Siklós

Munka nélkül vette fel járandóságát a képviselő, most jóváteszi

  • Matkovich Ilona
  • Nagy Gergely Miklós
  • 2013. április 9.

Kis-Magyarország

Több hónap után hazatért a tavaly Ausztriába költözött fideszes Varga Tamás, és folytatja Siklósért végzett munkáját. Külföldi tartózkodásának idejére is kapott fizetést, de azt nem magára, hanem egy helyi buszjáratra fordítja. Ám egy helyi politikus szerint ez a járat nem is létezik.

„Varga Tamás részt vett a múlt csütörtöki testületi ülésen, hazatért” – így tájékoztatta a magyarnarancs.hu-t Marenics János, Siklós független polgármestere. Korábban több orgánum is megírta: a fideszes Varga tavaly ősszel a jobb élet reményében Ausztriába távozott, információink szerint azzal a céllal, hogy ott előbb-utóbb vendéglőt nyisson. A távozása utáni időszakról annyi derült ki Varga Facebook-profilját szemlélve, hogy egy tiroli szállodában kezdett el dolgozni, a vele kapcsolatban megjelent sajtóhírekre ugyanakkor ezen a fórumon nem reagált.

Utóbbiból ugyanis nem volt hiány: az LMP Baranya megyei szervezete és a Siklósért Megalkuvás Nélkül Egyesület aláírásgyűjtést kezdeményezett Siklós-Máriagyűd körzetben, hogy Varga Tamás fideszes képviselő adja vissza mandátumát, mivel külföldi tartózkodása miatt nem tud eleget tenni képviselői kötelezettségeinek. (A hírt több országos médium is átvette.) A választók többek között arra panaszkodtak, hogy az 1600 lakosú körzetben csökkentették a buszjárat gyakoriságát, és mivel Máriagyűdön megszűnt az óvoda, a háziorvosi körzet és bezárt a posta is, mindez jelentősen megnehezítette az ott lakók életét. (Az eddig összegyűlt több mint félezer aláírás két és félszer annyi, mint ahány szavazattal 2010 októberében Varga Tamás mandátumhoz jutott.)

Hallgat az önkormányzat

Nemcsak Varga távolléte vetett fel kérdéseket: a magyarnarancs.hu siklósi forrásokból úgy értesült, hogy az alpolgármesteri címéről lemondó, de képviselői mandátumát mindvégig megtartó városatya külföldi tartózkodása közben is felvette csökkentett tiszteletdíját, annak ellenére, hogy hónapokig nem vett részt a városvezetés munkájában. Tegyük hozzá: jogilag ezt megtehette, ugyanis a vonatkozó törvény szerint egy önkormányzati képviselőnek elég évente egyszer megjelenni valamelyik testületi ülésen, és leadni a vagyonnyilatkozatát ahhoz, hogy ne veszítse el képviselői mandátumát. (Siklós furcsa belügyeiről szóló írásainkat itt és itt olvashatják.)

A magyarnarancs.hu hetekig próbált Varga munkáltatójától, azaz a siklósi önkormányzattól egyértelmű választ kapni: valóban felvette-e a fizetését a képviselő, vagy sem. Marenics János előbb úgy nyilatkozott lapunknak, hogy ebben az ügyben nem illetékes, mivel egy választott képviselőről van szó, ezt a helyzetet pedig a hatályos jogszabályok oldják meg. „Politikai kérdésekben, játszmákban továbbra sem fogok állást foglalni, az a politikai pártok dolga! Nekem az, hogy vezessem, működtessem a várost” – tette hozzá érdeklődésünkre a 2010-ben harmadszor függetlenként megválasztott polgármester. Ezt követően az önkormányzati jegyzőhöz, illetve az önkormányzati csoport vezetőjéhez irányított minket, ahonnan ígéretet kaptunk a válaszra, ám miután két hétig ez nem érkezett meg, közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a múlt héten. (Egyelőre erre sem kaptunk választ, igaz, még a tizenöt napos határidőn belül vagyunk. Mindent egybevetve ugyanakkor figyelemre méltó, hogy a siklósi önkormányzat lapunknak március 20-a óta nem válaszolt ebben az amúgy egyszerű, eldöntendő kérdésben: felvette-e fizetését Varga Tamás, vagy sem.)

Marenics János


Marenics János

Fotó: MTI


Lapunk megkeresésére márciusban Pohl Marietta – ő követte Varga Tamást a siklósi Fidesz-csoport élén –, a Baranya Megyei Közgyűlés alelnöke a következőket válaszolta: „Azt, hogy Varga Tamás kap-e képviselői illetményt, az önkormányzatnál tudják megmondani, a Fidesz helyi szervezetének ehhez semmi köze nincs. Azt, hogy Varga Tamás meddig szándékozik külföldön tartózkodni, Varga Tamástól kell megkérdezni. A helyi szervezet elnökeként azonban mindent elkövetek, hogy ez az ügy heteken belül rendeződjön.”

Magasabb érdekek

Ez úgy tűnik, sikerült is: Varga Tamás hazatért. Hogy ezt önszántából tette vagy felsőbb utasításra, egyelőre nem tudni. Ami viszont tény: a baranyai Fidesz komoly vereséget szenvedett nemrég Harkányban, ahol Tiffán Zsolt, a Baranya Megyei Közgyűlés elnöke nagy erőket mozgósított a helyi fürdő sorsát is befolyásoló polgármesteri cím megszerzéséért, ám mindhiába, az időközi választáson a független Imri Sándort választották meg újra. A kormánypárt amúgyis megkopott megyei presztízsét a siklósi eset további elfajulása csak még tovább tépázta volna, ám Varga hazatérése egyelőre pontot tehet az ügy végére. Ez pedig egyúttal azt is jelenti, hogy nem veszít mandátumot a helyi Fidesz a testületben, hiszen ha a képviselő visszaadta volna mandátumát, akkor a 2010-es választáson a szavazatszámban őt követő – amúgy független – képviselő kapta volna meg.

A siklósi Fidesz közleménye alapján azonban nagyon nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy Varga felvette csökkentett képviselői illetményét. A Fidesz ugyanis arról adott hír, hogy a képviselő „teljes illetményét a szociális járat finanszírozására ajánlotta fel. Döntésével egyetértettünk, támogattuk”. Információink szerint a szociális járat egy ingyenes buszjárat lenne a településen belül. Ez arra lehetne némi gyógyír, hogy – amint korábban írtuk – a helyiek saját bőrükön érzik a csökkentett buszjáratok számát.

Hol az a busz?

Ám úgy tűnik, a happy end még odébb van. „Ez egy nem működő járat. Ez egy pluszjárat lett volna a reggeli órákban és délután vissza – iskolásoknak, időseknek –, ha az iskolákat nem államosították volna vissza. Emiatt viszont az önkormányzat nem vehet igénybe állami támogatást, így a szociális járat sem valósult meg. Varga Tamás hova, kinek és mióta ajánlotta fel a tiszteletdíját, az egy jó kérdés számunkra is” – mondja Angyal Károly, a helyi LMP vezetője.

Érdeklődtünk volna az esetről és a szociális busz meglétéről (illetve hiányáról) a település polgármesterénél, de Marenics János többszöri megkeresésünkre se vette fel a telefonját hétfőn. Igaz, hívásunkat egyszer átirányította saját titkárságára, ahol viszont azt közölték velünk: a polgármester ma nincs a hivatalában.

(Ha Ön vidéken él, és környezetében jogilag kifogásolható esetet tapasztal a helyi hatóság[ok] részéről, kérjük, írja meg nekünk a kismagyarorszag [at] narancs [dot] hu-ra.)

Figyelmébe ajánljuk