Fóti polgármester: tényleg adódtak problémák a sportcsarnok-beruházással

Belpol

Válaszolt lapunknak a kisváros vezetője a korábbi cikkeinkben tárgyalt, 600 millióval megdrágult projekttel kapcsolatban.

Két alkalommal is foglalkozott a Magyar Narancs a fóti sportcsarnok-beruházással. Az észak-pesti agglomerációhoz tartozó kisvárosban a Megyeri Tigrisek Kosárlabda Egyesület, valamint Fót Város Önkormányzata együttműködésében megvalósuló létesítmény a kezdeti tervekhez képest mintegy 250 millió forint helyett 600 millió forinttal többel, 850 millió forinttal terheli a helyi költségvetést, illetve több évet csúszik. Az első, június közepén megjelent online cikkünkben a rendelkezésre álló, nyilvános adatokat vizsgáltuk meg. Ezekből tisztán látszott, hogy a két fél együttműködése bizonyos pontokon megbicsaklott – részben ez eredményezte a projekt jelentős drágulását. Azt pedig, hogy mi vezetett a város számára előnytelen helyzet kialakulásához, ebben a cikben tártuk fel. 

Cikkeink megírása során kérdéseket küldtünk az önkormányzatnak, viszont a megjelenés előtt egyik esetben sem érkezett válasz. A napokban azonban – postai úton érkezett levélben – reagált Fót polgármestere.

Ezért csúszik 

„A sportcsarnok kivitelezése befejezésének legkésőbbi határideje az építési engedély alapján 2023. június 30., az önkormányzat által preferált határidő 2022. június. A kivitelezővel és az ÚMT Kft.-vel (a beruházás lebonyolításáért felelős céggel, ami jelenleg részben a Megyeri Tigrisek, részben pedig az önkormányzat tulajdona – B. M.) való folyamatos kapcsolattartás alapján nem látunk semmilyen okot, ami miatt a beruházás ne zárulhatna le az áltlunk tervezett határidő végéig, 2022. június 30-ig” – közölte levelében Vass György polgármester. 

Tájékoztatása szerint a képviselő-testület elé a sportcsarnok ötlete először 2016 októberében került, majd 2017 áprilisában született arról először döntés, hogy a Megyeri Tigrisek – akkor még – kizárólagos tulajdonában álló ÚMT Kft.-vel, mint projektcéggel együttműködve, tao-pályázat keretében megvalósítják a beruházást, biztosítják a telekingatlant. Ezt követően nyújtotta be az ÚMT Kft. a kérelmét a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének, amit 2018 júniusában jóváhagytak. 

Az ügylettel kapcsolatban a képviselő-testület egy része többször is kételyeinek adott hangot, ezért „bizonyos feltételek teljesítését kérte” az ÚMT Kft.-től 2018 októberi határidővel, amit a projektcég sem a határidőig, sem pedig később, 2019 végéig nem teljesített.

„Ez alapján Fót Város Önkormányzata felelősséggel nem járulhatott hozzá olyan beruházás megkezdéséhez, amelynél nem látta biztosítottnak a projekt jövőjét és a város vagyonát”. 

Azonban 2019 végén – az önkormányzati választások után – a Megyeri Tigrisek és az ÚMT Kft. megkereste a felálló új városvezetést; rendezték a vitás kérdéseket és garanciákról állapodtak meg, így megnyílt a lehetőség a csarnok kivitelezésére. „A világjárvány miatti jogi- és gazdasági körülmények ugyancsak nem voltak kedvezőek, így a kivitelezés csak 2022-ben tudott megkezdődni”. 

 
Fotó: Sióréti Gábor

Ezért drágul

Az első költségbecslés a 2017-es tervek alapján, az akkori építőipari árak figyelembe vételével készült. Ahhoz képest új, szigorúbb építési előírások születtek, az építőipari anyag- és kivitelezési árak jelentősen megemelkedtek, amely tényezők együttesen eredményezték a jelenlegi tételes költségvetés alapján számított bekerülési költséget – írta Vass György. (Itt érdemes megjegyezni, hogy információink szerint a tárgyalások során a képviselők többször is szóvá tették, hogy nem készült még tételes költségvetés, csak költségbecslés, tehát a tényleges bekerülési költség csak akkor derült ki, amikor már nyakig benne voltak az egyeztetésekben.)

A polgármester szerint a város kétségtelenül nagyobb összeggel kénytelen jelen lenni a projektben, mint tervezte, de bizakodnak, hogy további emelkedés nem lesz. A fideszes városvezető elismerte, hogy 2019 végén az addig „nyitott kérdések rendezése során vált világossá”, hogy a várható költségek magasabbak lettek az eredetileg tervezettnél. A városvezetés ennek ismeretében hozta meg a döntést, hogy folytatják, mivel a településnek szüksége van a sportcsarnokra, a tao-támogatás nélkül csak városi forrásból tudnák megvalósítani, a projekt lemondása esetén a tervek is odavesznének. (Vass György a levelében nem tért ki arra, hogy Dudás József, a Megyeri Tigrisek szakosztályvezetője egy ponton ultimátumot küldött a városnak; amennyiben az abban foglalt feltételeket nem teljesíti, például nem áll bizonyos többletforrásokat, akkor a projektet visszamondja a kosárlabda szövetségnél.)

Vass tájékoztatása szerint 2017 óta folyamatosan "jelen van a sportcsarnokra elkülönített összeg", a kivitelezési költsége 2020 óta „sem csak egyetlen évet terhel”, így már tudják úgy ütemezni az éves költségvetés tervezésekor a bevételeket és kiadásokat, hogy a beruházás miatt ne szenvedjen késedelmet más kötelező vagy önként vállalt önkormányzati feladat teljesítése. 

Kié lesz a sportcsarnok?

A Megyeri Tigrisek és az ÚMT Kft. vezetőivel évek óta tárgyal az önkormányzat. Vass György szerint a korábbi időszakokban valóban voltak

„elsősorban információáramlási problémák miatti félreértések és nem rendezett nézetkülönbségek”,

de jelenleg mind a kommunikáció, mind a kooperáció tekintetében megvan az összhang.

A jogszabályok alapján a létesítmény tulajdonosa az ÚMT Kft., amíg a földterület az önkormányzaté. Figyelembe véve, hogy a projektcég 49 százalékos üzletrészét a város megszerezte, és vételi jogot alapító szerződést kötött a további 51 százalékos üzletrészre a Megyeri Tigrisekkel, így a társaság és vele együtt a sportcsarnok az önkormányzat tulajdona lesz – az üzemeltetési feladatokat az ÚMT Kft. fogja ellátni. 

A fóti sportcsarnok-beruházás körüli egyeztetések számos izgalmas részletet tartalmaznak, amiről a korábban megjelent cikkünben lehet olvasni. További érdekesség, hogy a Megyeri Tigrisek Újpesten egy hasonló, szintén tao-támogatást élvező projekt során 120 millió forintos tartozást halmozott fel a kerülettel szemben. Az újpesti önkormányzat többször küldött felszólítást a követelés kiegyenlítésére. Rákérdeztünk a polgármesternél arra is, hogy tisztában volt-e ezzel, még mielőtt a fóti projektbe belevágtak – Vass György nem tartotta relevánsnak, hogy ezt firtattuk. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk