Gulyás Gergely: Nem készül lezárásokra a kormány

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 15.

Belpol

A veszélyhelyzet meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél, de újabb lezárásokban nem gondolkodik a kabinet - hangzott el a szerdai Kormányinfón.

Magyarország nem kívánja folytatni a lezárások politikáját, és fel van készülve a járvány negyedik hullámának kezelésére - mondta Gulyás Gergely Miniszterelnokséget vezető miniszter. A Telex tudósítása szerint kifejezetten ajánlja a kormány a harmadik oltás felvételét a 60 év felettieknek. E mellett azzal számolnak, hogy a fertőzések számának ugrásszerű növekedését a negyedik hullámban már nem fogja követni a kórházba kerülők és a halálozások számának emelkedése.

Gulyás azt is hangsúlyozta a sajtótájékoztatón, hogy van elég vakcina, Pfizerből és Modernából ma is 3 millió 300 ezer áll rendelkezésre. Magyarország az EU-val együttműködik a 12 év alattiaknak történő vakcinabeszerzésen. Erről a hvg.hu számolt be. A miniszter bejelentette azt is, hogy 

a veszélyhelyzet meghosszabbítását kezdeményezik.

Ez szerinte semmilyen szabadságjogi korlátot nem jelent, ugyanakkor a kormány akcióképessége szempontjából elengedhetetlen jövő januárig. Az ellenzéki előválasztáson attól még lehet szavazni személyesen, hogy meghosszabbítják a veszélyhelyzetet.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban Gulyás elmondta még, hogy

  • a kormány az aktuális járványhelyzetet érintően hoz döntést a digitális oktatásra történő átállásról;
  • korlátozások nélkül látogatható a vadászati világkiállítás, a külföldiektől sem kérnek védettségi igazolást;
  • a legutóbbi oltási kampánynak köszönhetően 13 ezer embert oltottak be, de az idősek közül sokan elutasították a vakcinát. 400 ezer olyan 60 éve felüli van, aki nem kérte az oltást.
  • Az egészségügyi dolgozók körében - akik számára kötelező a koronavírus elleni oltás - nagyon alacsony az oltatlanok aránya.

A Kormányinfón a járványhelyzet mellett elhangzott:

  • 200 ezer forintos minimálbér is lehet jövőre;
  • nincs jelentősége az Európai Parlamentben (EP) született határozatoknak. Ezt azzal kapcsolatban mondta a miniszter, hogy az EP szerint el kellene ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát. Gulyás azt is megjegyezte, felesleges kiadás az EP működése.
  • Törvény nyújt be a kormány az egyetemi finanszírozások átalakításáról.
  • A kabinet egyeztet a fővárossal az uniós támogatási forrásokról, a miniszter szerint közel a megállapodás. A szóban forgó egymilliárd forintos összeg Budapest tömegközlekedésének finanszírozását érinti.
  • Az Európai Bizottsággal is megállapodásra törekszik a kormány a Helyreállítási Alappal kapcsolatban. Gulyás szavai szerint ötvenszázalékos esély van a megállapodásra.
  • A miniszternet tetszik, hogy a magyar szurkolók kifütyülték a magyar-angol válogatott meccs elején letérdelő angol játékosokat.
  • Nagy siker volt és óriási érdeklődés mellett zajlott Ferenc pápa budapesti látogatása.
  • A melegházasságot nem, de a marihuánát lehet legalizálni.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk