• MaNcs 23. évf. 28. sz. (2011. 07. 14.)
  Létszámcsökkentés a közmédiumoknál

  Arctalanul

  A közmédiumok gazdasági helyzetével indokolja a több mint félezer fő eltávolítását a vezetés, ugyanakkor számos jel utal arra, hogy megfélemlítés és erődemonstráció zajlik a Magyar Rádiónál, az MTI-nél és a közszolgálati televíziós csatornáknál.

  2011 / 28
 • Variációk egy szándékra - Nyíltan a burkolt abortuszszigorításról

  Legutóbbi cikkünk (Eljő a magzatember - Következik-e abortusztilalom az Orbán-alkotmányból?, Magyar Narancs, 2011. április 14.) megírásakor még nem fogadták el az új alaptörvényt. Azóta igen, Schmitt Pál aláírta.

 • Ügydöntő székborítás, avagy van-e árok egy parttal? - Vidnyánszky Attiláról és a POSZT-ról

  A honi színjátszás reprezentatív seregszemléje, a Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSZT) tavaly ünnepelte alapítása 10. évfordulóját. Sikertörténet. A hagyományőrzés és megújulás jegyében meghirdetett tizenegyedik szervezői mégis bizonytalanságban dolgoztak: szinte a megnyitó pillanatáig bojkottól, a színjátszók közösségének látványos két táborra szakadásától lehetett tartani.

 • Gyabacsöngye

  Volt egyszer egy csapat, az MKT. Volt, múlt-, régmúltidőben, mintha itt se lett volna. Mintha igaz se lett volna, pedig az, a mese.

 • Sötét, süket jövő

  Hogy hogyan ment a dolog, azt feltálaljuk lapunk beltestében, de itt kénytelenek vagyunk valamivel elemistább hangot megütni, csak hogy teljesen világos legyen, mi folyik az orrunk előtt. Tehát.

 • Nem lesz más választás

  A párduc sem változtathatja el a foltosságát, miként a házmester sem a pizsamája csíkjait, midőn a hajnali órán a hazatérő részegeket engedi be káromkodva, mondja az Írás, ámen.

 • Kapirgáló

  Szövegkörnyezetszennyezés

  Irodalmi szövegek tájékán kapirgálunk ezúttal. S hogy címünket is megmagyarázzuk: avval foglalkoznánk, hogy az irodalmi szövegek környezete (a szöveget előállító és életben tartó technikai apparátus: a kiadói szerkesztő, a kézirat-előkészítő, a nyomdai szedő és a korrektor, de a szöveg fogyasztói: a professzionátus és a laikus értelmező, azaz az irodalomtudós és az átlagolvasó is) miként szennyezi a szövegeket - vagy, szelídebben fogalmazva, miképp szemetel bele a szövegekbe.

 • Szétmegy-e Belgium?

  Ha lenne hova

  A múlt héten ismét kudarcba fulladt a kormányalakítási kísérlet: a legnagyobb flamand párt, az Új Flamand Szövetség (N-VA) felmondta a tárgyalásokat a frankofón szocialistákkal. Vagy új választások lesznek, vagy valami más.

 • mi a kotta? - Após és vő

  "Paulini Béla [...] azt hiszem, a köztudatban valami ős és eredeti humornak művésze. Valami olyan humornak, ami inkább kedély, bárha a bölcseknek szokott enyhe kis keserűsége színezi.

 • chili&vanília - Kánikula saláta

  Az orosz sós uborka nem kovászos, mint a miénk, hanem sós, ropogós és nagyon, de nagyon fokhagymás. Az oroszok vodka, illetve füstölt halak mellé harapják, és önmagában is zseniális snack.

 • kertész lesek - LEGUÁN

  Az erzsébetvárosi Holló utcára az anyja sem ismerne rá, mi is emlékszünk még arra a lepusztultságában is impozáns épületre, amit pár évvel ezelőtt úgy takarítottak el az útból, mint a szemetet. A "zsidó negyed rehabilitációja" néven ismert műemlékvédelmi - és egyéb - botrány véget ért, bár van egy olyan érzésünk, hogy a trendi társas- és irodaházakat nem fogják lebontani 100-120 év múltán.

 • tévésmaci - Kapitány a paripán

  Amikor Sztupa és Troché nyomait kutattuk, minden kutya farkát megbámultuk. Nem volt túlságosan emelkedett foglalatosság, de tudtuk, hogy az eredményesség záloga az illő alázat.

 • rés a présen - Három hónapra előre - Maróti Dániel programszervező

  rés a présen: Mióta dolgozol a Gödörben? Maróti Dániel: A klub alakulása óta jelen vagyok, illetve előtte már volt egy Sziámi-koncert az őszi fesztiválon. Ez kilenc évet jelent.

 • kulthírek

  KARLOVY VARY Az izraeli Joseph Madmony alkotása (Boker Tov, Adon Fidelman) nyerte a nemzetközi filmfesztivál nagydíját, a Kristályglóbuszt Karlovy Varyban: történet egy bútorrestaurátorról, akinek a fiával való kapcsolatát is meg kéne reparálnia.

 • könyv - Agota Kristof: Trilógia

  "Olyan furcsák! Az ember sohasem tudhatja, mi jár a fejükben" - így jellemzi az apa A nagy füzet ikreit. Rövid, tömör kijelentő mondatokkal, tárgyilagos stílusban, többes szám első személyben, jelen időben írt fogalmazásaikból ismerjük meg őket.

 • koncert - EGY KISS ERZSI ZENE

  A beálláskor még nagyon úgy nézett ki, hogy igencsak kisszámú, a kánikulában teljesen elpilledt közönségnek játszik majd a zenekar, de aztán odakint, az óbudai főtéren véget ért a dzsesszkoncert, és a középkorú közönség átsétált, betöltve a kerthelyiséget.

 • rajzfilm - Micimackó

  Kapcsoljuk a Százholdas Pagonyt, kiküldött munkatársunk, Medveczky Medve (magyar hangja Karinthy Frigyes) jelenti: "Tra-la-la, tra-la-la, Tra-la-la, tra-la-la, Pritty, pretty, prütty. Tra-la-la, tra-la-la, Tra-la-la, tra-la-la, Pritty, pretty, prütty" Mindez a filmvilág nyelvére lefordítva annyit tesz: nyugi.

 • könyv - Váradi Péter: Papírfigurák

  Kilenc éve jelent meg az első - szintén nagyon vékony - verseskötete, A liliom paradigma. "Váradi Péter könyvének a címe egy rendszert sejtet, amelyben a viszonyítási pontok: a liliom, a tisztaság, a kezdés, talán maga az ifjúság.

 • dvd - BURROWERS - A FELSZÍN ALATT

  Arra várva, hogy cowboyok csapjanak össze űrlényekkel a vásznon, épp jó lett volna a Burrowers, lévén dettó 2in1 meskete, western részvétellel. Csakhogy e film két műfaja (horror+western) egy istennek sem akar együttműködni.

 • könyv - Izing Róbert: Támadás az űrből! - A nagy budapesti ufóinvázió

  A science fiction tematikája sokakat elcsábított Jókaitól Dévényi Tiboron át egészen Tandoriig, mi több, akadtak, akik egyenesen Magyarországra pozicionálták történetük színterét. Jelen regény is valami hasonlóval próbálkozik, ám még annyit sem képes teljesíteni, amennyit ígér.

 • koncert - Santana

  Carlos Santana régóta hajtja ugyanazt, már vagy negyven éve a szeretetről, a ragyogásról és a nyitottságról beszél, de hát aki felvette (Sri Chinmoy tanítványaként) a Devadip (Isten fénye) nevet, az mi másról beszélhetne nap mint nap?

 • film - LARRY CROWNE

  Larry Crowne-t várják a főnökségen! A tetőtől becsületes és talpig víg kedélyű áruházi alkalmazott a megdicsőült kisemberek mosolyával követi a hangosbemondó szavát, tudván tudva, hogy a felhívás csakis a hónap dolgozójának szólhat.

 • Koncert - Lakossági sokk - A Portishead a Balaton Soundon

  Ha az ember a zamárdi strandon mászkál július második hétvégéjén, akkor lefogadhatja, hogy egyedi élményekben lesz része, például olyan női testfelhozatalban, hogy a Playmate-casting ehhez képest a Veresegyházi Asszonykórus klubdélutánja.

 • Webdoku - Vízbe mártott testek - Flór Péter: Fékezett habzás

  Christina (Spanyolország) szerint kicsit hideg a víz a nagymedencében (2006 előtti adat), máskülönben szuperjó a buli, és ezt támasztja alá Gábor (Magyarország), Gabriel (Portugália), Pablo (Argentína), Sofie (Franciaország) és még megannyi partiarc.

 • Film - Ártók és ártatlanok - Goran Markoviæ: A turné

  Megint egy jó kis jugó film, még 2008-ból. A három év késés nyilván annak tudható be, hogy előbb meg kellett kerülnie a földet (Szerbia ezt nevezte be a 2009-es Oscarra).

 • Opera - Mi terem a magyar szívébe'? - Kodály: Háry János

  "Nem azt kellene hangoztatni [...], hogy a magyarok nem ismerik a történelmüket. Az oroszok, az ukránok sem ismerik a magukét! Az a lényeg, hogy valamiből táplálkozni kell. Lehet a kudarcokból is, de a meséink, az álmaink is az identitásunk részét képezik.

 • Musical - Szigeti romantika - Boublil-Schönberg: Nyomorultak

  Amióta az évadszünet vagy nyári szünet nagyjából ismeretlen fogalom a színházi terepen, mert nem áll le sem a játszás, sem az előadásgyártás (és ennek az immanens művészi okon kívül számos egyéb magyarázata is van), nehéz megkülönböztetni az úgynevezett "nyári színházat" a többitől.

 • Könyv - Turistaosztály - Olen Steinhauer: A legközelebbi vészkijárat

  A nemzetközi kémthriller - a Turista-trilógia - középső kötete nálunk, Budapesten indul, nem is akárhogyan. Henry Gray amerikai expat, szabadúszó újságíró a csúcsra ért, egyszerre kaparintva meg álmai nőjét és nagy sztoriját, s innen zuhan a mélybe, amikor kidobják egy Vadász utcai bérház ötödik emeletéről.

 • Könyv - Egy tökéletes regény - Ford Madox Ford: A jó katona

  Amikor az eredetileg 1915-ben publikált regény 1966-ban magyarul először megjelent, tudomásom szerint semmiféle visszhangot nem keltett. Az első kiadás (ára 20 Ft) impreszszumában a büszke 19500-as példányszám szerepel, de nyilván a negyedét se adták el, az antikváriumok most is tele vannak vele.

 • Kiállítás - Katasztrófa utáni művészet - Lakner László: Varrólányok Hitler beszédét hallgatják

  Jelentőségéhez mérten meglehetősen kisméretű kép a Varrólányok Hitler beszédét hallgatják. Szabványméretű, százszor hetven centiméteres, még akkor sem a képzeletemben szereplő ember nagyságú tabló, ha a restaurátor szerint egy-két centit le is vághattak belőle.

 • Az Atlantis utolsó útja - Irány a süllyesztő

  Harminc évig szolgálták Amerikát és a világot az űrsiklók, de közel a búcsú: a végső küldetést teljesítő Atlantis egy piruettmanőver nyomán sikeresen összekapcsolódott a nemzetközi űrállomással. Utódát - ideiglenesen - Szojuznak fogják hívni.

 • cyberhírek

  Google+ Alig indult el a Google+ projekt, máris 15-20 milliárd dollárral növelte a keresőcég értékét. Hivatalos adat nincs arról, hányan használják jelenleg az új közösségi szolgáltatást, de egy keresztnevek előfordulási aránya alapján készített becslés szerint 4,7 millióan tesztelik.

 • Fodrászmúzeum Kispesten

  Saját borotva, árulkodó fésű

  A szerelem és a piaci lehetőség együttállásából született meg az ország egyetlen magánüzemeltetésű fodrászmúzeuma.

 • Korszerű puskázás

  "Add ide a fejed, beszerellek!"

  Mobiltelefon, internet, preparált headset és egy dörzsölt ismerős - ezek a kellékei annak az iskolai puskának, amivel itthon szinte megszűnt a lebukás veszélye. Az eszköz ráadásul olcsó is.

 • Hajómodell-világbajnokság

  Partról a szelet

  Élethű hajómodellek versenyeztek a Bánki-tavon kilenc napig. Magyarország először rendezett világbajnokságot ebben a viszonylag ismeretlen, ám annál szimpatikusabb sportágban, kevés pénzből, sok munkával.

 • Női labdarúgó-világbajnokság, 2011 - Németország - A játék neme

  Bár itt-ott még mindig zajlanak viták, egyre kevesebben állítják, hogy a foci kizárólag a fiúk dolga lenne. És innen már nincs visszaút: soha nem látott médiafelhajtás és a közönség rekordokat döntögető érdeklődése mellett ér finisébe a sportág legrangosabb világversenye.

Legfrissebb Narancs

„Nem kérünk bocsánatot”
Interjú „Tibi atyával”
Interjú Palkovics Lászlóval
Mi lesz az MTA-intézetekkel?
Évadnyitó melléklet
Jordán Adél, Carly Wijs, Pintér Béla színháza
Tartalomjegyzék Legfrissebb Narancs

best of Narancs

Vélemény

még több Vélemény...

Szüret

BRFK

„Ugyancsak valótlan az a több internetes portálon megjelentetett közlésben tényként megfogalmazott állítás, amely szerint lövöldözés volt a főváros XVII. kerületében. A valóság ezzel szemben az, hogy egy bűncselekmény helyszínéről menekülő támadók lövéseket adtak le az őket követő gépjármű irányába.” még több Szüret...