A hegyekben akár hó is hullhat szerdán

  • narancs.hu
  • 2021. október 12.

Lokál

Attól függ, mennyire hűl le a levegő, mire odaér a csapadék. Megaradni viszont nem fog. 

A Bakony és az Északi-középhegység legmagasabb csúcsain akár hózápor is kialakulhat szerda reggel – írja az Időkép

Mint írják, kedden és szerdán a hidegfront átvonulásával élénk, erős északnyugati áramlás hoz lokális jellegű csapadékot, de a hidegfront másik velejárója, a tisztább idő az éjszakai lehűlésnek kedvez, így szerdán már többfelé fagypont közelébe, legmagasabb hegycsúcsainkon fagypontig, kissé akár alá is hűlhet a levegő.

Az oldal előrejelzése szerint a futó záporok a Bakonyt érik el a leghamarabb, így itt csak akkor válthat hóba az eső, ha a hőmérséklet még a csapadék érkezése előtt kellőképp lehűl.

Ha jó az időzítés, a Hajag-tető, vagy akár Eplény is részesülhet a szezon első hópelyheiből. A Mátra és a Bükk tetején is kialakulhat hózápor. 

Itt a reggeli, délelőtti órákban várható a csapadék érkezése, és a havazás a hajnali minimum-hőmérsékleteken múlik, illetve hogy mennyire marad meg a hideg a nap előrehaladtával, mikor megérkeznek a térségbe a záporok.

Amennyiben a lehűlés és az eső érkezése megfelelő ütemben történik, a Börzsöny legmagasabb csúcsán, a Csóványoson is megjelenhetnek az első hópelyhek.

A hó a napközbeni felmelegedés miatt viszont várhatóan sehol nem marad meg. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzése szerint szerdán átmenetileg mindenütt erősen megnövekszik a felhőzet, de északnyugaton már délelőtt, a Dunántúl többi részén délutánra, míg a Dunától keletre estétől csökken jelentősen a felhőzet. Összességében több helyen is számítani lehet kisebb esőre, záporra, a középső megyékben kisebb a csapadék esélye.

Az északi, északnyugati szél napközben a Dunántúlon és a középső megyékben nagy területen megerősödik, szerdán a Dunántúl szélre érzékeny helyein viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet döntően 2 és 7 fok között alakul, de a szélvédett északi völgyekben gyenge fagy is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 9 és 15 fok között alakul, a Tiszántúlon lesz enyhébb az idő. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk