Hogyan fizeti rá a gatyáját egy kisváros magánemberek sportolására?

Hol Fót, hol nem Fót  

Belpol

850 millió forintjukba kerül a fótiaknak a városban épülő sportcsarnok – 600 millióval többe, mint amennyi a kezdeti tervekben szerepelt. Az újpesti kosárlabdaklub hathatós nyomulása kellett a több mint egymilliárdos projekt megvalósításához.

Valami nincs rendben az épülő fóti sportcsarnokkal, írtuk online felületünkön egy hónapja (lásd: Több évet csúszik és közel 600 millióval drágult…, magyarnarancs.hu, 2021. július 20.). Az együttműködő felek, Fót Város Önkormányzata és az újpesti Megyeri Tigrisek Kosárlabda Klub eredeti elképzelése szerint már 2018-ban üzemelt volna a csarnok, ehhez képest az alapkőletételre 2020 végén került sor. A beruházás jelenleg is zajlik, várhatóan 2022 tavaszán vehetik birtokba a sportolók a létesítményt.

Fót önkormányzata pedig a kezdeti 250 millió forintos támogatás helyett immár 850 millió forintot kénytelen belepumpálni a projektbe a 600 millió forintos taotámogatás mellé, ha azt szeretné, hogy a létesítmény végre megépüljön.

 

Erősen korlátozott használati jog

Hogyan bonyolódott bele az önkormányzat egy olyan üzletbe, amely még éveken át apasztja a város költségvetését?

A felek 2016 szeptemberében vették fel egymással a kapcsolatot. A képviselő-testület egyöntetűen támogatta azt a beruházást, amelynek keretében taotámogatást igényelve közösen kosárlabdacsarnokot építenek a városban. A kosárlabda-egyesületet Mácsik Zsolt képviselte, aki korábban két, jelenleg tartozással terhelt újpesti cég, a Hárompontos Sport Management Kft. és a KLKS Basketball Kft. ügyvezetője volt (lásd erről a Wintermantel emberei című keretes írásunkat).

A csarnok bekerülési költségét 2017 márciusában 830 millió forintra becsülték, ennek a 30 százalékát, 249 millió forintot kellett állnia az önkormányzatnak, illetve a telket is biztosította az építkezéshez, amelyet az állam jelzáloggal meg is terhelt a támogatás fedezetéül. Bár a tervek szerint a város tulajdonába került volna a sportcsarnok, az év májusában aztán kiderült, hogy ebben és egy sor más kérdésben is félretájékoztatták a képviselő-testületet. Vargha Nóra önkormányzati képviselő ugyanis a taorendszer részleteiről felvilágosítást kért a kosárlabda-szövetségtől, és ekkor értesült arról, hogy a taotámogatott létesítmények tulajdonosa mindig a beruházó lesz, vagyis ebben az esetben a Megyeri Tigrisek klub akkor még 100 százalékos tulajdonában lévő ÚMT Sport Management Kft. E céget kifejezetten a projekt lebonyolítására hozták létre. Bár valóban zajlottak tárgyalások arról, hogy Fót bevásárolná magát az ÚMT-be, és így lesz a leendő csarnok a városé, ebből máig annyi valósult meg, hogy az önkormányzat tavaly az ÚMT kisebbségi tulajdonosa lett.

Ez egy remek cikk a nyomtatott Magyar Narancsból, amely online is elérhető.
Ha szeretné elolvasni, kérjük, fizessen elő lapunk digitális kiadására, vagy ha már előfizető, lépjen be!
Támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk