„Németh Szilárd csak trollkodik, nem akar megállapodni Borbély Lénárddal”

Belpol

Az önkormányzati választás kimenetele szempontjából sem a csepeli Fidesznek, sem a kormánypártból kiebrudalt polgármester csapatának sem érné meg az a választási együttműködés, amit Németh Szilárd javasolt nemrég – állítják forrásaink.

Fidesz-szavazóknak tett gesztus, de valódi akarat nincs mögötte, mert választójogilag óriási hátrány keletkezne belőle

– így értékelték forrásaink azt, hogy a Németh Szilárd vezette csepeli Fidesz választási a múlt hét elején együttműködést javasolt a pártból kiutált, a választáson függetlenként induló Borbély Lénárd polgármesternek. Némethék javaslata szerint Borbély vagy Dudás Zoltán, a Fidesz polgármesterjelöltje lépne vissza a másik javára. A visszalépett polgármesterjelölt a tizenkettőből hét egyéni képviselői körzetet nevezhetne meg, ahol az induló polgármesterjelölt visszalépteti saját jelöltjeit, és egyetlen egyéni képviselői körzetben sem indulnak egymás ellen. De a jelölőszervezeteik külön-külön választási listát állítanak. 

Németh Szilárd javaslata némiképpen meglepőnek tűnhet a két csepeli politikus elmérgesedett viszonyának fényében. A XXI. kerület erős embereinek évek óta húzódó konfliktusa odáig fajult, hogy Németh Szilárd feloszlatta a Fidesz helyi pártszervezetét, majd újjáalakította, viszont nem fogadta be Borbély Lénárd, illetve Ábel Attila alpolgármester kérelmét, így ők ketten kiszorultak a pártból. Borbélyék egy helyi, mindössze tíz tagból álló jobboldali szervezetet „elfoglalva” és nevét megváltoztatva, a Közösen Csepelért Polgári Egyesület színeiben indulnak az önkormányzati választáson. Minderről ebben a cikkünkben írtunk:

Németh és Borbély konfliktusának középpontjában értesüléseink szerint az áll, hogy a Fidesz-alelnök Németh akarta irányítani a kerület ügyeit, de ennek a nyomásnak Borbélyék nem engedtek. Közben az országgyűlési képviselőként is működő Németh Csepel legnagyobb ingatlantulajdonosa lett, ugyanis birkózóakadémiája megszerezte a Béke téri sporttelepet a 12 ezer férőhelyes labdarúgó stadionnal együtt. Érdekesség, hogy itt található a Dél-Pesti Tankerületi Központ irodája is. 

 
Németh Szilárd fideszes országgyűlési képviselő, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos beszédet mond a Drónia Road Show utolsó állomásán, Budapesten a Weiss Manfréd szakképző iskolában 2023. október 12-én
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Kamu ajánlatnak tűnik

„Ha valaki egyezkedni akar a másikkal, nem ugrál a hátán” – fogalmazott egyik forrásunk a csepeli Fidesz megállapodási javaslatával kapcsolatban. Ahogy mondta, pár nappal korábban a javaslat megszületése előtt, március elején Borbély Lénárdot kitették a fővárosi Fidesz-frakcióból, ahol még „fél lábbal” ott volt. Ez a folyamat több mint egy évig tartott, és forrásunk szerint minden bizonnyal Németh Szilárd közbenjárása is kellett hozzá. 

Ám ennél egyértelműbb jele is van annak, hogy az ajánlat mögött nincs valódi együttműködési szándék: egy 2023-ban hozott jogszabály értelmében az hozhat létre listát, aki a választókörzetek kétharmadában állít jelöltet. A csepeli Fidesz javaslata értelmében pedig 7:5 arányban osztanák fel a körzeteket, ebben az esetben pedig egyik szervezet sem tudna kompenzációs listát állítani, vagyis a 16 fős testületbe automatikusan öt ellenzéki képviselő kerülne be kompenzációs listáról. Ez nyilvánvalóan senkinek sem érné meg együttműködés esetén. 

„Valószínűleg zavarórepülés. A Fidesz szavazóknak szól” – így értelmezi forrásunk az ajánlatot, amellyel szerinte azt a látszatot akarták kelteni, hogy Németh Szilárd „rendes fazon”, akinek célja, hogy ne térjen vissza „a szörnyű baloldal”. (Közben a Borbély Lénárdot kritizáló Szigetorszag.info-n – amely forrásunk szerint a csepeli Fideszhez köthető – Dukán András Ferenc momentumos és Paál Géza DK-s polgármesterjelölttel készült interjúk jelentek meg, előbbit hirdették a Facebookon is.) 

„Az ilyesmi nem úgy kezdődik, hogy a kormánypárti sajtónak kiküldünk egy közleményt. Hanem felhívjuk a másikat. Tipikus Németh Szilárd-féle trollkodás. Ez egyfajta gesztus a Fidesz-szavazók felé, de valódi akarat nincs mögötte, mert választójogilag teljes hülyeség” 

– értékelte egyik forrásunk a helyi Fidesz ajánlatát. 

Lénárd nem fogadja el az ajánlatot

Megkerestük a csepeli önkormányzaton keresztül Borbély Lénárd polgármestert, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz tőle. Arra voltunk kíváncsiak egyebek mellett, hogy hajlandóak lennének-e megállapodást kötni a csepeli Fidesszel. Ha mégis válaszolnak, beszámolunk róla. 

A polgármester egyébként a közlemény megjelenésére reagálva azt írta a Facebookon: „Ma a sajtón keresztül politikai paktum megkötésére kaptam üzenetet olyan emberektől, akik az utóbbi időben sajnos sok támadást intéztek Csepel érdekeivel szemben. A csepeli Fidesz-DK-MSZP-Momentum pártjai alig pár hete, közösen szavaztak a csepeli költségvetés ellen, ami máris kézzel fogható veszteséget okozott a kerületieknek. Azt, hogy ki hol áll, mindenkinek a tettei mutatják meg. Továbbra is azon dolgozom, hogy a múlt ne térjen vissza a kerületbe, hanem a jövőt építsük közösen a megkezdett úton. A párbeszéd és megbékélés fontos, de csak akkor, ha a Csepel jövőjét és az itt élő emberek boldogulását szolgálja”. 

Hétfőn Borbély Lénárd azt írta a Facebookon

„Amennyiben ezt a paktumot megkötnénk, tálcán kínálnánk fel Csepelt azoknak a pártoknak, akik visszarepítenék a kerületünket a múltba, a 2010 előtti világba”

Ugyanis ha a paktum megvalósulna, a választási törvény szerint sem a Közösen Csepelért Polgári Egyesület, sem pedig a Fidesz nem állíthatna listát, és 5 képviselőhely automatikusan a baloldal pártjainak kezébe kerülne, ahogyan azt fentebb említettük. 

„Azt sem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy amikor ez az »ajánlat« a sajtóban nyilvánosan megjelent, a csepeli Fideszhez köthető internetes felületeken folyamatosan és megállás nélkül az Önkormányzat vezetését és a csepelieket támadták. Sőt, a mai napig hozzájuk köthetően finanszírozzák a Momentum-DK-MSZP polgármester-jelöltjének népszerűsítését. Mindezt annak ellenére, hogy a »javaslat« szerint »nem kampányolunk egymás ellen és nem fogunk össze a baloldallal«”.

Megkerestük a Fideszt is, hogy mit gondolnak a helyi pártszervezet és az exfideszes Borbély Lénárdék esetleges együttműködésről, valamint a csepeli belharcról, de cikkünk megjelenéséig nem érkezett reakció. Közben Németh Szilárd meghirdette a csapatát a Facebookon. 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk