Best of 2017: az év legérdekesebb Magyar Narancs-cikkei

  • narancs.hu
  • 2017. december 31.

Narancsblog

Fájn szeleksön.

Azokat a cikkeinket gyűjtöttük össze, amikre különösen büszkék vagyunk. A gyűjtés módszere rögtönzött és egyáltalán nem törekszik az összegzésre, hírből sem hallott a teljesség igényéről. Általában a szerzők maguk választottak cikket a saját termésükből, de néha a szerkesztő is javasolt.

Azzal sem igazán foglalkoztunk, hogy egy anyag a nyomtatott Narancsba vagy a magyarnarancs.hu-ra készült, ezzel is jelezve, hogy 2017 a médiaszinergia és a határelmosódás jegyében telt, többek között. A sorrend véletlenszerű, de hogy ezzel mit jelzünk, számunkra sem világos.

Júniusban beszélt a megfélemlítésről és aktivizmusról a magyarnarancs.hu-nak Simon Botond, akit az egyik tüntetés után civil ruhás rendőr követett, a cikket Gera Márton írta.

Megszólal az érettségije napján rendőrségre citált fiatal tüntető: „Senki sem tudja, meddig mennek el”

„Megfélemlítés ez” – mondja lapunknak Simon Botond, akit az egyik tüntetés után civil ruhás rendőr követett. Simon Botond 20 éves, idén érettségizik, már csak a szóbeli vizsgái vannak hátra. A Magyar Helsinki Bizottság kedden írt arról, hogy miután Botond részt vett egy április 13-i demonstráción, egy civil ruhás rendőr követte, majd az éjszakai buszról leszállítva igazoltatták, felvették az adatait.

Vekerdy Tamás az elhibázott oktatási rendszerről adott nagyinterjút, és azt javasolta a szülőknek: legyenek cinkosak a gyerekükkel. Kérdező: Gera Márton.

„A legfelső hadúr parancsára”

Évtizedek óta kritizálja a magyar oktatáspolitikát, de most úgy látja, minden eddiginél rosszabb irányba megyünk. Szerinte a Rákosi-rendszer mintájára alakították át az oktatást, az iskola pedig egyenesen megbetegíti a diákokat. A szülőknek azt tanácsolja: legyenek cinkosai a gyereküknek. Magyar Narancs: Meglepik még a kormány újabb és újabb oktatáspolitikai intézkedései?

Augusztusban Teczár Szilárd alaposan körbejárta, miért kaptak börtönt az MNV vezetői Sukoró-ügyben.

Bűnös tudatlanság

Kilenc évvel az elhíresült telekcsere után börtönbe vonultak/vonulnak a Vagyonkezelő Sukoró-ügyben megvádolt vezetői. Megnéztük, a bíróságok mivel indokolják az ítéletet.

Szintén Teczár Szilárd kérdezte Szalay-Berzeviczy Attilát, a Budapesti Olimpiáért Mozgalom (BOM) alapítóját. Az interjú még a Momentum aláírásgyűjtése alatt készült.

„Presztízsveszteség lenne”

Nyitott lenne a népszavazásra, de a Momentum kezdeményezését elkésettnek és politikailag motiváltnak tartja. Elismeri, hogy az olimpiarendezésnek lehetnek előre nem látható költségei, de ez nem feltétlenül baj. Kajakszlalompályára pedig szükség van. A budapesti olimpia régi támogatóját, a 2024-es pályázat nagykövetét kérdeztük.

Nyár elején Holod Attila volt energiaügyi helyettes államtitkárt Paksról, érdekkörökről és a rezsicsökkentésről kérdezte Magyar Krisztián. Az interjú már az első mondataival rászolgál a címére: „A paksi bővítés után nőni fog a villamos energia ára, és általában is drágulnak az energiahordozók, ami a hazai piaci verseny kiiktatásának a következménye. A NER oligarchiái megtalálják a számításukat, a propaganda pedig tovább kábítja a lakosságot a rezsiharc fantasztikus eredményeivel.”

„Nagy szemfényvesztés”

A paksi bővítés után nőni fog a villamos energia ára, és általában is drágulnak az energiahordozók, ami a hazai piaci verseny kiiktatásának a következménye. A NER oligarchiái megtalálják a számításukat, a propaganda pedig tovább kábítja a lakosságot a rezsiharc fantasztikus eredményeivel.

Nagy Gergely Miklós novemberben dolgozta fel a felvidéki Horthy-ellenes tiltakozás hátterét. Helyszín: Nemeshódos, ami Dunaszerdahelytől alig egy kilométerre van.

„Slotáék mondták ezt ránk” – A felvidéki Horthy-ellenes tiltakozás háttere

A csallóközi Nemeshódoson sokáig nem felejtik el ezt a mondatot: „Nem vagytok magyarok, csak magyarul beszéltek.” Ezt kapták az arcukba azok a helyiek, akik október utolsó vasárnapján tüntettek a volt kormányzó szobrának felállítása ellen. Nincs csengő a Dunaszerdahelytől alig egy kilométerre fekvő nemeshódosi református templom kapuján, a szolgálati lakásban sincs mozgás, a sötétedő délután ellenére nincs világítás odabenn.

Paródiakötete megjelenése után beszélgetett Bödőcs Tibor humoristával Nagy Gergely Miklós. Ez az az interjú, amiben igazságérzetről épp úgy szó esik, mint Habony Árpád péniszéről.

„Ki fogja mindezt megírni belülről? A Rogán fia?” – Bödőcs Tibor humorista irodalomról és politikáról

Paródiakötetében feltűnik mások mellett Márai, Kertész Imre és Hrabal, a NER ún. hőseit pedig Móricz szellemében ábrá­zolja. Addig se iszik című első könyvéről a Dumaszínház öltözőjében beszélgettem vele, ahol – mivel ő hozta fel a műsorában – nem kerülhettük ki Habony Árpád péniszét sem.

„Ez nem a kormány, nem Andy Vajna pénze, ő egy fillért nem tesz bele. Egy kórházi orvosnak sem kell felesküdnie a kormányra, ő arra esküszik fel, hogy gyógyít. Én arra, hogy filmet készítek” – ezt Enyedi Ildikó mondta Kling József kérdésére decemberben. De az egész beszélgetés emlékezetes.

„Egy zsákmányállat reflexeivel”

Legutóbbi munkája, a Testről és lélekről bezsebelt már egy csomó díjat: Arany Medvét, Arany Békát. A hétvégén az is kiderül, megkapja-e az Európai Filmdíjat. A Nemzeti Filmalapról, Andy Vajna ízléséről, következő filmjének, A feleségem történetének előkészületeiről beszélgettünk vele. Meg arról, milyen következményei lettek a Berlinalén adott híres interjújának.

42 fok, összeizzadt munkaruhák és pizsamák, leszakadt redőnyök, kiszáradt betegek. Az augusztusi kánikulában járta körül Fülöp Zsófia azt az életbe vágó kérdést, hogy miért nincsenek megfelelő klímaberendezések a magyar kórházakban.

Itt felforr az agyvíz

42 fok, összeizzadt munkaruhák és pizsamák, leszakadt redőnyök, kiszáradt betegek. Alig találni klímaberendezést a magyar kórházakban, sok helyen még a ventilátor is luxus. Kinek a hibájából szenvednek a betegek a hőségben? „Nálunk elvileg van központi klíma, de még a télen elromlott, és azóta sem sikerült megszerelni senkinek.

Szintén Fülöp Zsófia írta meg, hogyan ment gallyra a tisztiorvosi hálózat, miközben beolvadt az emberminisztériumba.

Szögek a koporsóba

Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal április 1-jével az emberminisztériumba olvadt. Az átalakítás óriási káosszal jár, szakemberek hagyják el az intézeteket, a megmaradt munkatársak nem tudják, mi a feladatuk, sokakat lefokoznak, a bérek csökkennek. Szakértők szerint a járványügyet érték a legnagyobb károk.

A médiahatóság és a versenyhivatal 2010 után végig asszisztált a médiapiac fideszes bedarálásához – ezt írta meg Keller-Alánt Ákos. Az új médiatörvény is lehetőséget adott volna a beavatkozásra, ám a párthűség mindent felülír.

Dísznek vannak

A médiahatóság és a versenyhivatal 2010 után végig asszisztált a médiapiac fideszes bedarálásához. Az új médiatörvény is lehetőséget adott volna a beavatkozásra, ám a párthűség mindent felülír.

Szintén Keller-Alán Ákos írt arról még áprilisban, hogy Orbán Viktorral jó kapcsolatban álló arab befektetők építenek luxusszállót a Belváros kiemelt pontján: a telket a Rogán Antal vezette önkormányzat adta el, a hotel kivitelezője egy kormányközeli cég, a beruházást állami hitel fedezi.

A jordán ház – A Párisi udvar elajándékozása

Orbán Viktorral jó kapcsolatban álló arab befektetők építenek luxusszállót a Belváros kiemelt pontján. A telket a Rogán Antal vezette önkormányzat adta el, a hotel kivitelezője egy kormányközeli cég, a beruházást állami hitel fedezi. Az iratok szerint a Párisi udvar ezentúl nem lesz bárkinek megtekinthető, és akár végleg a jordán–palesztin befektetők birtokába kerülhet.

Csendes-Erdei Emese figyelmeztetett év elején arra, hogy a MÁV ezerfős létszámhiánnyal küzd, és 2019-ig további négyezer ember vonul nyugdíjba.

A jövő kisiklott – Elfogynak a szakemberek a vasútnál

A MÁV már most ezerfős létszámhiánnyal küzd, 2019-ig pedig 4000 ember vonul nyugdíjba. A folyamatos elvándorlás mellett komoly gond a fiatal munkaerő megnyerése. A vasúttársaság és a szakszervezetek ezért hároméves bérfejlesztési megállapodást tettek le a kormány elé, de alighanem ennél többre van szükség.

Pálos Máté Fenékpusztán merült el a madarászás csodálatos rejtelmeiben, és miközben az ország leghatékonyabb gyűrűzőállomásán elkápráztatták a poszáták és zsezsék, belenézett a depresszióba zuhant sas szemébe is.

Tojóra várva – Madarászás Fenékpusztán

Az ország leghatékonyabb madárgyűrűző állomásán és madárrekreációs központjában próbáltuk megfejteni a fülemülesitkék, cserregő nádiposzáták és zsezsék titkát, de belenéztünk a depresszióba zuhant sas szemébe, és megértettük Hitchcockot is.

Pálos Máté még év elején repült rá az új Kertész-intézetre, ami körül szokatlanul nagy volt a homály, a szakmai vezető nem is volt hajlandó kérdésekre válaszolni. A homály azóta sem szállt fel, igaz, egy Kertész-emléktáblát legalább felavattak.

Sorstalan hagyaték

Nagy a titkolózás a Kertész Imre Intézet körül, a szakmai vezető nem hajlandó kérdésekre válaszolni, és már egy rosszízű jogvitába is belefutottak. Schmidt Mária pedig újabb lehetőségeket kap, hogy Kertész-művek alapján ostorozza a kormány ellenségeit, a politikailag korrekt nyugati világot és a liberálisokat.

Figyelmébe ajánljuk