Tomboló viharban mászott fel egy fa tetejére

Sorköz

Mi a különbség a természet- és a környezetvédelem között? Hogyan viszonyult hozzá az emberiség a különböző korokban? Van-e egyáltalán jövője a természetvédelemnek? Ilyen és hasonló kérdéseket vesz sorra Erdős László Hogyan mentsünk bolygót? című könyve, ami áttekinti ugyan e témát, de bizonyos válaszokkal adós marad.

Kedves Olvasónk! A Sorköz Olvasni muszáj sorozatában megmutatjuk: a Narancs szerzői nem csak írnak, olvasnak is a maguk örömére. Olvasnak és újraolvasnak régi és újabb klasszikusokat, méltán és méltatlanul elsüllyedt szerzőket, elfelejtett, a polc mögé csúszott könyveket és korábbi korok sztárkönyveit, véletlenszerűen vagy valami különös összejátszás révén elibük sodródott műveket.

A természetvédelem története – ez az alcíme a Kaleidoszkóp Könyvek sorozatban megjelent ismeretterjesztő munkának. Arról, hogy működik ma a természetvédelem, szinte mindenkinek van véleménye, személyes tapasztalata, de kezdeteiről, történetéről jóval kevesebbet tudunk. Ezért is ígérkezik izgalmas témának. A szerző – a HUN-REN Ökológiai Kutatóközpont és a Debreceni Egyetem tudományos munkatársa, az ELTE vendégoktatója – lényegre törően, a legfontosabb fogalmakra, történésekre, folyamatokra koncentrálva ír róla, így a laikus számára is jól olvasható a könyv.

Mindjárt az elején tisztáz két fogalmat: míg a természetvédelem a természet (a világnak az a része, amit az ember nem, vagy csak csekély mértékben változtatott meg), a fajok, az ökológiai folyamatok és a bioszféra megóvását jelenti az emberi tevékenység káros hatásaitól, addig a környezetvédelem kifejezetten az ember védelmét szolgálja az ember számára fontos környezeti tényezők optimális szinten tartásával. Egyfajta fogalompár ez; gyakran átfedésben vannak egymással, és egymás nélkül értelmetlenek. A két irányzat sokszor össze is fonódott a történelem folyamán.

Ami a természet védelmére tett erőfeszítéseket illeti, már a középkorban voltak rájuk példák. Angliában 1285-ben törvényt hoztak a lazacok védelmében, 1534-ben védetté nyilvánították a vörös kányát. A 17-18. században is születtek törvények a vadvilágot védendő, mégis egészen az újkorig az ember kiaknázandó ellenségnek tekintette a természetet.

A természetvédelem a romantikával párhuzamosan, a 18. század végétől bontakozott ki, egy évszázad elteltével pedig meg is gyökeresedett a világ több országában.

Amerikában ez idő tájt, a 19. század végén jöttek létre az első nemzeti parkok. Egyik ötletgazdájuk a skót, de az Egyesült Államokban letelepedett John Muir volt, aki szenvedélyesen rajongott a természetért. Azt vallotta, hogy a természet nincs alárendelve az embernek, sőt az ember része a természetnek. A sokáig a vadonban élő Muir természetszeretetének olyan extrém megnyilvánulásai voltak, mint hogy egy alkalommal tomboló viharban ment kirándulni és felmászott egy fenyő csúcsára, hogy megtapasztalja a természet erejét, a szél süvítését és az eső illatát.

Másutt ekkorra erősödtek meg a madárvédelmi törekvések, 1900-ban pedig egyezmény született egyes afrikai állatok vadászatának betiltásáról (csekély eredményt hozott). Ám erre az időszakra tehető számos esztelen természetpusztító jelenség is. A legismertebb ezek közül talán az amerikai bölények módszeres, felfoghatatlan mértékű legyilkolása.

 
Erdős László: Hogyan mentsünk bolygót?
Fotó: A szerző felvétele

A környezetvédelem csak később, a 20. század második felében nyerte el a fontosságát. Addigra már túl volt az emberiség két világháborún, sokasodtak a természet tönkretételét eredményező folyamatok (ipari katasztrófák, a folyók folyásirányának megváltoztatása a Szovjetunióban stb.), elterjedtek a természetre káros vegyszerek. Viszont 1970. április 22-én megszületett a Föld napja, ami a rá irányuló óriási médiafigyelemnek köszönhetően megerősítette a környezetvédő mozgalmat. A következő évtizedekben szervezetek és egyezmények egész sora jött létre, megjelentek a radikális környezetvédők. 1982-ben betiltották a kereskedelmi célú bálnavadászatot, ami a természetvédők első komoly globális sikere volt.

Erdős László könyve bemutatja a 21. századi törekvéseket is, beleértve a különböző Föld- és klímacsúcsokat, illetve természetvédelmi konferenciákat, a globális felmelegedés elleni küzdelmet, a zöld ügyek alakulását az Európai Unióban. Külön fejezetek foglalkoznak a természetvédelem mártírjaival – a szerző megjegyzése szerint a természet- és környezetvédők ellen elkövetett gyilkosságok száma 2010-től még inkább nőtt – és az esőerdők védelmében tett erőfeszítésekkel.

Ám ahogy azonban haladunk a könyv vége, a napjaink legégetőbb természetvédelmi kérdéseit tárgyaló fejezetek felé, sajnos úgy laposodik el a tartalom. A szerző világosan elmagyarázza ugyan, milyen összefüggés van mondjuk az esőerdők kiirtása és az európai társadalom irreálisan nagy hús- és tojásfogyasztása között, vagy hogy miképp segíthetjük a természetvédelmet, ha tudatos vásárlók vagy a zöld életmód hívei vagyunk, de a könyv címében megfogalmazott kérdésekre adott válaszai nemigen terjednek túl közhelyeknél. Ráadásul amikor azzal szolgál tanácsként, hogy természetvédelmi kérdésekben keressük a képviselőinket úgy is, ha történetesen nem rá, hanem más jelöltre szavaztunk, akkor annak csupán a valóság mond ellent. Elég csak arra gondolni, mennyire képviselik a lakosság érdekeit politikusaink a szinte naponta bejelentett, újabb és újabb akkumulátorgyárak esetében.

Ezzel pedig eljutottunk a könyv egy másik fogyatékosságához.

Feltűnően hiányzik belőle a környezetvédelem mostani magyarországi helyzete.

Ha valamiről, akkor erről igazán illett volna szólni egy, a bolygó megmentésével foglalkozó munkában. A helyzet ugyanis tragikus: azon kívül, hogy nincs önálló környezetvédelmi tárca és a környezetvédelem intézményeit is kiüresítették, aggasztó méreteket öltött a kormányzati körök természetrombolása. Tavaink élővilágát és természeti környezetét teszik tönkre a tájba nem illő gigaberuházásokkal, Natura 2000-es területeken építkeznek, környezetszennyező üzemeket hoznak létre országszerte, erdőket, fasorokat, nádasokat vágnak ki és még sorolhatnánk. Csak nem azért nincs szó ezekről a könyvben, mert ma már ilyet egész egyszerűen nem lehet leírni a Libri és a HUN-REN (a kötet megjelenésekor még ELKH) közös kiadványsorozatában? Élünk a gyanúperrel, hogy ez a helyzet. Pedig ha meg akarjuk menteni a bolygót, nem árt tisztában lenni azzal, mi folyik szűkebb környezetünkben, településünkön, országunkban.

A Hogyan mentsünk bolygót? című könyv átfogóan bemutatja a természetvédelem történetét, de ennél többet nem ad – nyilván nem is feltétlenül ez a célja egy rövidebb terjedelmű ismeretterjesztő munkának. (Ilyen tekintetben leginkább egy egyetemi jegyzetre hasonlít.) Viszont majd’ tizenegy oldalas irodalomjegyzékét érdemes böngészni, mert egy csomó izgalmas, a laikusok számára ismeretlen természet- és környezetvédelmi könyv, tanulmány elolvasására inspirál.

Erdős László: Hogyan mentsünk bolygót? A természetvédelem története. Libri Könyvkiadó, 2023, 186 oldal, 4299 Ft

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

Münster egén

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Aki soha nem járt Tulsában

  • - turcsányi -

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.