nézőtér még sehol, burkolatok alig vannak. Sok helyen a vezetékek, csövek a plafonon úgy futnak, mint a nagyáruházakban, vagyis nincs még álmennyezet. A nézőtér meghatározó eleme lesz az új kristálycsillár, de hol van az még...  A színház egyébként azt tervezi, hogy jövő márciusban az idei szezon utolsó bemutatóját már a új környezetben tartják meg, ám ehhez nagyon össze kéne kapnia magát a kivitelezőnek. 

 
Fotó: A szerző felvétele 

A színház felújítására közel 4 milliárd forintot terveztek elkölteni.

A munkálatokat a szolnoki Fidesz kedvenc helyi vállalkozása, a Böjtös-Bau Kft. végzi.

Tavaly nyáron egyébként  a színház felújításához szükséges több mint egymilliárd forint többletforrás odaítélésről döntött a kormány. Az indok az ilyenkor szokásos volt: előre nem látható gondok. Jelen esetben a plusz támogatás azért kellett, mert az épület vizesedése miatt előre nem látható problémák adódtak. Ezt a város parlamenti képviselője, Kállai Mária jelentette be közösségi oldalán. Így már 5 milliárd forintnál tart a beruházás összege. Felvetődik azonban a kérdés, hogy az építőanyagárak drágulása miatt nincs-e szükség újabb támogatásra.

Öt bemutatót terveznek

A színház új vezetése egyébként jelentősen felkavarta terveivel a Balázs Péter direktor által 14 év után hátrahagyott állóvizet.

A nagyszínpadon elsőként Örkény István Kulcskeresők című tragikomédiáját mutatják be Csiszár Imre rendezésében. Az évad második bemutatóját, Peter Shaffer vígjátékát, a Black Comedy-t Szurdi Mikós rendezi. Harmadikként egy zenés vígjáték, Rejtő Jenőtől a Vesztegzár a Grand Hotelben látható majd, Vida Péter rendezésében. Ezt követően Csehov Sirály című darabját Székely Kriszta rendezésében mutatják be – a tervek szerint már a színház felújított épületében. Az évadot egy háromfelvonásos operett zárja: Léhár Ferenc Víg özvegyét Szinetár Miklós rendezi.

Nagyon nem áll jól a másik szolnoki nagyberuházás, a tiszaligeti strand felújítása sem. A létesítmény a Fidesz gyámsága alatt, azaz a Modern Városok Program keretein belül újul meg. A munkát a színházhoz hasonlóan 2019-ben kezdték meg, és idén kellene elkészülni vele, ám ez meglehetősen kétséges, látva a jelen állapotokat. Lapunk információi szerint  majd csak jövő nyárra tudják átadni a létesítményt.

 
Fotó: A szerző felvétele

A beruházás költségét itt sem sikerült elsőre eltalálni, mert a kezdeti 7,7, milliárdot még megfejelték 2,3 millárddal, vagyis így már 10 milliárdból fejlesztik a fürdőt. 

Szolnok eléggé peches a nagyberuházásokkal. Például az ipari parkban a régóta remélt és nagyon várt citromsavgyárat is idén ősszel tervezték átadni, de abból csak jövőre lesz valami.

A másik sokat várt felújítás, a MÁV strand is jókora késéssel készült el tavaly. A két strandfürdő építése, felújítása miatt sokáig nem is volt így strandja a városnak, ami nagy felháborodást keltett. A tiszaligetit annak idején bezárták a felújítás kezdetére hivatkozva, ám a MÁV-ot meg még nem nyitották meg, szintén a felújítás elhúzódása miatt. A MÁV strand azzal vált egyébként országosan is ismertté, hogy megnyitását követően nem sokkal a szomszédságában lévő lőtérről egy alkalommal egy golyó repült át. Erről a Narancs.hu számolt be elsőként.

Szerettük volna megtudni a szolnoki fideszes városháza véleményét a két beruházás állásáról, főleg, hogy helytállóak-e értesüléseink a színházi építkezéssel kapcsolatban. Azt kérdeztük hetekkel ezelőtt, hogy e két beruházás milyen készültségi fokon áll. Mi az oka annak, hogy mindkét beruházás lemaradásban van a tervezett átadási időponthoz képest? Szükséges-e a két beruházáshoz még állami támogatás igénylése? A színházzal kapcsolatban szerettük volna megtudni, igényel-e többletforrást a belső terekben folyó munka. Végül azt is megkérdeztük az önkormányzattól, mikorra várható a két beruházás átadása.

A városháza egyelőre nem reagált megkeresésünkre.

Kedves Olvasónk!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap. Ezt a rovatát vidéki újságírók írják szűkebb környezetük országosan is fontos eseményeiről. Életbevágónak tartjuk, hogy Magyarország lakói értesüljenek olyan helyi történetekről és véleményekről, amelyeket a kormányhatalom eltitkolni igyekszik.

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

Nézzen be a magyarnarancs.hu-ra mindennap: itt ingyenesen megtalálja a nap legfontosabb híreit, és még sokkal többet! De a nyomtatott heti Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt. S ha tetszett, amit olvasott, kérjük, támogasson minket.

Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

Skócia-Magyarország 0-1, életben maradtak a továbbjutási esélyek

  • narancs.hu

Az újpesti Csoboth Kevin utolsó percben lőtt góljával győztünk. 3 ponttal a harmadik helyen zárta a csoportot a válogatott, a következő napokban dől el, hogy ez elég lesz-e a továbbjutáshoz, a többi csoport végeredményétől függ. A meccsen Varga Barnabás súlyos sérülést szenvedett, mentő vitte el.

Mi fán terem az ökoirodalom?

A hetvenes években felforgató versekben olvastunk olyat, amit ma a Facebook-kommentelők megfogalmaznak a klímakatasztrófáról. De mi kell ahhoz, hogy az irodalom hitelesen szóljon az ember és a természet kapcsolatáról? Csabai Máté írását vettük elő az Ásatás-sorozatban.