Leszólnak fentről, hogy ne történjen semmi - és közben ellopják a Balatont

Publicisztika

Az állami intézmények, hivatalok asszisztálása mellett folyik a környezet- és természetkárosítás a tónál.

Megmosolyogtuk Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkárt, amikor 2010 őszén egy dél-balatoni hulladékkezelőtelep-avatón sáros félcipőben jelent meg, mert a ceremóniára tartva megpróbált a munkagépek elé állni egy közeli, amúgy állami útépítésen, mondván, a leendő út védett területen vezet át.

Sokan megmosolyogták akkor még az „akadékoskodó zöldeket”; akkor például, amikor egyikük azzal fenyegetőzött, hogy fához láncolja magát, ha felvonulnak a kikötőépítők a balatonföldvári nyugati strandon.

Hol van ma már nem hogy az önálló környezetvédelmi tárca, hanem a környezetvédelmi államtitkárság? Kevesen tudnák megjelölni, melyik is ma az illetékes hatóság, amelyik jogosult (lenne) természetkárosítási ügyekben eljárni. A kormányhivatal? A katasztrófavédelem?

A balatonfenyvesi önkormányzat (a polgármester a tóparti településvezetőket összefogó Balatoni Szövetség elnöke) 2020 év végén először a vízügyhöz, mint a Balaton-meder kezelőjéhez fordult sürgős intézkedést kérve a felfedezett természetkárosítások ügyében; például, ahogyan azt lapunk megírta, egy helyütt teniszpályát alakítottak ki egy magántelek előtt az illegálisan feltöltött Balaton-mederben. Való igaz, valamikor a vízügy volt az illetékes hatóság, de elvették tőle ezt a jogkört. Eredmény: a fenyvesi polgármester egy-egy sürgető levelére volt úgy, hogy még válaszlevelet is kapott az illetékes katasztrófavédelemtől. Ennyi és nem több, egy álló év alatt.

A Balaton „ellopása” közben zavartalanul folyik, és ha egy önkormányzatot ilyen mértékben nézhetnek levegőnek az állami szervek, akkor ez egyben felhatalmazás is a Balaton végletes kizsákmányolására.

Ha nincs olyan szervezet (márpedig ma nem látunk olyat), amelyik hatékonyan érvényesítené a környezet- és természetvédelem érdekeit, akkor igazat kell adnunk az északi parti borászok egyik legnevesebbjének, Jásdi Istvánnak, aki azt nyilatkozta a minap a 24.hu-nak, „itt olyan pénzek mozognak, hogy esélye nincsen a táj megtartásának”. Kilenc éve, 2013-ban az akkor még hatósági jogkörökkel is bíró vízügyi szervezet illetékese sajtótájékoztatón jelentette be: hozzáfognak a több száz illegális, zömmel a védett nádasba vágott bejáró, stég felszámolásához. A nagy nekibuzdulásból aztán semmi sem lett, vízügyesek később megsúgták: ne tudjuk meg, milyen erők mozdultak meg annak érdekében, hogy visszakozzanak.

Illés Zoltán, akinek 2014 után már nem osztott lapot a Fidesz (kellett neki félcipőben munkagépek elé állni), egy 2016-os interjúban mondta: „Szörnyülködve nézem, ahogy most Balatonfenyvesen négyszázötven méter Natura 2000-es területet építenek be. Lenti kollégák súgják, hogy tehetetlenek, föntről megfenyegetik őket, bajuk esik, ha nem adják ki az engedélyeket. Mindenki fél.”

És azóta eltelt hat év. Azóta apartmanház-erdők nőttek ki a földből zöld területeket elvéve; jól kimutathatóan évről évre csökken a balatoni nád területe, mert a gigaberuházásoknak útjában áll, és ma már nem mosolygunk, ha egy „akadékoskodó zöld” azt mondja, veszélyben a Balaton, mentsük meg a Balatont, el a kezekkel a Balatontól. Sőt ma már csak bennük, a civilekben az egyetlen remény, hogy itt-ott azért még gátat szabhat egy-egy esztelen, a kizárólag a befektetői érdekeket szolgáló, a helyi közösség, mi több, a Balaton, mint természeti kincs szempontjait teljes mértékben figyelmen kívül hagyó tájpusztításnak a tiltakozás, a petíciózás.

Nagyon kéne egy államtitkár, sáros félcipővel.

(Címlapképünk illusztráció)

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!