Az EP szerint el kellene ismerni az azonos neműek házasságát és élettársi kapcsolatát

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 14.

Külpol

A családokat az egész Unióban egységesen kellene kezelni.

Az Uniónak fel kellene számolni az LMBTQI-embereket alapjogaik gyakorlásában gátló akadályokat – áll többek között abban az állásfoglalásban, amelyet az Európai Parlament fogadott el, írja az EUrologus a hvg.hu-n.

A képviselők 387 szavazattal, 161 ellenszavazat és 123 tartózkodás mellett fogadták el a javaslatot.

A dokumentum kimondja, hogy az LMBTQI-közösség tagjainak az EU minden részén tudniuk kell gyakorolni a jogaik teljes körét, ebbe a szabad mozgás jogát is beleértve. Ez azt jelenti, hogy az egyik tagállamban megkötött házasságot vagy bejegyzett élettársi kapcsolatot minden más tagállamban egységes módon kellene elismerni, és az azonos nemű házas- vagy élettársakat az eltérő nemű párokkal azonos módon kellene kezelni.

Az állásfoglalás hivatkozik az Európai Bíróság 2018-as ítéletére is, mely szerint a szabad mozgáshoz való jogról szóló irányelvben a házas- és élettársakról szóló szabályok az azonos nemű párokra is vonatkoznak. Felhívják a figyelmet, hogy például Romániában ezzel ellentétes gyakorlat van érvényben, ezzel szemben az Európai Bizottságnak jogi eszközökkel kellene fellépni.

Ahogy a lap megjegyzi, az állásfoglalás arra biztatja a tagállamokat, hogy ismerjék el a gyermek jog szerinti szüleinek a születési anyakönyvi kivonatban feltüntetett felnőtteket. Emellett a képviselők szerint családegyesítés során a szivárványcsaládoknak ugyanolyan jogokat kell biztosítani, mint a heteroszexuális pároknak.

A családokat az egész Unióban egységesen kellene kezelni ahhoz, hogy a tagállamok között mozgó családok gyermekei ne válhassanak hontalanná.

Az állásfoglalás kiemeli, hogy Magyarországon és Lengyelországban hátrányos megkülönböztetés éri az LMBTQI-közösséget. A Parlament emiatt további uniós intézkedéseket (kötelezettségszegési eljárást, igazságszolgáltatási és költségvetési lépéseket) kér a két ország kormánya ellen.

A magyar képviselők közül az ellenzékiek (MSZP, DK, Momentum) támogatták, a Fidesz és a KDNP politikusai ellenezték az állásfoglalást, míg a jobbikos Gyöngyösi Márton tartózkodott.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk