Egy műbotrány vége: Lars von Trier nem bűnös

  • - kg -
  • 2011. december 5.

Film

Lars von Trier: Náci vagyok! Ügyészség: Nem baj, nem bűnös.

 


Úgy tűnik, Lars von Trier fellélegezhet végre. A provokatív kedvű dán filmrendező, aki – mint az köztudomású –-, alaposan és jól kivehetően elnácizta magát az idei cannes-i filmfesztiválon, nemcsak az emberek, a fesztiválhivatalnokok és néhány érzékeny pályatárs ellenszenvét vívta ki magának, de a francia hatóságok érdeklődő figyelmét is.

 

Hitler megértése és a Führerrel szembeni együttérzésének kinyilvánítása (mely aligha volt több a minden Trier-megszólalást bearanyozó polgárpukkasztó poénoknál) a vártnál is többe került a rendezőnek. Megkövezéssel egybekötött vesszőfutása nem ért véget a fesztiválról való hivatalos kiebrudalással és a nácizást firtató újságírói attakokkal: a francia hatóságok ugyanis hivatalos eljárást és némi további meghurcolást helyeztek kilátásba. A kérdés (legalábbis számukra) az volt: sértett-e törvényt Trier, kimerítette-e a háborús bűnök tagadásának tényállását. A gyanúba kevert filmrendezőt alaposan megviselte a hercehurca: a vele készült interjúnk során maga hozta fel meglehetősen zaklatottan a rendőrségi megkeresés tényét, melyre épp aznap, az interjút megelőzően került sor. Szemmel láthatóan nehezen tért napirendre a dolog felett, s már nekünk is pedzegette, amit néhány napra rá hivatalosan is megerősített: vége a nyilvános megszólalásoknak, soha többé nem áll a sajtó nyilvánossága elé. Fogadalmához egyelőre hűen tartja magát, olyannyira, hogy a december 3-i Európai Filmdíjak átadóján meg sem jelent – távollétében felesége vette át a Melankóliáért a legjobb filmnek járó díjat, s egy Trier által küldött barátságos integetéssel tolmácsolta az elnémult rendező üzenetét.

 

Öröm az örömben, hogy a Cineuropa.org-on frissen felbukkant hír szerint az ügyészség végre elhatározta magát, hogy pontot tesz e mindenki (rendező, fesztivál, hatóság) számára méltatlan ügy végére. A grasse-i ügyészség (mely októberben még Trier kihallgatását kérte) úgy nyilatkozott, hogy szándékában áll ejteni az ügyet, s erről már értesítették is az igazságügyi minisztériumot. Kis szerencsével Trier ügye hamarosan nem lesz több poros kartotékadatnál, és a rendező minden energiáját készülő pornográf filmjének, a The Nymphomaniacnek szentelheti. Alig várjuk a cannes-i fogadtatást.

 

 

Figyelmébe ajánljuk