Tartalom

MaNcs 36. évf. 19. sz. (2024-05-08)

A szerk.

A szerk.

A szerk.

Távolságtartás

A három még logikus és észszerű. Sőt, a három elvárható (a Tisza Párt és az MKKP potenciális szavazói szemszögéből mindenképpen), s aligha sérelmezhető (a rivális pártok híveinek perspektívájából) – ennyi kerületi polgármesterjelölt kell ugyanis a fővárosi listaállításhoz. És már miért ne állítana listát, miért is ne akarna bejutni a Fővárosi Közgyűlésbe Magyar Péter pártja és az MKKP? Hisz’ nem csak a szűk pártérdek, hanem demokratikus közéletünk, illetőleg közéletünk demokratikusságának imperatívusza is azt követeli, hogy ha egy párt van, létezik és kitapintható közösségi igény is van rá, az méresse meg magát a nemes versenyben, és a verseny legyen nemes!

A szerk.

A szerk.

Isten nevében

Egy gyermek ára: három miatyánk, két üdvözlégy – pimf összeg, mindenkinek megéri, vevőnek, eladónak, az üzlet hivatalos tanújának (ezúttal a Jóisten az, lakcím, anyja neve, három példányban), de legfőként a Fidesznek. Most még pénzbe se kerül: alsónadrágokban fizetik ki a papságot. Választások jönnek, tartják a markukat, lökni kell nekik valamit, hogy misézés közben rendesen korteskedjenek, Isten akarata szerint.

A szerk.

A szerk.

Kedvezmény

Az idén 125 éves Közlekedési Múzeumot bombatalálat érte a 2. világháborúban, az épület és a gyűjtemény nagy része elpusztult. Csak 1965-ben nyílt meg újra, majd ötven éven át működött, a hiányosságai ellenére is hatalmas érdeklődés mellett. A Liget-projekt azonban a Közlekedési Múzeumot sem kímélte, 2015-ben bezárták, 2017-ben lebontották.

Publicisztika

Földényi F. László

Publicisztika

Mint parton a hal

EU-tagságunk – húsz év után

Pontosan húsz évvel ezelőtt egy német napilap többeket megkérdezett, mit várunk mi, magyarok a küszöbön álló EU-csatlakozástól. Én akkor habozás nélkül ezt válaszoltam: Komp-ország hajója végre kiköt – Nyugaton. Vagyis: Európában. A Fidesz épp ellenzékben volt. De már jóval korábban kiadta a velejéig antidemokratikus jelszót: „a haza nem lehet ellenzékben”, s előre tudni lehetett, merre kormányozzák majd a hajót, ha újra hatalomra jutnak.

Belpol

Interjú

Belpol

„Ötven vagy száz év”

Gegesy Ferenc ferencvárosi polgármesterjelölt  

Két évtizeden át, 1990 és 2010 között volt a fővárosi IX. kerület polgármestere, 2019 után négy évig Baranyi Krisztina tanácsadója, most ismét indul a polgármesteri székért. Szakmai viták, szemléletbeli ellentétek és csapdahelyzetbe került képviselők is kellettek az induláshoz, aminek persze a Fidesz is örül.

 

Kormánypárti politikusok tüntettek a leváltott igazgatóért

Belpol

Kérik vissza Szepit

Kiskunhalason civilekkel együtt fideszes politikusok tüntettek egy főhatósági döntés, a kórházigazgató menesztése miatt. Mivel a leváltást senki sem indokolta, a helyiek intrikát sejtenek mögötte, és meg is találták a bűnöst.

Interjú

Belpol

„Mint egy óvodás”

Ungváry Krisztián történész a Mindszenty-mítoszról, emlékezetpolitikáról, a Magyar Péter-jelenségről

A közszereplők cáfolhatóan hamis privát legendáival az egyik fő probléma az irracionalitás, a logikátlanság – vélekedik a történész. A többi közt Magyar Péter sikeréről is beszélgettünk Ungváry Krisztiánnal, aki nem hiszi, hogy az országban hamarosan véget érne az agymosó demagógia uralma.

Magyar Péter és a parlamenti ellenzék

Belpol

Dermedt figyelem

Az elbitangolt ellenzéki szavazók jó részét néhány hónap alatt becsatornázta Magyar Péter és a Tisza Párt. De mire jutnak így az elhagyott pártok?

A sátoraljaújhelyi függőhíd, és akikről alatta megfeledkeztek

Belpol

„Mi nem tartozunk bele a nemzetbe?”

A Nemzeti Összetartozás Hídja egyelőre nem annyira a nemzet összetartozását, sokkal inkább azokat az emberi és eljárásjogi anomáliákat testesíti meg, amelyekkel ma Magyarországon egyre könnyebb bármilyen, NER-nek kedves beruházást végigvinni.

Külpol

Hszi Csin-ping Budapesten

Külpol

Barátunk, a sárkány

A kínai elnök látogatását sokáig titkolni próbálta a magyar kormány – az itthoni kínai sajtó már jóval a hivatalos bejelentés előtt tudott róla. Hszi vagy négyszáz fős delegáció élén érkezik, s ez gondosan előkészített, széles körű megállapodások garmadájára utal. Ezek tényéről utólag, az aláírások után értesülünk majd; a részleteikről pedig, meglehet, soha.

Zene

HANGADÓ - Interjú

Zene

„Sok képet használok”

Marc Minkowski karmester

A régizenéből induló karmester nemrégiben a kismartoni Esterházy-kastélyban vezényelte és mesélte-magyarázta el Schubert és Mendelssohn darabjait.

HANGADÓ - Interjú

Zene

„Önmagát gyilkolja”

Hollerung Gábor karmester

A 70. születésnapját ünnepli az idén, és jó három évtizede vezeti a Budafoki Dohnányi Zenekart. Az ifjúsági beavató koncertekről és arénashow-król is kérdeztük, de azt is elmondta, hogy mi a baj a zenei maradisággal.

HANGADÓ - Zeneszerzők a filmvásznon

Zene

Hallgatunk, mint a moziban

Hálátlan dolog nagy mesterek nagy műveiről filmet készíteni. Gyakran kiderül, hogy bár a zene pazar, az alkotójuk közel sem olyan érdekes.

HANGADÓ - kritika

Zene

Gyima hattyúdala

Sosztakovics: Brácsaszonáta / Maxim Rysanov

A Brácsaszonátát, Sosztakovics utolsó művét bátran nevezhetjük hattyúdalnak: a kotta végére 1975. július 5-én került kettős záróvonal, pár nappal később a zeneszerzőt kórházba szállították, ahol alig egy hónappal később elhunyt.

Interjú

Zene

„Mediterrán válasz”

Enzo Favata szaxofonos, zeneszerző

Hagyományos jazz-zenészként kezdte, de ma már a folk és az elektronika sem áll távol tőle. Tavaly a The Crossing nevű kvartettjével lépett fel Budapesten, az idén a szárd folkénekegyüttes, a Tenores di Bitti vendégeként érkezik a Jazzfest Bu­dapestre.

Kritika

Színház

Kritika

Búcsú a gonosztól

Krabat a Fekete Malomban

A német író, Otfried Preuβler (1923–2013) művei közül itthon leginkább a Torzonborzról, a rablóról (eredeti nevén Hotzenplotz) szóló történeteket ismerjük.

Könyv

Kritika

Elsüllyedt Budapest

Mikor városunk még szebben hanyatlik – Szép Ernő kiadatlan hírlapi írásai 1911–1952; szerkesztette: Zeke Gyula

„Szép Ernő előbb népszerű költő volt, azután divatos színpadi szerző lett, regényei irodalmi szenzációknak számítottak, azután egy időre szinte teljesen megfeledkeztünk róla” – írta Hegedűs Géza 1976-ban, A magyar irodalom arcképcsarnoka című portrékötetében. 

Tévésorozat

Kritika

Aki soha nem járt Tulsában

Manhunt

Mathew Brady a fotográfia történetének kétségkívül kimagasló alakja, az első fotoriporter, az első PR-szakember, az első bármi.

Tévésorozat

Kritika

Münster egén

A levegő urai

Több mint húsz év telt el azóta, hogy az HBO bemutatta Tom Hanks és Steven Spielberg háborús sorozatát, az elég szerencsétlen magyar fordításban Az elit alakulatként futó Band of Brotherst.

Színház

Interjú

Színház

„Kicsinek és vesztesnek látszott”

Dömötör András színész, rendező

A Mefisztóland bemutatója kapcsán beszélgettünk a nemzeti maszlagot hirdető színházi kisiparosokról, a szélsőjobb térnyeréséről, a dühös hazafiságról, a megalkuvás árnyalatairól és mindenféle retorikai csapdákról is.

Visszhang

könyv

Visszhang

J. M. Coetzee: A lengyel

Witold Walczykiewicz, a hetvenes éveiben járó lengyel zongoraművész a barcelonai fellépése után beleszeret egy nála több mint húsz évvel fiatalabb spanyol nőbe.

Interaktív
Képzőművészet
Film
Lélek

Támogatott tartalom

Lélek

Ahol a beteg gyerek nem különc  

Milánt 11 évesen, 2021-ben diagnosztizálták krónikus vastagbélgyulladással. A betegség megváltoztatta a család mindennapjait, kórházi kezelések, kontrollok és aggódással teli időszak következett. A Bátor Táborban töltött egy hét aztán újabb fordulatot hozott az életükbe. „Nehéz betegséget kaptunk, viszont így kaptuk meg a Bátor Tábort is, ami hatalmas pozitívum. Ez az élmény hosszú távon hatással van az életünkre” – mondja a fiú édesanyja.

Gasztro
Lokál

helyrajzi szám

Lokál

Király Miklós-emlékkő

Kistarcsa gazdaságtörténetének legfontosabb epizódja a Gép- és Vasútfelszerelési Gyár alapítása volt 1908-ban.