A önkormányzat ingyenkrumplijával is reklámozza magát és újraválasztását segítő szervezetét az exfideszes csepeli polgármester

Belpol

Borbély Lénárd Fideszből való eltávolítása után a csepeli lokálpatrióta egyesületben látta meg politikai karrierje folytatását. A XXI. kerületi polgármester családtagjaival, kollégáival, önkormányzati dolgozókkal csoportosan lépett be a szervezetbe, amit 50 perc elteltével átneveztek, narancssárgára festették, Borbélyt elnökké emelték. Ma már lelkesen osztogatják az önkormányzat ingyen adományait, krumplit, palacsintát. A csepeli önkormányzat lapkiadó és rendezvényszervező cégének ügyvezetője is csatlakozott Borbélyékhoz, akivel együttműködési megállapodást kötöttek a polgármesterhez kötődő szervezet reklámozására.

Nincs homok, elvtársak? Akkor csinálunk! Nekem legyen homok a föld alól is! – Virág elvtárs lelkesítő szállóigéit kopírozza az elmúlt évben a Fidesz nélkül maradt csepeli polgármester, hogy megújíthassa mandátumát a kerület élén. Nem csüggedt, miután a kormánypárt kivetette, új szervezetet épített maga köré. Németh Szilárd, a Fidesz két hete újraválasztott alelnöke tehet mindenről, aki az utóbbi években addig fúrta-faragta párttársát, Borbély Lénárdot, hogy sikerült a Fideszen kívülre penderítenie. Németh 2022 novemberében feloszlatta a csepeli Fidesz-alapszervezetet, megszüntetve a polgármester Fidesz-tagságát, majd amikor 2023 márciusában újjáalakította az alapszervezetet, Borbély tagfelvételi kérelmét elutasították. A kétlépéses kizárást követően a polgármester jelölőszervezet nélkül maradt, de azon nyomban biztosította a csepelieket, nem idegenítették el a konzervatív oldaltól és ambícióitól. „Jobboldali világnézetem, a nemzetről, hazáról, családról és az isteni gondviselésről nem változott meg a véleményem, és soha nem is fog. Továbbra is ahhoz a szellemi közösséghez tartozom, akikkel közösen dolgoztunk az elmúlt két évtizedben.”

Kizárása ösztönzőleg hatott: példás tempóban, hetek alatt kiboltolt magának egy jelölőszervezetet, amelynek jövőre polgármester-jelöltje lehet. Alig száradt meg a tinta a csepeli Fidesz-alapszervezet feloszlatásán, már 2022. december 5-én beadta tagfelvételi kérelmét a magát politikai oldalaktól függetlenként meghatározó Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesületbe. A jobbra tartás azonban nem volt kétséges a tíztagú csepeli egyesületben, elnöke ugyanis a Fidesz hatalmi köreit el nem kerülő Klinghammer István, az ELTE korábbi rektora volt.

Klinghammer 2013-ban a második Orbán-kormány felősoktatásért felelő államtitkáraként dolgozott, 2017-ben a miniszterelnök rá bízta a Horthy Miklós alapította állami kitüntetést, a Corvin-láncot menedzselő iroda vezetését. A Szent István-rend után következő legmagasabb rangú kitüntetést Orbán keltette életre újra 2001-ben, az iroda első vezetőjét Schmidt Máriának hívták. Klinghammer legemlékezetesebb megnyilvánulása mindazonáltal mégiscsak az volt, amikor 2016 februárjában, az akkori tanártüntetések idején így provokálta a pedagógusokat: „Olyan pedagógusokra van szükség, akik okosak, erkölcsösek, és ezeket az értékeket adják át a diákoknak. Ezért vagyok pipa, ha a tévében nézem, hogy borotválatlan, kócos, kockás inges tanári kar grasszál. Tudniillik egy tanár a megjelenésével is példát mutat a gyerekeknek.”

Borbély és csapata számbeli fölényt kialakítva letámadással foglalta el a tíztagú egyesületet, tizenegyen kérték felvételüket. Elsőként a polgármester 2022. december 5-én , majd a Borbélyhoz közelállók követték a példáját szinte naponta, köztük helyettese, Ábel Attila alpolgármester, közvetlen családtagjai, a polgármesteri kabinet munkatársa, a Városgazda Kft. ellenőrző testületének tagja. Nem hiányzott a sorból a közművelődési és kulturális feladataiért, az önkormányzati újság kiadásáért és a kerületi rendezvények szervezéséért felelős Csepeli Városkép Kft. ügyvezetője sem.

A lokálpatrióták ajtaján kopogtató jelentkezőknek csak pár hetet kellett várniuk. Januárban az egyesület közgyűlésén mindannyiuk kérelmét befogadták. A tizenegy új taggal bővült szervezet még akkor alapszabályt változtatott, tisztújítást tartott. Klinghammer elnök leköszönt, a szervezet nevét Borbély polgári keresztény világnézetével harmonizálva Közösen Csepelért Polgári Egyesületre változtatták és elnöküknek választották a polgármestert. Mindez még egy órába sem telt. (Arról, hogy Borbély a szervezet színeiben indulna újra – a cikkünkben imént részletezett fejlemények említése nélkül –, a Telex is beszámolt.)

A polgármester előrelátó, stratégiai szemléletére utal, hogy miután a Csepeli Vársokép Kft. ügyvezetője december 11-én beterjesztette csatlakozási szándékát, december 14-én, azaz három nappal később az egyesület stratégiai együttműködési megállapodást kötött az önkormányzati céggel. Az akkor még Klinghammer vezette lokálpatrióták prímán jöttek ki a megállapodásból, az önkormányzati cég ugyanis vállalta, lehetőséget biztosít az egyesület részére, hogy részt vegyen a Városkép Kft. és az önkormányzat által szervezett rendezvényeken. Ezen kívül népszerűsíti az egyesület tevékenységét a Csepeli Hírmondóban és a honlapon megjelenő hirdetésekkel. Viszonzásul az egy hónappal később a polgármester irányítása alá került egyesület közreműködik a Városkép Kft. és az önkormányzat által kezdeményezett rendezvények lebonyolításában, segít a szervezésben, népszerűsíti saját felületein. Ezzel a lehetőséggel azóta maximálisan élni tud.

Amióta Borbély lett az elnök, az egyesület szinte elválaszthatatlan az önkormányzat rendezvényeitől, akcióitól, kiadványaitól. Október végén a rászorulóknak önkormányzati forrásból vásárolt krumpli és hagyma osztásában vettek részt. Az eseményt felvezető önkormányzati közösségi bejegyzésben úgy tűnt, mintha a 35 tonna kiporciózott zöldség az önkormányzat mellett a polgármester és az általa vezette egyesület közös ajándéka lenne. A krumpliszsákokba az egyesület logójával ellátott üzenetek kerültek, amelyeken zöldhulladék gyűjtő zsákokat ígér Borbély és szervezete. Kevés olyan önkormányzati rendezvény, online és nyomtatott anyag van, amelyeken az önkormányzat logója mellett ne lenne látható a narancssárga Közösen Csepelért fideszes narancssárga színezésű emblémája is.

 
Forrás. Csepel Önkormányzata Facebook

Az önkormányzat és az egyesület kéz a kézben jelenik meg a csepeliek előtt, ahogy a város több pontján kihelyezett táblákon olvasható, együtt küzdenek a szemetelés ellen is. Még a sikeres út- és járdaépítéseket népszerűsítő táblákon is ott virít Borbélyék logója, annak ellenére, hogy az utak és járdák nem az egyesület jóvoltából, hanem kormánytámogatásból épültek.

Paál Géza, a csepeli DK elnöke és polgármesterjelöltje úgy látja, Borbély kampánybrigádját önkormányzati forrásokból futtatják. „Az önajnározásra elköltött százmilliókat sokkal jobb célokra is lehetett volna fordítani, például a Szebeni utca felújítására” – hívta fel a figyelmet a Facebookon közzétett videójában. A DK polgármesterjelöltje szerint egyértelműen kivételezett helyzetbe került a polgármester álcivil egyesülete. Miközben részt vehet az önkormányzati rendezvényeken, addig az ellenzéki pártok és megválasztott önkormányzati képviselők ilyen irányú igényét elutasították.

Meggyőződése, hogy 2022 szeptemberében a polgármester akadályozta meg, hogy a helyi DK-s szervezet családi rendezvényt tartson a Kis-Duna parton, és ott vendégül lássa a csepeli családokat. „Borbély akkor megtagadta a közterület-használati engedély kiadását, feltúratta és munkaterületté nyilvánította a focipályát, ami ezért még tizennégy hónap elteltével is használhatatlan” – emlékeztetett. „A polgármester és bagázsa a Fidesztől megszokott tisztességtelen eszközökkel folytatja a hatalom megtartásáért folytatott csatáját. Borbély ott van a krumpliban, rotyog a malacsültben, mosolyog a plakáton, palacsintázással és hajókázással igyekszik megvásárolni a választók szavazatait. Persze mi, csepeliek fizetjük a számlát” – mondta, hozzátéve, úgy tűnik, Borbély valójában választási szervezetet működtet az adófizetők pénzéből.

A Fidesz és a polgármester szervezete – amelyet Csepelen kis-Fideszként kezdtek emlegetni – közötti hasonlóság még az Indexnek is feltűnt. Nyáron készült interjúban ezt kérdésként is megkapta Borbély: „A Fidesz színeire erősen emlékeztető, de a Közösen Csepelért Polgári Egyesület feliratú molinóval pozicionálta magát közösségi oldalán. Ez azt jelenti, hogy jövőre civil jelöltként fut rá a polgármester-választásra?” Borbély jelezte, nincs miért hátralépnie, civilként méreti meg magát jövőre.

Megkérdeztük Borbély Lénárdot, nem tartja-e összeférhetetlennek a maga elnökölte szervezet felülreprezentáltságát az önkormányzat kiadványaiban, rendezvényein, a szervezet közpénzből való reklámozását, de nem érkezett válasz. A Csepeli Városkép Kft. ügyvezetőjét szintén hiába kérdeztük.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk