Hangfelvételen rántja le a leplet a cukiságkampányáról a Jobbik alelnöke, aki lecigányozza Orbán édesanyját

szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2015. márc. 11., 07:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás

Sneider Tamás elmagyarázza, hogy miért muszáj visszavenni a durvább hangból. A lavírozás lényege, hogy a keményebb tónust újabban a Jobbikot segítő Betyársereg használja majd.

A vigyazo.blog.hu hozta nyilvánosságra nemrég azt a hangfelvételt, amelyen Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke pártjai szimpatizánsaival beszélgetett egyebek mellett az új kommunikációs irányvonalról. (Sneider skinhead múltjáról és politikai pályafutásáról korábbi cikkünkben olvashat.) A mintegy 10 perces felvételt tavaly szeptember végén rögzítették egy szekszárdi Jobbik-rendezvényen, ahol egy rovásírásos táblát avattak a Betyársereg felügyelete mellett. Sneider a magyarnarancs.hu megkeresésére nem tagadta, hogy ő beszél a felvételen. Sneider Tamás egyben az Országgyűlés egyik alelnöke is.

false

 

Fotó: MTI

A felvétel legérdekesebb momentumai:

– Sneider elmagyarázza az új kommunikáció, a cukiságkampány lényegét,

neki mint képviselőnek vigyáznia kell, nehogy kimondja azt, amitől megijed a kevésbé radikális választópolgár,

– de a Betyársereg és más csoportok kimondhatják ezeket a dolgokat, amiket Sneider a parlamentben nem,

– a párt és e szélsőséges, olykor rasszista csoportok közt munkamegosztás van,

– a párt kommunikációjának lényege a lavírozás,

– Sneider szívesebben lenne harcos, mint képviselő,

– a Jobbik alelnöke a párttal összeegyeztethetőnek véli a Betyársereget, noha pár évvel ezelőtt erről épp ellentétesen nyilatkozott,

– előbb a baloldali ellenzéket kell kinyírnia a Jobbiknak, aztán jöhet a Fidesz,

– a Jobbiknak hosszú távon meg kell szerezni a nyugdíjasok szavazatát,

– mert nyugdíjasok nélkül nem lehet választást nyerni,

– a nyugdíjasok pedig nyugalmat és békét akarnak,

– azért kell kedves gyereknek lenni, hogy nyugdíjasok a Jobbikra szavazzanak,

– Sneider végül lecigányozza Orbán Viktor édesanyját.

Cukiságkampány és Betyársereg

Sneider a felvételen hosszan beszél a Jobbik cukiságkampányáról.

„Nyilván ez nehéz nekem is, hogy most így megfogalmazzam, a Jobbik mint politikai párt, ha az ember tudomásul veszi, hogy egy politikai párt, amely bekerült a parlamentbe, annak szélesítenie kell és megszólítania, főleg ahhoz, hogy kormányra kerüljünk. Nyilván én azt szeretném, és afelé igyekszünk terelni azt a széles réteget, amelyet meg fogunk szólítani, hogy az magától – idézőjelben mondom – radikalizálódjon, vagy mondanám úgy, hogy nemzeti öntudatra ébredjen. Mire nemzeti öntudatra ébred két- vagy hárommillió ember, az olyan hosszú idő, hogyha azt megvárjuk, addigra már nem lesz Magyarország. Sajnos, így lavírozni kell néha olyan területre, amikor azt mondjuk, hogy a szélesebb rétegek megszólítása érdekében a fogalmazáson, bizonyos dolgok megfogalmazásában vigyázunk arra, hogy ne sértsünk meg adott esetben egy csoportot. Ezt tudomásul kell venni, kell egy munkamegosztás. (Kiemelés tőlünk – a szerk.) Azért jó, hogy van egy Betyársereg, azért jó, hogy van a Hatvannégy Vármegye, mert ők megtehetik azt, amit én nem tehetek meg bent a Parlamentben, mert nekem arra kell figyelnem, hogy az egyszerű helyi polgár is, akiben mondjuk semmi nemzeti érzés nincsen, mégis azt mondja, hogy szimpatikus ez a Jobbik, rá fogok szavazni. Nem könnyű dolog. Én magam szívesebben lennék harcos továbbra is, meg aki ezen a területen mozog, úgyhogy jön helyettem más, aki csinálja helyettem így is. Nem magam raktam oda, ahol vagyok, hanem a többiek mondták, hogy kerüljek oda. Ennyi, de ettől függetlenül nem változott semmi különösebben az elképzelésünkben, sőt, egyáltalán nem változik. Csak hát a kommunikáció, arra kell figyelni, hogy hogyan.”

A cukiságkampány

A Jobbik vezetése nemrég zakóra cserélte a gárdistamellényt, Vona Gábor a közösségi oldalakon kiskutyákkal és kiscicával pózol, a párt országos politikusai láthatóan igyekeznek visszafogni a szélsőséges kijelentésekből. Azt korábban is lehetett sejteni, hogy az irányváltás mögött az ideológiában nincs különösebb fordulat, a barátságosabb Jobbik-kép kialakítása mögött elsősorban a szavazóbázis bővítését célozza. Ezt Vona Gábor pártelnök nem is tagadta, tavaly februárban a hvg.hu megkeresésére elmondta, hogy a radikális elképzelések megmaradtak azután is, hogy a retorika megváltozott.

A hangfelvételen ezt követően a baloldali ellenzékről is beszél Sneider. „Reméljük, az önkormányzati választások után végleg eltűnnek, vagy legalábbis ilyen törpe pártokká változnak. Minden úgy néz ki, hogy így lesz. Azért, ha már az egyik oldalt kinyírtuk, idézőjelbe mondom ezt, majd akkor jöhet a másik. Az keményebb dió lesz azért, mert nagyon erős a Fidesz, meg nagyon zárja a sorait. (…) Ha megnézzük, a Fidesz nagyon sok mindent átvett az MSZP-től, például a nyugdíjas szavazótábort. Most az összes nyugdíjas a Fideszre szavaz. (…) Amikor arról beszélek, hogy hogyan kell kommunikálnunk, például megint itt vannak az idősek. Nélkülük szavazást nyerni lassan már nem is lehet, mert már olyan kevés a középkorosztályú, meg a fiatal – kevesebben is mennek el sajnos a fiatalok szavazni –, hogy a nyugdíjas korosztály önmagában tudna kormányt alakítani. Ahhoz, hogy őket megszólítsd, ahhoz meg egy kedves, aranyos gyereknek kell lenni. (…) Kelet-Magyarországon azért vagyunk annyira erősek, meg azért itt a Dunántúlon is sok helyen – nagyon feljött a Dunántúl, hál’ Istennek – a cigánybűnözők aztán gyilkolják az idős embereket, és ezt nagyon jól el tudjuk mostanában mondani. És nagyon sok idős ember azért szavaz ránk, hogy megvédjük őket. Mert mit akar egy idős ember? Békét, nyugalmat. Ezt kell nekünk sugallni, és azért nem szabad nagyon erőszakosnak tűnni, mert akkor azt mondja, hogy ez se lesz jobb mint a cigánybűnözők vagy akármicsoda. Nem könnyű ez, mindig ilyen borotvaélen kell táncolni.”

Sneider Tamás

Sneider Tamás beszél

Fotó: MTI

A minden bizonnyal titokban rögzített társalgás végén az egyik szimpatizáns a miniszterelnök felmenőinek – általa vélt – származását kezdte el firtatni, amelyre Sneider Tamás az alábbiakat mondta: „Egyébként én nem hittem el nagyon sokáig, hogy cigány származású Orbán Viktor, de igaz, az anyja az cigány. Azt mondják, hogy nagyon rendes, az apja sokkal rosszabb, pedig ő magyar. Sőt, az anyja tanár, hozzá kell tennem, ott, a falujukban. (…)

Az avatás végén valaki Sneidert arról kérdezte, hogy mit gondol személyi titkára, a Betyársereghez ezer szállal köthető Dér Zsolt muzulmán hitéről. (Dér 2013-ban a Magyar Szigeten arról is mesélt, hogy korábban a délszláv háborúban a szerbek ellen is harcolt a muzulmán bosnyákok oldalán.)  Sneider saját személyi titkára vallását Szekszárdon így kommentálta: „Különösebben nem zavar. Szíve joga, sokkal jobb, mintha a zsidó hitre tért volna át.”

Nem tagadta, hogy ő volt

A hangfelvétellel kapcsolatban megkerestük Sneider Tamást. A Jobbik alelnöke nem tagadta, hogy azon az ő hangja hallható. „Nem gondoltam volna, hogy hírértékkel bír ez az illegális hangfelvétel, hiszen jelenleg is hetente háromszor tartok lakossági fórumot szerte az országban, ahol ezeknek a kérdéseknek a zöme felszínre kerül, és természetesen fórumhoz méltó hangnemben tartalmilag ugyanez hangzik el.” A Jobbik kommunikációjával kapcsolatban röviden megjegyezte, hogy „nem elég a pártnak jót akarni, azt jól is kell kommunikálni”. Szerinte erre a felvételen fel is hozta „példaként az idősek védelmét”.

Mai programok
A pártelnök az alábbiakat írta a magyarnarancs.hu-nak: a „Betyársereg, a Magyar Gárda működése és léte a mai kornak következménye. Annak a kornak, amely nem képes szavatolni az emberek biztonságát. Ennek következménye, hogy önvédelmi szervezetek alakulnak az országban. Teljesen egyértelmű, hogy ezeknek a szervezeteknek más feladatuk van, mint az ország második legnagyobb pártjának. A közös, ami összeköt minket, az a nemzeti alapon nyugvó magyarságféltés. Ettől függetlenül viszont nem kell mindenben egyetértenünk.”

Végül kommentálta a miniszterelnök kapcsán tett kijelentését is. Sneider szerint „Orbán Viktorról a szocialista politikusok terjesztették el, hogy cigány származású. (Ez az állítás azonban nem bizonyítható, sőt az interneten szélsőjobboldali portálok foglalkoznak ezzel a vélelmezéssel – a szerk.) Mint a hanganyagban is hallható, én ezt eddig magánbeszélgetésben soha nem erősítettem meg, viszont épp a hangfelvétel készítése előtt pár héttel találkoztam felcsúti lakosokkal, akik, miközben dicsérték édesanyját, ezt mondták a számomra. Véleményem szerint teljesen mindegy, hogy milyen felmenőkkel rendelkezik a miniszterelnök, hiszen a tettei ítélik meg. Hunyadi Mátyás részben román vagy Petőfi szlovák származása sem von el semmit tetteik jelentőségéből.”

Közös pontok a Jobbikkal

Sneider Tamás 2011-ben – miután a Betyársereg vezetője, Tyirityán Zsolt egy gyulai rendezvényen megütötte Novák Elődöt – még azt mondta, hogy „a Betyársereg tevékenysége nem illik bele a Jobbik gondolataiba”. A viszony azóta rendeződhetett, hiszen a Betyársereg rendre ott van számos, a Jobbikhoz köthető rendezvényen, amelyeket a leírások szerint többször ők „biztosítanak”. (Így volt ez nemrég például Nagykátán, amikor a helyi romák ellen demonstráltak.) A Betyársereg (amelynek oldalát a Facebook nemrég törölte) honlapja rendszeresen közöl interjút a Jobbik vezető politikusaival, többek közt Sneider Tamással és Vona Gábor pártelnökkel. Utóbbi közvetlen környezetében többször lehet látni a Betyársereg ismertebb arcait is. A közelmúltban a magyarnarancs.hu is beszámolt arról, hogy a –  2008-ban Budaházy György, Tyirityán Zsolt és Toroczkay László által alapított – sereg tagjai tavaly többször is megjelentek romák lakta településrészeken. A Csongrád megyei Dócon, Heves megyében Balaton községben és Vácott is azért vonultak, hogy megfélemlítsék a helyi romákat. Az erődemonstrációik – vagy ahogy ők mondják: jelenlétük – általában atrocitás nélkül végződnek, megmozdulásaik célja elsősorban a megfélemlítés. Bár jogvédő szervezetek szerint lehetne törvényes módon korlátozni a Betyársereg tevékenységét, eddig nem léptek érdemben a hatóságok.
szerző
Magyar Krisztián
publikálva
2015. márc. 11., 07:55
Twitter megosztások száma
Google +1
Egyéb megosztás
Ezt már olvasta?

Kommentek

Rendezés:
 1. 16 loallat2
  loallat2
  2015. március 12., csütörtök 16:52
  Kedves, szelíd, kifinomult fiatalember. Ha bukna a Jobbik, Sneider úr biztosan rengeteg ajánlatot kapna szociális támogató szolgálatoktól.
 2. 15 grrr
  grrr
  2015. március 12., csütörtök 13:49
  Nem érzem sürgetőnek a másvilági látogatást. Majd később.
 3. 14 hapci
  hapci
  2015. március 12., csütörtök 13:40
  Senkinek sem kell megfulladnia. Okvetlenül. Még neked sem. Bár, ha vesszük, te azért eljátszadozhatnál az iniciatívában rejlő végtelen lehetőségekkel... Egy más világ lenne. Hidd el. A másvilág.
 4. 13 grrr
  grrr
  2015. március 12., csütörtök 13:05
  Mér' kell szegény Sonkának megfulladnia?
 5. 12 hapci
  hapci
  2015. március 12., csütörtök 11:56
  ...(fulladjmeg)...
 6. 11 grrr
  grrr
  2015. március 12., csütörtök 11:16
  Szervusz, Sonka!
 7. 10 KassaiSonka
  KassaiSonka
  2015. március 12., csütörtök 10:12
  Aki beteg, az a gyógyulásával foglalatoskodjon, ne kommentek írásával-olvasásával rongálja megfogyott egészségét. Nők számára a nehéz fizikai tevékenységek végzését a munkavédelmi előírások is tiltják, pláne betegen, hogy most grrr kollega hsz.-ainak olvasásáról szó se essék, ami már önmagában véve is embert próbáló feladat…

  De legalábbis ritkán zajlik káromkodás nélkül.

 8. 9 grrr
  grrr
  2015. március 12., csütörtök 09:42
  "Hogy súlyos gondok vannak, komplett országrészek nyomorognak, s e nyomor elkerülhetetlen velejárója a bűnözés (lásd még: tiszta szívvel betörök, ha kell embert is ölök) - ez megint csak nem emberi jogi/kisebbségvédelmi topik."

  Yoyo, azért mert az ember szegény még nem kell nyugdíjasok arcát vasalóval sütögetni.
  József Attilával meg nem mentegesd a szadista maffiózókat.

  "Egy másik társaság a fővárosban vasalóval sütögette idős emberek arcát, Ercsiben egy négytagú banda pedig elektromos sokkolót használt ugyanerre. Az idősek kínvallatása bűnözői szakággá alakult,..."
 9. 8 grrr
  grrr
  2015. március 12., csütörtök 09:36
  "Miért a kisebbségvédőknek kellene küzdeniük a garázdaság, betöréses lopás, fosztogatás stb. ügyében?! Az rendőrségi topik."

  Az ún. liberálisok életcéljuknak tekintették Pásztor Albert kitoloncolását az emberiségből azon ok miatt, hogy igazat mondott. A rendőrség is meg van félemlítve, ők sem mernek intézkedni cigány elkövetőkkel szemben, mert nyomban ott teremnek az ún. liberálisok és jön a tam-tam a szegény elnyomott, mélyszegény, deprimált, megélhetésiekről.
  A rendőrség az ún, liberálisok munkássága miatt haténykotalan.

  Nem emlékszem, hogy szabadcsapatok alakulását és munkásságát pártfogoltam volna.
  Rasszista véleményekkel sem nyomom tele az internetet, ámbár meg kell hagyni engem sokszor, sokan minősítettek rasszistának és még fognak is. Minden véleményre amely nem az ún. liberális nyekergést tartalmazza rá lehet húzni a rasszista jelzőt.

  Eszembe jutott valami, ezt elmesélem.
  Nemrég történt, egy facebookos ismerősömmel, egy fiatal leányzólval, hogy egy brutális cigánycsalád megverte a vonaton. Kérem, a finom lelkű ún. liberálisokat akik nyomban zsigerileg a cigányok pártjára állnak, hogy gondolják meg: mennyire életszerű, hogy egy fiatal leány provokatílag lépjen fel egy cigánycsaláddal szemben....megvan?
  Köszönöm, innen folytatjuk.
  Naszóval igencsak megverték, a fülét speciel rojtosra kopfolták.

  Ő másnap a facebookon az szóban forgó cigánycsaládot illetőleg súlyos neheztelésének adott hangot - mire elkezdték őtet szekálni, és dorgálni amiért csúnyán beszél az említett cigánycsaládról, hát nem szép az ilyesmi, ejnye-ejnye.
  Engem a guta ütött meg a széplelkektől és a torkuknak ugrottam. Na, lett is haddelhad, voltam én ott gyűlölködő rasszistától kezdve minden a világon. Én sem hagytam magam és kikeltem magamból mindennek elmondva a széplelkek hadát. Nem szoktam csúnya szavakat leírni, de akkor mérgemben írtam ilyeneket.
  Másnapra a leányka lenyugodott és mindenkitől bocsánatot kért aki őt népnevelte nekem viszont nem köszönte meg, hogy kiálltam mellette.
  Na, szép.
  A leánykát töröltem az ismerőseim közül és ha még egyszer szólni mer hozzám az életben akkor kitiltom.

  Miután kicsodálkoztam magam a leányzó reakcióján, megállapítottam, hogy az emberek többsége sokkal diplomatikusabb mint én. Van rá sansz, hogy ők a normálisak.
 10. 7 yoyo
  yoyo
  2015. március 12., csütörtök 08:50
  grrr: a bűnüldözés és a kisebbségvédelem két különböző fogalom. Miért a kisebbségvédőknek kellene küzdeniük a garázdaság, betöréses lopás, fosztogatás stb. ügyében?! Az rendőrségi topik.
  És egy jogállamban a rendőrség hatékonytalanságára (sic!) nem az a válasz, hogy szabadcsapatokat szervezünk, amelyek majd lejátsszák a témát. És az se megoldás, ha rasszista véleményekkel nyomatjuk tele az internetet.
  Hogy súlyos gondok vannak, komplett országrészek nyomorognak, s e nyomor elkerülhetetlen velejárója a bűnözés (lásd még: tiszta szívvel betörök, ha kell embert is ölök) - ez megint csak nem emberi jogi/kisebbségvédelmi topik.

Komment írásához vagy regisztrálj

Legfrissebb Narancs

Díszlet vagy őrhely
Parlamenti bojkott?
Mártonffy Marcell teológus
A pokolról és az örök kárhozatról
Könyvmelléklet
Salman Rushdie-interjú, Sikerlista
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs
Légy tudósítónk! Jelentkezés

Politika

még több Politika...

best of Narancs